Schilderen van de woning – Buitenschilderwerk

Huis schilderen - Buiten schilderen van uw woning
Schilderen van het woonhuis
Buiten schilderen én onderhouden van het woonhuis

Uw huis schilderen? Zodra de weersomstandigheden het toelaten, kan het buitenschilderwerk van het woonhuis onder handen genomen worden. Tijdig onderhoud en/of bijwerken van het schilderwerk verlengt de levensduur van geschilderd hout als deuren, ramen kozijnen, boeidelen en daklijsten.
Plan van aanpak, de beste werkwijze en opbouw van het verfsysteem bij het schilderen van het woonhuis!

Schilderen – Schilderwerk van de buitenkant van de woning

Buitenschilderwerk. Het regelmatig schilderen of verven van de buitenzijde van de woning is noodzakelijk. Bij goed en regelmatig onderhoud blijft een kostbare bezit mooi en beschermd tegen zon-, milieu- en weersinvloeden, en zal in (verkoop)waarde alleen maar toenemen. Bij het schilderen van de woning is een goede voorbereiding en de keuze van de juiste verf en het goede gereedschap het halve werk. Dit gaat zeker op bij het zelf schilderen of onderhouden van de buitenzijde van uw woning. Bedenk wel: ‘haastige spoed is zelden goed’ en ‘goedkoop is duurkoop’. Bezuinig dus zeker niet op tijd en de kwaliteit van de verf en overige materialen. Besef dat het schilderwerk weer jaren mee moet en voldoende bescherming moet bieden aan het houtwerk op en rondom de woning.

Verf, lak of beits heeft buitenshuis vooral een beschermende functie, daar waar het in de woning wellicht vooral een decoratieve waarde heeft. Hoe u het huis duurzaam en professioneel kunt schilderen en welke verf- en hulpmaterialen hiervoor nodig zijn, wordt stap voor stap beschreven.

Schilderen –  Voorbereiding – Plan van aanpak
 • Wat en wat voor ondergrond moet er worden geschilderd.
 • Hoe is de staat van het te schilderen object.
 • Wat is de beste werkwijze of volgorde van werken.
 • Welk eindresultaat heeft u voor ogen.
 • Welke materialen en hulpmiddelen zijn nodig om dit te bereiken
 • Wanneer is de beste periode om te schilderen
 • Wat zijn de (verf)kosten
Schilderen – Alkydverf of Acrylverf

Allereerst is het belangrijk te weten welk type of soort verf er reeds eerder verwerkt is. Dit kan een water verdunbare acylverf, of een terpentine verdunbare alkydharsverf zijn. Over een alkydharsverf is wel een acrylverf te verwerken, andersom is niet aan te raden, omdat er te veel spanningsverschil tussen de verflagen onderling kan ontstaan, waardoor onthechting/afbladderen van de verf kan optreden.

Schilderen in Nederlands klimaat
In het Nederlands klimaat is voor het buitenschilderwerk een acryl- of waterverdunbare afschilderverf bijna niet toe te passen. De verwerking met kwast of roller van dit type verf is lastiger, omdat een watergedragen verf sneller aandroogt dan een terpentine verdunbare verf. Dit geldt zeker bij het schilderen in de (felle) zon. Ook is de luchtvochtigheid in het Nederlands klimaat vaak te hoog, wat juist weer vertragend kan werken op de droging van een acrylverf. Ga voor het buitenschilderwerk dus bij voorkeur uit van een terpentine verdunbare alkydharsverf of transparante of dekkende beits.

Buitenschilderwerk van de woning

Het gaat hier om het buitenschilderwerk oftewel het schilderen van de buitenzijde van een woning, waarbij ik er in de navolgende beschrijving van uit ga dat de kozijnen, boeidelen, gevelbetimmering, deuren en dergelijke in hout zijn uitgevoerd, in een dekkend (gekleurd) verfsysteem.

Beoordeling van de verflagen en de hechting op de ondergrond

Alvorens te bepalen wat u nodig heeft, moet u controleren/ weten hoe de ondergrond is. Slechte verflagen zult u eerst moeten verwijderen, alvorens een goed en duurzaam verfsysteem op te kunnen brengen. Het verwijderen van de oude verflagen kan met een scherpe verfkrabber als de verf slechts op een enkele plaats bladdert of onthecht, of met een verfföhn als de verf over grotere oppervlaktes te slecht, te dik of te oud is. Bij vele lagen verf over elkaar kan de ene verflaag de elasticiteit van de andere verflagen niet meer volgen, waardoor de verf uiteindelijk onthecht of bladdert.

