Glasweefselbehang plakken Antwoord op uw vragen

glasweefselbehang vliesbehang
Glasweefselbehang of vliesbehang plakken
Vragen over het verwerken van glasweefselbehang

In de loop van de jaren dat Behangen-schilderen on-line is, zijn er veel vragen gesteld over het verwerken en afwerken van glas-weefsel of vliesbehang. De gegeven antwoorden wijken soms af van de werkwijze van de professionele behanger of schilder. Streven is vooral om de antwoorden en het advies zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de vraag van de vraagsteller. Onderstaand een selectie van de –verkorte- vragen en antwoorden, waarbij de kern van de vragen zijn onderstreept.

Direct naar:  Glasweefselbehang plakken. – Doe Het Zelf.

Vragen en antwoorden over het verwerken van glasweefselbehang

Vraag
Er zit korrelstructuur op de muren. Kan ik hier glasweefsel overheen plakken?
Antwoord
Nee, een glasweefselbehang is wel scheur overbruggend, maar grove onregelmatigheden zal je eerst moeten egaliseren / stucen alvorens te kunnen behangen.

Vraag
Kan ik gewoon behang over glasweefselbehang plakken?
Antwoord
Dit is niet verstandig. Behangen kan je in principe altijd het beste doen op een kale, gladde, stofvrije ondergrond. Daarnaast heeft glasweefselbehang reliëf dat bij over plakken met een ander behang altijd zichtbaar zal blijven. Daarnaast werk je eventuele luchtblazen onder het oude behang niet weg.

Vraag
Kan ik glasweefselbehang als achterwand bij het aanrecht gebruiken?
Antwoord
Op zich zou dit kunnen want glasweefselbehang is sterk, scheur overbruggend en brandvertragend. Het reinigen zal het lastigste zijn omdat glasweefsel reliëf heeft. Wel het glasweefsel minimaal twee maal afwerken met een goede vinyl- of acryllatex. Houd rekening met een grotere vuil aanhechting bij gebruik van latex in de keuken. Alternatief kan zijn om het glasweefselbehang af te werken met een ‘houtverf’. Hoe dan ook wel een beschermplaat op de wand plaatsen achter het kooktoestel.

Vraag
Bij afstomen van het oude behang komt de gestucte kalklaag deels van de muur. Kan ik hier met glasweefsel overheen behangen?
Antwoord
Nee, alhoewel glasweefselbehang scheuren en kleine oneffenheden overbrugt, is een gladde ondergrond –net als bij ander behang- wel noodzakelijk voor een mooi en strak resultaat. De beschadigde plekken eerst repareren met een geschikte muurvuller / egalisatiemiddel.

Vraag
We hebben glasweefselbehang geplakt, maar her en der lijkt de structuur anders en zijn er gaatjes zichtbaar. Is hier wat aan te doen?
Antwoord
Helaas is hier na droging niet zo veel meer aan te doen, anders dan met een injectiespuit wat lijm achter het behang te spuiten en het behang opnieuw aan te wrijven. Mogelijk is de voorbewerking onvoldoende geweest. De muren voorbewerken met voorstrijk / een gronderingsmiddel / latex om de zuiging op te heffen is altijd aan te raden. Vervolgens voldoende lijm gebruiken bij het aanbrengen van het glasweefsel in de nog natte lijmlaag. Bepaalde soorten glasweefsel hebben een open structuur (gaatjes) die als het ware gevuld moeten worden met lijm, zodat het behang zich goed vastzet / hecht. De eenvoudige soorten kan je  beter nalijmen. Dit doe je ‘nat in nat’. Dit wil zeggen dat je op het behang nog een laag lijm rolt, vóórdat de onderlaag te zeer is aangedroogd. Bijvoorbeeld: twee á drie banen vooruit werken (afhankelijk van de snelheid van werken) en vervolgens die twee á drie banen afrollen met de lijm.

