Schilderen De Offerte of Prijsopgaaf

Offerte of prijsopgave voor schilderwerk
Offerte aanvragen voor schilderwerk

Als u bij een schilder of schildersbedrijf een offerte of prijsopgave vraagt voor uit te voeren schilder werkzaamheden, is het belangrijk dat de uit te voeren werkzaamheden en het materiaalgebruik nauwkeurig omschreven staan. Dit om voor u zelf duidelijkheid te hebben over het ‘product’ dat u krijgt geleverd én om teleurstelling of prijsverhoging achteraf te voorkomen. Het kan raadzaam zijn offertes bij meerdere schildersbedrijven aan te vragen om een goede vergelijking te kunnen maken. ‘Mond op mond’ reclame komt in de schilderswereld veel voor en is misschien wel de beste reclame!

Het laten schilderen van uw woning

Het laten schilderen van uw woning – binnen of buiten- kost u al gauw enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. U mag verwachten dat het schilder- of behangwerk vakkundig wordt uitgevoerd en dat er de nodige zorg en aandacht aan de opdracht wordt besteed. Bij zorg en aandacht moet u ook denken aan een nette werkomgeving tijdens de uitvoering van de schilder werkzaamheden én het schoon achterlaten van de woning of ruimtes bij / na oplevering van het werk. Kijk niet alleen naar de vermelde prijs in een offerte, salve maar let ook op het werk dat u geleverd krijgt. Bij het kwalitatief goed schilderen van b.v. het houtwerk of bij behangen of ‘texen / sausen’ van de muren of plafonds zit het meeste werk vaak in een goede en gedegen voorbereiding.

Aanvraag van de offerte

Bij benadering van een schilder of schildersbedrijf om een offerte uit te brengen, is het van belang dat de schilder persoonlijk langs komt om uw situatie ter plekke te kunnen beoordelen. Online is géén gedegen advies en/of prijsopgave te geven (tenzij de schilder volledig bekend is met uw situatie).  Online zijn bijvoorbeeld een slecht hechtende verflaag, niet aansluitende kitzomen, of een onthechtende stuclaag op uw muren niet of moeilijk waar te nemen, zodat ook geen goede offerte op te stellen is en persoonlijk beoordeling dus noodzakelijk. Gedurende dit persoonlijk contact –waarin de schilder het te behandelen schilderwerk goed kan beoordelen- is het tevens mogelijk uw persoonlijke wensen kenbaar te maken en gedachten uit te wisselen over de uitvoering van de werkzaamheden. Een goede schilder is een vakman die goed zicht heeft op de diverse ondergronden, weet wat wel en wat niet aan materialen en producten toegepast kan worden en kan u –al pratend- van advies dienen of op ideeën brengen.

Voorbeeld inhoud van de offerte bij schilderwerk met een dekkend verfsysteem

Offerte – Gegevens
Los van de adresgegevens van u als particulier of bedrijf, een beschrijving / gegevens van het te schilderen pand, ruimte(s) of object.

Offerte – Omschrijving van de voorbereiding
De voorbereidende schilder werkzaamheden betreffen de handelingen die verricht moeten worden om een goede basis te verkrijgen om uiteindelijk tot een professionele afwerking te komen.

Denk bij een steenachtige ondergrond aan

 • Het reinigen van de ondergrond.
 • Verwijderen van een ondeugdelijk / slecht hechtende stuc- of verflagen.
 • Het fixeren (vastzetten) van een poederende ondergrond.
 • Repareren of egaliseren van de ondergrond.
 • Het voorbewerken met een gronderingsmiddel om de zuiging in de ondergrond op te heffen.
 • Het isoleren van vocht- of nicotinevlekken die later vlekvorming in de afwerkingslaag kunnen geven.

Denk bij houtwerk aan

 • Schoonwassen van de ondergrond met een ammoniak oplossing of rinser.
 • Naspoelen van de ondergrond.
 • Schuren van de ondergrond.
 • Verwijderen van ondeugdelijke verflagen en kitzomen.
 • Voorgronden van de kaal gekomen delen.
 • Waar nodig repareren / egaliseren / plamuren van de kaal gekomen delen.
 • Waar nodig aanbrengen van nieuwe kitvoegen.
 • Overgronden van de kaal gekomen delen en kitvoegen.
Offerte – Omschrijving van de uitvoering

Wat de uitvoering betreft heeft u veelal al eerder een afspraak gemaakt over het gebruik van het type verf en de toe te passen kleuren (combinaties). Het opnemen van de te gebruiken materialen / verven en de te gebruiken kleurnummers in de offerte is van belang met oog op het onderhoud in de toekomst.

Denk bij muren aan
Het dekkend afwerken van de ondergrond (minimaal twee lagen) met:

 • Vermelding van de soort en kwaliteit verf die wordt toegepast.
 • Het kleurnummer van de verf die wordt gebruikt.
 • De wijze van aanbrengen (kwast, rol of verfspuit)

Denk bij houtwerk aan
Het dekkend afwerken van de ondergrond (minimaal twee lagen) met:

 • Vermelding van de soort en de * kwaliteit verf die wordt toegepast.
 • Het kleurnummer van de  verf die wordt gebruikt.

* de kwaliteit of soort verf die wordt gebruikt zal mede afhankelijk zijn van de kwaliteit van de ondergrond. Bij een goede droge ondergrond kan een hoogglansverf worden gebruikt; een afsluitend verfsysteem. Bij twijfel aan de droogte van de ondergrond (het kernhout) is het raadzaam een éénpotssysteem / beits te gebruiken; een vochtregulerend verfsysteem

Offerte – De prijs

Let er op dat de uit te voeren werkzaamheden en de te gebruiken materialen in de offerte omschreven staan, zodat u weet wat u mag verwachten. Voor een particulier is de aanneemsom of de uurprijs inclusief BTW van belang, omdat u als particulier de BTW niet kunt verrekenen.
Vaak zal de aanneemsom die is overeengekomen voor de werkzaamheden in delen betaald moeten worden; bijvoorbeeld een deel vóór, tijdens en na afloop van de schilderwerkzaamheden.
Vraag tot slot naar de garantie die op de werkzaamheden wordt gegeven.

Ga voor meer informatie naar
Alle artikelen op alfabet

Bron
Mobiele Verf Service

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.