Let met name goed op de naden bij verstekken, hoeken of overgangen tussen de liggende en staande houtverbindingen. Deze verbindingen zijn vochtgevoelig als ze gebreken vertonen. Als de verf op deze plaatsen niet goed hecht ten gevolge van “houtrot”, kan het zijn dat u de verstekken en naden eerst tot ruim op het gezonde hout uit zal moeten krabben en vervolgens repareren met een twee-componentenplamuur of houtrotvuller.

Kwaliteit ondergrond en te gebruiken type verf

Het eindresultaat van uw schilderwerk is mede afhankelijk van de kwaliteit, de basis van de ondergrond. Als u de ondergrond niet vertrouwt, of als deze tijdens de voorbereiding te vochtig of te slecht blijkt te zijn, is het aan te raden een éénpotssysteem, schakelverf  of dekkende beits te gebruiken (= grondverf en aflakverf inéén). Een éénpotssysteem of beits heeft als voordeel dat de verf vochtregulerend is. Het vocht kan er wel uit, maar komt er bij een goede voorbehandeling, voldoende laagdikte en een juiste afwerking niet in.

De ondergrond bij het schilderen
Bent u op de hoogte van de onderhoudshistorie en is de ondergrond goed en voldoende droog, dan heeft u de keuze uit een hoogglanslak of een éénpotssysteem. Een hoogglanslak is sterker (gaat langer mee) en geeft een mooie duurzame, bolle glans aan het schilderwerk. Omdat een hoogglans verf een gladdere opper-vlaktestructuur heeft dan een matte of zijdeglans verf, zal er ook minder vuil aan de verf hechten. Nadeel is dat het werken met een hoogglans verf een afsluitend verfsysteem geeft en dus het vocht opsluit en hierdoor mede houtrot kan veroorzaken. Is de ondergrond niet voldoende droog en brengt u een hoogglans verf op, dan zal de verf (op termijn) gaan afbladderen of onthechten. Oorzaak hiervan is het in het (kern)hout ingesloten vocht dat een weg naar buiten zoekt.

Buitenschilderwerk benodigde materialen

Afhankelijk van de ondergrond heeft u voor een goed, duurzaam en professioneel eindresultaat nodig:

 • Ammoniak of rinser ( een rinser is minder agressief, maar deze reinigt ook wat minder, is daarentegen wel weer beter voor het milieu).
 • Schuurpapier (gebruik voor buiten schuurpapier met een schuurkorrel van 100 of 120, maar fijner kan ook als het een strakke en vlakke ondergrond betreft).
 • Grondverf of primer (eventueel alvast gemengd in de kleur van de verf, wat de dekking ten goede komt).
 • Vulmiddel, oftewel plamuur (voor grote gaten twee-componentenplamuur of houtrotvuller gebruiken; voor kleinere oneffenheden en een strakke afwerking gebruikt u lakplamuur)
 • Kit voor het afdichten van kieren en glaskanten. Het meest eenvoudig is het gebruik van een acrylaatkit, die echter -ter bescherming-  wel afgeschilderd moet worden.
 • De verf of afschilderverf. Dit kan een éénpotssysteem, beits of schakelverf zijn (grond- en aflak ineen). Dit type verf bestaat in een halfglans-, of een zijdeglans verf. Bij een goede, strakke ondergrond waarop zich geen gebreken in de verflaag vertonen, kunt u ook een sterkere hoogglans verf gebruiken.
 • Terpentine om de verf eventueel licht af te dunnen en het gereedschap te reinigen.
 • Hulpgereedschap zoals: kwasten, plamuurmessen, schuurblokje, kitpistool, een doekje om gemorste verf direct te verwijderen etc.
 • Klimmateriaal. Zorg altijd dat u goed en gemakkelijk voor uw werk staat. Dit werkt beter, netter en veiliger, en is minder vermoeiend.
Schilderen – Werk aan een gemiddelde woning

Zorg om te beginnen dat u voldoende tijd hebt om het schilderwerk binnen een redelijke periode uit te voeren. Bij een woning van een gemiddelde grootte en een vlotte manier van schilderen, bent u al snel een week verder voor een goed en professioneel schilder resultaat. Het is namelijk zonde van de moeite én van de tijd als u de ondergrond steeds weer opnieuw moet reinigen, omdat er te veel tijd tussen het aanbrengen van de verschillende verflagen zit. (vuil aanhechting, regen etc.).