Vraag
Wat is het verschil tussen glasweefsel en glasvliesbehang?
Antwoord
Bij glasvliesbehang bestaat de rug (drager) van het behang uit glasvlies. De toplaag kan b.v. een vinylstructuur zijn. Door het glasvlies als drager, kan je met dit type behang ook volstaan met het insmeren van de muur met behangerslijm. Het behang heeft nagenoeg geen rek en krimp en is eenvoudig te verwerken. Bij glasvliesbehang zijn er veel meer mogelijkheden om te variëren met kleur en reliëf/patroon. Een glasweefselbehang is een ‘weefsel’. Het is geweven van dunne glasdraden, heeft een enigszins open structuur en zal altijd afgewerkt moeten worden met een geschikte muurverf. Voor beide behangsoorten geldt dat ze scheur overbruggend zijn.

Vraag
Kan ik in een nieuwbouwhuis direct op het kale beton glasweefselbehang plakken?
Antwoord
In principe kan dit goed, maar bewerk de muren dan wel –minimaal één dag voor je gaat behangen- eerst met een voorstrijk of verdunde behangerslijm om de zuiging van de muren op te heffen. Allereerst is het verstandig de muren met een brede schraper / plamuurmes langs te gaan om op liggend vuil / stuc te verwijderen, al dan niet met behulp van schuurpapier. Vul na het gruis- en stofvrij maken van de muren de grove onregelmatigheden en grotere (lucht) gaten in het beton met een geschikte muurvuller, welke je later nog licht schuurt vóórdat je gaat voorlijmen.

Vraag
Ik wil het geschilderde plafond van de dakkapel op mijn zolder behangen met glasweefsel. Kan dit en moet ik de kieren eerst afwerken?
Antwoord
Je kan het plafond behangen. Realiseer je wel dat glasweefsel-behang plusminus één meter breed is, zodat het raadzaam kan zijn dit met z’n tweeën te doen. Voor de zekerheid het plafond eerst reinigen (bij latex) en reinigen en schuren bij een terpentine verdunbare verf met oog op de hechting. Het is verstandig de grotere kieren en naden (meer dan 0,5 cm) eerst te dichten met plamuur of muurvuller. Kleinere kieren zullen zich duidelijker aftekenen na het behangen en kan je afdichten met acrylaatkit.

Vraag
Ik heb de banen behang te kort afgesneden. Kan ik deze nog gebruiken?
Antwoord
Ja dit kan door middel van dubbel doorsnijden. Je plaats een stuk nieuw behang onder de te korte baan en zorgt voor een overlapping van plusminus 10 centimeter. (let wel op een eventueel patroon)
Plaats een snijlineaal op plusminus 5 centimeter van de overlapping en snijd de beide lagen behang in één vloeiende beweging door met een scherp stanleymes. Sla het behang terug, verwijder de doorgesneden strook van plusminus 5 centimeter en wrijf het behang weer netjes tegen elkaar vast op de muur. Eventueel eerst weer wat lijm op de muur aanbrengen als de ondergrond of het behang te droog is geworden.

Vraag
Kan ik ramen of glas met glasweefsel behangen?
Antwoord
Ja dit kan maar reinig het glas op voorhand goed en beplak het glas aan beide kanten. Hou wel rekening met een langere droogtijd omdat de ondergrond (het glas) niet poreus is. Wacht dus langer met afschilderen dan bij muren het geval zou zijn.

Vraag
Mijn nieuwe huis wordt behangklaar opgeleverd. Moet ik nog wat aan de muren doen voordat ik ga behangen?
Antwoord
Behangklaar zou in principe moeten betekenen dat je direct kan behangen. In de praktijk zal je eerst het op liggend vuil en gruis moeten verwijderen door middel van afschrapen of schuren voordat je kunt behangen. Daarnaast is het verstandig om de grove onregelmatigheden en luchtblazen eerst te vullen / egaliseren. De muur voorstrijken of voorlijmen om de zuiging op te heffen, kan nooit kwaad en is altijd aan te raden.

Vraag
Is er kwaliteitsverschil in glasweefselbehang en latex?
Antwoord
Ja, net als bij vele andere producten is er kwaliteitsverschil. Bij glasweefsel ligt dit aan het gewicht/dikte per m2 en de dichtheid en nauwkeurigheid van het weefsel. Bij latex –op termijn- vooral aan de dekking, pigmentering, kleurechtheid, vuilaanhechting en de mogelijkheid de latex te reinigen. Veelal is goedkoop toch duurkoop. Zie : Muurverven – Kwaliteiten

Vraag
Moet ik glasweefsel altijd twee keer schilderen?
Antwoord
Ja, voor een mooi, dekkend en strak resultaat wel. Het glasweefselbehang moet zich ook eerst verzadigen met de latex. Daarnaast is (minimaal) twee keer afwerken noodzakelijk voor de dekking en krijgt het geheel meer ‘body’.

Vraag
Wat is mooier stucen of glasweefsel?
Antwoord
Mooi of niet mooi is natuurlijk altijd persoonlijk en een kwestie van smaak. Op langer termijn moet je bij gestucte muren denken aan egaliseren of stucadoren van de muren als je die glad zou willen hebben, en bij glasweefselbehang zal het de nodige moeite kosten om het behang af te stomen (het weefsel wordt week). Het aanbrengen van latex op te muren vóórdat je gaat behangen kan het afstomen later wat vergemakkelijken.

Vraag
Hoe krijg ik luchtblazen onder het glasweefselbehang onzichtbaar weg?
Antwoord
Kritisch beschouwd niet. Ze zullen hooguit minder opvallen als je ze kruislings insnijdt met een scherp stanleymes, opnieuw lijm aanbrengt, het behang rustig terug wrijft en opnieuw met een muurverf afwerkt.

Vraag
Kan ik direct op een houten aftimmering behangen?
Antwoord
Nee, je loopt de kans dat de inhoudsstoffen van het hout –door oplossen van het water in de lijm of latex- doorslaan in de toplaag van het behang. Dit geeft dan gele of rode vlekkerige verkleuring. Behandel een houten ondergrond eerst met een geschikt isolatie- of gronderingsmiddel.

Vraag
Als het glasweefselbehang niet overal even goed geplakt is, los ik dit dan op door een extra laag latex aan te brengen?
Antwoord
Nee, een enkel klein gaatje zal je met de muurverf wel vullen, maar herstellen doe je het niet. Helaas is er weinig aan te doen en had er een grotere laagdikte lijm aangebracht moeten worden, of het behang is bij aanbrengen niet overal voldoende in de lijm gewreven. Verven –en ook latex- hebben een zeer beperkt vullend vermogen, ook lijkt dit bij nat aanbrengen vaak anders. Na droging heb je een dunne laag die weinig onregelmatigheden in de ondergrond verhult.

Vraag
Ik heb allemaal kleine barstjes in de verf. Hoe komt dit?
Antwoord
Dit heeft bijna altijd te maken met het onvoldoende laten drogen van een vorige laag. Lijm, kitten en verven hebben een bepaalde droogtijd nodig. Breng je nu een laag verf aan over een eerdere laag die onvoldoende gedroogd is, dan wordt de onderlaag door drogen van de toplaag als het ware afgesloten. De onderliggende laag zal toch drogen en breekt door de toplaag heen, wat zichtbaar wordt als barstjes (craquelé)

Vraag
Kan glasweefsel op gipsplaten of MDF?
Antwoord
Ja, dat kan mits je de ondergrond maar goed voorbewerkt. Los van het egaliseren, zal je de gipsplaten moeten voor behandelen met een geschikte voorstrijk om de zuiging op te heffen en het MDF met een geschikte grondverf om de doorslaan van de (bruine) inhoudsstoffen te voorkomen.

Vraag
Wij hebben in ons nieuwe huis donker behang dat we graag licht willen verven. Het behang zit overal goed vast. Kunnen we voordat we verhuizen in één keer dekkend verven?
Antwoord
Zelfs bij een licht behang is dit bijna onmogelijk. Alle kreten als monodek, superdek, powerdek enz. ten spijt, zal je bijna altijd minimaal twee keer moeten schilderen. Enerzijds is dit nodig om een goede egale dekking te krijgen, anderzijds zal je merken dat een afwerking in twee lagen meer ‘body’ geeft en mooier is. Daarnaast is je huis nu nog leeg en kost het veel minder tijd en moeite dan wanneer je er al woont.