Schilderen bij goed weer
Een periode van goed weer is uiteraard ook welkom. Vermijd om in de volle zon te schilderen; werk als het ware voor de zon uit. Bij het werken in de volle zon kan de verf gaan opbranden, omdat deze geen tijd krijgt rustig te drogen. Tevens bestaat het gevaar dat de verf te veel met terpentine wordt afgedund om de verf soepel verwerkbaar te houden.

Werk in het voor- of najaar niet tot laat in de middag door. Het kan zijn dat het vocht dan op uw werk slaat, waardoor de verf mat opdroogt.

Volgorde van uitvoering bij het schilderen
 • Schoonmaken of reinigen van de ondergrond met een water-ammoniakoplossing en nadien nawassen met schoon leidingwater. Herhaal dit zo nodig bij een sterk vervuilde ondergrond. Het reinigen van de ondergrond doet u vóór het schuren, anders schuurt u het opliggend vuil in de schuurkrasjes en krijgt u nadien problemen met de hechting van de verf.
  Daar waar de ondergrond nog te vet of te vuil is, zal de verf het eerst onthechten of gaan afbladderen.
 • Schuren van de gehele ondergrond en wegkrabben of afföhnen van slechte verflagen.
 • Stofvrij maken van de te schilderen ondergrond.
 • Aanbrengen van grondverf op kaalgekomen of schraal geschilderde delen.
 • Eventueel geheel overgronden. Dit is afhankelijk van de staat en de eindkleur. Als de verf verpoederd is (deze geeft af als u de ramen lapt, of er met een natte vinger over wrijft), of een hele andere kleur krijgt (van donker naar licht) is dit zeker aan te raden. Het is dan èn beter voor de hechting èn beter voor de dekking bij het aanbrengen van de volgende verflagen.
 • Plamuren of egaliseren van de slechte oppervlaktedelen. Gebruik zo min mogelijk plamuur, want dit verzwakt het verfsysteem omdat plamuur te veel afsluit, zodat het verfsysteem op die delen niet meer vochtregulerend kan zijn.
 • Deze handeling kan gevolgd worden door het afkitten van naden, verstekken en de overgang van het hout naar het raam/glas, zodat hier geen vocht meer in/tussen komt.
 • Geplamuurde en gekitte delen opnieuw een laag grondverf geven. De plamuur is namelijk poreus en verzadigt u dan enigszins door het aanbrengen van de grondverf. Acrylaatkit moet afgesloten worden van kwalijke weersinvloeden.
 • Twee keer afwerken in de gewenste aflak (verf).
 • Vóór het aanbrengen van een nieuwe verflaag schuurt u de verflaag iedere keer weer licht op en maakt alles weer stofvrij.
Gebruik verfkwasten

Werk bij voorkeur altijd met minimaal twee goede varkens-haren kwasten. Eén kwast voor de kleine en één voor de grotere te schilderen oppervlakten. Goede –voor alkydverf- varkensharen kwasten nemen méér verf op, geven de verf gelijkmatiger af en werken hierdoor sneller en geven een strakker en meer streeploos eindresultaat.

Volgorde bij het schilderen

Houd zo veel mogelijk een vaste volgorde aan. Schilder altijd eerst de moeilijk te bereiken en dieper liggende delen, vervolgens de horizontale delen, dan de kopse kant en tot slot de verticale delen. Werk niet te schraal met het opbrengen van de verf. Een te schrale verflaag geeft een te geringe laagdikte, onvoldoende dekking en daardoor onvoldoende bescherming. Verdeel de verf goed en gelijkmatig en strijk de verf uiteindelijk geheel -per stijl of vlak- af, zonder de kwast  over de lengte of breedte van de ondergrond te halen.

Schilderen – Wat hoort bij de buitenkant
Alle randen waar je vanaf de buitenkant tegenaan kijkt, horen bij het buitenschilderwerk. Dus de kopse kant van een naar buiten openslaand raam hoort bij de buitenkant. De scharnierkant in dit voorbeeld bij de binnenkant. Vergeet u ook de boven- en onderkant van ramen en deuren niet te schilderen.  Deze zijn juist gevoelig door opvallen of optrekkend vocht en zijn vaak -door de tijd- onvoldoende onderhouden.

Opbouw van een verfsysteem
Voor aanvullende informatie over de opbouw van een verfsysteem of het gebruik van de benodigde materialen is het artikel Schilderen of beitsen van nieuw hout wellicht een mooie aanvulling.

Kortom: met een goede planning, de nodige aandacht, voldoende tijd en een goede materiaalkeuze kan de woning er weer jaren tegen en krijgt u een bevredigend eindresultaat.