Vraag
Kan ik gipsplaten muren waar behang op zit afstomen?
Antwoord
Officieel luidt het antwoord nee, omdat de toplaag van de gipsplaten te veel beschadigen / hun verband verliezen door het vocht van de afstomer. In de praktijk heb je niet zoveel keus als je wat anders wilt. Zorg er in ieder geval voor dat je min mogelijk forceert als je gipsen wanden gaat afstomen. Het stoom van de behangafstomer zal eerst de ondergrond min of meer moeten verzadigen vóórdat de stoom het behang zal afweken. Neem er de tijd voor, dan beschadig je de gipsplaten zo min mogelijk.
Na verwijderen van het oude behang zal je de gipsplaten langer moeten laten drogen dan een stenen ondergrond, omdat de gipsplaat te vochtig geworden is. Breng –met oog op de toekomst- twee lagen latex of verf aan op de gipsplaten, zodat het behang bij een eventuele volgende opknapbeurt makkelijker losweekt.

Vraag
Ik heb mijn behang met latex geschilderd. Ik zie nu dat er allemaal blazen onder het behang zitten. Het behang is nog niet helemaal droog. Trekt dit nog weg.
Antwoord
Als ik er van uit ga dat het behang in oorsprong goed verlijmd is geweest en overal goed vast zat, hoef je je geen zorgen te maken. Tijdens de droging na het aanbrengen van het oorspronkelijk behang waren deze luchtblazen waarschijnlijk ook al zichtbaar. Dit komt door luchtinsluiting in de muur. Na droging van het behang zullen deze blazen voor 99,9 procent weer wegtrekken.

Vraag
Kan ik over glasweefselbehang spachtelputz aanbrengen?
Antwoord
Dit is niet aan te raden, omdat glasweefselbehang niet geschikt is als ‘drager’ voor het (zware) spachtelputz. Een alternatief zou kunnen zijn om een kwartscoat of structuurverf aan te brengen, alhoewel je dan wel rekening moet houden met het bestaande reliëf in het glasweefselbehang. Of het resultaat aan de verwachtingen zal voldoen?
Het behang verwijderen en dan met ‘een schone lei’ beginnen is uiteindelijk de beste oplossing.

Vraag
Ik zie op dezelfde muur kleurverschil tussen de ene helft en de andere helft. Hoe kan dit?
Antwoord
Dit is vanachter de computer moeilijk te beoordelen. Is de gehele muur al droog, heb je de verf goed dooreen gemengd/doorgeslagen, is de ondergrond gelijk, heb je een lange pauze gehouden halverwege de muur, heeft een ander het tweede deel geschilderd, heb je een nieuwe verfemmer geopend.
Zoals je merkt kunnen er vele redenen zijn….misschien wat meer informatie?

Vraag
Ik wil op de kinderkamer graag een behangrand plakken. houd dit op grof behang?
Antwoord
Nee, dit is lastig omdat de behangrand dan slechts ten dele op de ondergrond verlijmd is en daardoor erg kwetsbaar. Het is misschien een alternatief om eerst een houten lat in kleur aan te brengen die ongeveer de breedte heeft van de behangrand. Nadien kan je de behangrand dan hier op verlijmen. Dit heeft mogelijk ook tot voordeel dat je later de rand weer eenvoudig voor een andere kunt vervangen, zonder het behang te beschadigen.

Vraag
Kan ik de naden nog afkitten nadat ik het glasweefselbehang al één keer geschilderd heb?
Antwoord
Ja, hoor dit kan met acrylaatkit. Omdat je het behang nog een keer gaat schilderen is dit geen enkel probleem. Acrylaatkit moet overigens ook afgeschilderd worden.

Vraag
Kan ik glasweefselbehang gebruiken in vochtige ruimtes?
Antwoord
Ja dit kan, alhoewel dit grenzend aan een badkuip of wastafel, of in de ruimte van de douche niet verstandig is met oog op het vocht. Op de overige muren kan dit. Dicht wel de naden goed af met acrylaatkit vóórdat je het behang gaat afwerken met –bij voorkeur- een vinyllatex.