Schilderen van een houten ondergrond binnen in de woning

Bij het schilderen in de woning is de manier van voorbehandelen en de wijze van werken in feite gelijk aan de wijze van werken aan de buitenzijden van de woning. In de woning worden er hooguit minder eisen gesteld aan de (buiten)duurzaamheid van de verf of beits. Ook heeft u binnenshuis een grotere keuzevrijheid waar het de kleurkeuze van de verven betreft. De welstandscommissie heeft hier geen zeggenschap over, kleuren hoeven niet op de omgeving en/of de kleurstelling van de buren afgestemd te worden en veranderingen in kleur kunnen makkelijker aan de heersende trend aangepast worden.
Tip voor de wintermaanden: Schilder de keuken!

Gerelateerde artikelen:

Deuren schilderen, lakken of beitsen
Kwaliteit professionele verven versus A-merken
Schilderen of beitsen van nieuw hout
Volgorde bij schilderen van ramen, deuren en kozijnen
Oudhollandse en monumentale verfkleuren
Verklaring / uitleg van vele schilderstermen
Alle artikelen op alfabet

Bron
Mobiele Verf Service

6 gedachten over “Schilderen van de woning – Buitenschilderwerk”

 1. Beste Marco,

  Waarschijnlijk heb je inderdaad op een relatief vochtige ondergrond een gewone verf gebruikt. (wel goed geschuurd en ontvet?)Deze verf sluit af zodat het ingesloten vocht niet uit de ondergrond kan verdampen.
  Op tuinhout of relatief jong of vochtig hout kan je het beste een verfbeits, éénpotssysteem of schakelverf gebruiken (verschillende benamingen voor een min of meer gelijk product).
  Om het duurzaam te herstellen zal je de oude verflaag eerst moeten vewijderen en vervolgens met een dekkende verfbeits (of transparant) afwerken in twee á drie lagen.

  Mvg – Sjaak

 2. hallo,
  de verf van mijn portdeur blijft bladderen. Het lijkt mij dat het hout nooit echt goed droog is geweest. Welke verf kan ik het best gebruiken zonder dat de verf na een paar maanden klapt of bladdert?

 3. Beste Peggy,

  Gelijk of ongelijk is altijd moeilijk. Uiteindelijk is belangrijk wat je zelf (of je vriend) mooi vindt.
  Het meest aannemelijk is dat de deur in een kleur wordt afgewerkt die mooi harmonieert met de omgeving. Als je de kleur van deur (entree) afstemt op de kleuren in de gang heb je meer eenheid en rust en zal dit veelal als mooier en strakker beleefd worden.

  Mvg – Sjaak

 4. Vraagje. Ik heb een discussie met mijn vriend. Hij zegt dat de buitendeuren aan de binnenkant met dezelfde kleur geschilderd moeten worden als de kleur aan de buiten kant en niet dezelfde kleur als de binnendeuren in dezelfde ruimte. Klopt dit? Mijn inziens niet. De buitenkant van de buitendeur wordt nu donkerblauw en dus ook de binnenkant donkerblauw volgens mijn vriend, terwijl de binnendeuren in dezelfde ruimte licht terra zijn. Ik vindt dit dus absoluut niet mooi en ben van mening dat de binnenkant van de buitendeur ook licht terra hoort te zijn. Hij zegt dat dit overal zo is. Nou om eerlijk te zijn, dat heb ik nog nooit gezien.

  Wie van ons beiden heeft gelijk? Het betreft de achterdeur, want de voordeur heeft hij dus aan de binnenkant een hele andere kleur dan aan de buitenkant.

 5. Beste Elli,

  Uitgaande van een redelijke ondergrond, win je hier normaal gesproken niet zo veel mee. In de kustplaatsen zal je helaas wat vaker moeten schilderen/onderhoud moeten plegen omdat het klimaat agressief is en de duurzaamheid van de verf in een dergelijke omgeving minder dan gemiddeld zal zijn. De reden om drie lagen aan te brengen is hooguit het feit dat de verf door het zand als het ware gestraald wordt; kwaad kan het dus niet. Het verpoederen van de toplaag -m.n. aan de zonzijde- voorkom je niet met meerdere verflagen. Een kwalitatief goede verf en een goede voorbehandeling (zeezout) is wel extra belangrijk.

  Mvg – Sjaak

 6. is het beter om bij buitenschilderwerk 3 aflaklagen te doen aan de zuidzijde van mijn huis die altijd vol in de zon en op de wind ligt in een kustdorp?
  B.v.d. Elli Bodewes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.