 

Gerelateerde artikelen
Professioneel behangen doe je zo
Betekenis – Symbolen op het behang
Aanbrengen van een lambrisering
Invloed van lijnen en patronen

 

Bron
Mobiele Verf Service

64 gedachten over “Glasweefselbehang plakken Antwoord op uw vragen”

 1. Beste René,

  Waarschijnlijk is er in het verleden onvoldoende lijm opgebracht en/of het behang onvoldoende aangedrukt in de lijm.
  Snijd de “blazen” voorzichtig kruislings open, breng lijm aan en wrijf het behang zonder te veel druk uit te oefenen in de lijm, waarbij je het behang niet laat overlappen.
  Inwendige hoeken kun je los trekken en eenzelfde procedure aanhouden. Uitwendige hoeken is vaak lastig omdat je dan als het ware behang over houdt bij opnieuw lijmen en vast wrijven. Maak het behang nat met spons of plantenspuit, tamponeer de lijm in de “gaatjes” en wrijf/dep het behang met een klamme doek goed aan totdat je merkt dat het behang hecht. Doe dit voorzichtig om het behang niet te veel op te rekken.
  De “gerepareerde” plekken blijf je wel enigszins zien, maar het resultaat zal beter zijn dan de blazen.
  Voor het injecteren is bij mijn weten niets op de markt, anders dan de reguliere injectiespuiten binnen de medische wereld.

  Mvg – Sjaak

 2. In een bestaande woning laat glasweefselbehang (ik denk uit 2003) op enkele plaatsen los, vooral op wat hoeken, maar ook lijken er midden op de wanden wat losse plekken te zijn; ongeveer 200 mm diameter. Om die reden alles verwijderen lijkt me ook zo wat; 95% zit gewoon goed vast.
  Ik wil alles zoals het nu is, toch al – afhankelijk van de huidige kleur – 1 of 2 keer met watervaste muurverf overrollen.
  Ik heb al eens gelezen over de mogelijkheid dan eerst die losse plekken vast te zetten door te lijmen met een injectiespuit. Welke produkten zijn voor dat injecteren op de markt en welke belangrijke gebruikers-tips zijn er?

 3. Beste Marianne,

  Officieel is het antwoord nee, omdat “oud” behang niet bedoeld is als ondergrond/drager voor glasweefselbehang.
  Praktisch gezien zou het kunnen, mits het een vlak behang betreft (geen reliëf) en het behang goed en strak verlijmd is.

  Mvg – Sjaak

 4. Wat een uitgebreide info-site over dit onderwerp!
  Heb alleen mijn vraag nog niet gezien, maar misschien is dat al bekend bij iedereen: kun je het glasweefselbehang (op de rol al 1 x gesausd) ook over bestaand behang plakken dat nog goed vastzit??

  Groet,
  Marianne

 5. Beste Vindo,

  In principe wel, namelijk de bovenkant van het behang op de rol.
  Als je op hele muren de voorkant voor de achterkant hebt gebruikt, zal dit niet zo heel erg opvallen bij soorten met weinig reliëf (standaardmotief).
  Het reliëf zal hooguit wat minder zijn na afwerking met muurverf (als je het niet weet, zie je het waarschijnlijk niet).

  Om een gelijk reliëf te krijgen is het mogelijk verstandig de overige muren -in een zelfde ruimte- op dezelfde wijze te verwerken.

  Mvg – Sjaak

 6. Bestaat er een voorkant en een achterkant aan glasweefselbehang? Ik ben bang dat ik 2 hele muren achterstevoren heb behangen.

 7. Beste Jan,

  Als het behang goed hecht op de muur, is er niet te weinig lijm gebruikt.
  Het vlekkerige komt meestal door opzetten van te weinig muurverf en/of niet gelijkmatig doorrollen of afrollen en/of te zwaar drukken op de roller.
  Bij het schilderen voor een tweede keer bestaat het gevaar dat de muurverf te schraal wordt opgezet, omdat je minder goed ziet wat je doet en waar je gebleven bent. (de eerste laag geeft al een bepaalde dekking).

  Er van uitgaande dat er een goede kwaliteit rollers en muurverf gebruikt zijn, zal er helaas een derde keer geschilderd moeten worden voor een goed resultaat.
  Probeer dan te schilderen/rollen alsof het de eerste keer is, zet de verf vol op, rol goed en gelijkmatig en luchtig door en overlap steeds een reeds eerder gerolde baan.
  Zie ook:
  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/40/latex-muurverf-verwerken/#more-40

  Beoordeel het resultaat pas als de muurverf (door)gedroogd is. Eventueel kan je beginnen aan de raamkant/het licht, zodat je in het algemeen over de aanzetten van de banen heen kijkt. Hierbij ga ik er van uit dat de entree tegenover de raampartij ligt.

  Mvg – Sjaak

 8. Hallo,

  Wij hebben sinds een week niet voorgeschilderd glasvliesbehang op onze wanden.Alleen na 2 x geschilderd te hebben (met muurverf) is het heel erg vlekkerig en heel veel kleurverschil. Met andere woorden het ziet er niet uit!!.Door te zoeken op internet om het probleem op te lossen,denken we dat we niet genoeg lijm hebben gebruikt….Alleen geven ze ook aan dat je ondanks dat je het al geschilderd hebt alsnog met lijm erover heen kan..Is dat wijsheid? Wat kunnen we het beste doen.Afgezien van het geld is het ook zo zinde van al hè werk namelijk!

 9. Beste Chantal,

  In bijna alle gevallen kun je er van uit gaan dat glasweefsel- of vliesbehang een dag later te schilderen is, mits verwerkt op een stenen ondergrond (stuc). Verlijm je het behang op b.v. fineer, kunststof of glas dan zal het langer duren omdat de ondergrond niet poreus is.
  Lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid laten de lijm trager drogen.

  Mvg – Sjaak

 10. Beste Stefanie,

  Het meest waarschijnlijk is dat er op de plekken waar er nu luchtblazen zichtbaar zijn, te weinig lijm is opgebracht en/of het weefsel onvoldoende in de lijm is gewreven.
  Het kan zijn dat de luchtstroom van het geopende raam dit zichtbaar maakt, maar anders was dit bij het afwerken met muurverf waarschijnlijk ook gebeurd.
  Helaas is hier niet zo veel aan te doen, anders dan de blazen kruislings insnijden, behang terug halen, inlijmen en opnieuw aandrukken / aanwrijven. Dit blijf je wel altijd enigszins zien.

  Mvg – Sjaak

 11. goede middag

  zondag hebben we 2 banen glasweefsel behang geplakt toen we de volgende dag gingen kijken zat alles nog strak dit was al meer dan 24 uur later. toen we na anderhalf uur nog een keer naar boven gingen zaten er ineens allemaal luchtbobbels. wat kan hiervan de oorzaak zijn? er heeft in die anderhalf uur wel een raam open gestaan, zou het kunnen dat het lijm na ca 30 uur nog steeds niet helemaal ingedroogd is?

  met vriendelijke groet
  stefanie

 12. Beste Monique,

  Een prijsopgave van 1500 euro voor materiaal is niet zo gek, als je van een goede kwaliteit uit gaat.
  Alleen voor de muurverf zou je -gebaseerd op twee maal afwerken- al 8 á 9 emmers van 10 liter nodig hebben.

  Het beste kan je de muren minimaal een dag van te voren met een verdunde lijm of muurverf voorstrijken om zodoende de eerste zuiging op te heffen.

  Helaas zul je al de behangresten eerst moeten verwijderen voor een strak resultaat, zeker als je het (relatief dunne) vlies gaat gebruiken. Mocht de muur wat beschadigen, dan eerst met een muurvuller de onregelmatigheden egaliseren.
  Doe je dit niet dan blijf je onregelmatigheden altijd zien, vooral bij strijklicht / langs de muur kijken.
  Met geduld, voldoende vocht en een braamvrij plamuurmes is het behang bijna altijd volledig te verwijderen.
  De kleine restjes kan je eventueel wegschuren.

  De kwaliteit van de behangsels wordt mede bepaald door het gewicht / de dichtheid per m2. Deze gegevens kan ik bij Gamma of Kantum niet achterhalen. Gezien de prijs zullen het lichte kwaliteiten zijn. Hier is op zich op gladde muren goed mee te werken, maar laten zich lastiger corrigeren.

  Wil je voor “gladde” muren gaan, dan is het vlies van Gamma meer geschikt dan het glasweefsel van Kwantum. Gezien de prijs en afbeelding vermoed ik dat de structuur van het vliesbehang dichter is dan dat van het glasweefsel. Het vlies zal vermoedelijk makkelijker te verwerken / af te werken zijn.

  Op de muurverf zou ik niet teveel bezuinigen. Als je voor Histor, Flexa of Perfection muurverf gaat, heb je in basis een goede prijs-/kwaliteitverhouding. (30 á 35 euro per 10 liter. Soms 12.5 liter bij een aanbieding)
  Wees voorzichtig met een witte verf (hoofdpijn), Mogelijk is RAL 9010 een alternatief.

  Wat de glasweefsellijm betreft. De lijm kan je kant en klaar aangemaakt kopen, maar ook in de veel goedkopere poedervorm. Maak de lijm dan wel een dag van te voren aan en sla goed door met een garde, zodat de lijm klontvrij is.

  Hoop dat je vragen voldoende beantwoord zijn.

  Succes – mvg – Sjaak

 13. Beste Monique,

  Een prijsopgave van 1500 euro voor materiaal is niet zo gek, als je van een goede kwaliteit uit gaat.
  Alleen voor de muurverf zou je -gebaseerd op twee maal afwerken- al 8 á 9 emmers van 10 liter nodig hebben.

  Het beste kan je de muren minimaal een dag van te voren met een verdunde lijm of muurverf voorstrijken om zodoende de eerste zuiging op te heffen.

  Helaas zul je al de behangresten eerst moeten verwijderen voor een strak resultaat, zeker als je het (relatief dunne) vlies gaat gebruiken. Mocht de muur wat beschadigen, dan eerst met een muurvuller de onregelmatigheden egaliseren.
  Doe je dit niet dan blijf je onregelmatigheden altijd zien, vooral bij strijklicht / langs de muur kijken.
  Met geduld, voldoende vocht en een braamvrij plamuurmes is het behang bijna altijd volledig te verwijderen.
  De kleine restjes kan je eventueel wegschuren.

  De kwaliteit van de behangsels wordt mede bepaald door het gewicht / de dichtheid per m2. Deze gegevens kan ik bij Gamma of Kantum niet achterhalen. Gezien de prijs zullen het lichte kwaliteiten zijn. Hier is op zich op gladde muren goed mee te werken, maar laten zich lastiger corrigeren.

  Wil je voor “gladde” muren gaan, dan is het vlies van Gamma meer geschikt dan het glasweefsel van Kwantum. Gezien de prijs en afbeelding vermoed ik dat de structuur van het vliesbehang dichter is dan dat van het glasweefsel. Het vlies zal vermoedelijk makkelijker te verwerken / af te werken zijn.

  Op de muurverf zou ik niet teveel bezuinigen. Als je voor Histor, Flexa of Perfection muurverf gaat, heb je in basis een goede prijs-/kwaliteitverhouding. (30 á 35 euro per 10 liter. Soms 12.5 liter bij een aanbieding)
  Wees voorzichtig met een witte verf (hoofdpijn), Mogelijk is RAL 9010 een alternatief.

  Wat de glasweefsellijm betreft. De lijm kan je kant en klaar aangemaakt kopen, maar ook in de veel goedkopere poedervorm. Maak de lijm dan wel een dag van te voren aan en sla goed door met een garde, zodat de lijm klontvrij is.

  Hoop dat je vragen voldoende beantwoord zijn.

  Succes – mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.