Behangen – Tips bij voorbewerken, lijmen en aanbrengen

751_757_a

Zelf behangen – Waar let u op

Behangen – lijmen, verwerken, aanbrengen
Behang is een modieus product dat steeds in ontwikkeling is. Binnen het steeds wisselende assortiment kun je kiezen uit vele soorten, kleuren, dessins, patronen, structuren en kwaliteiten. Als je echt mooi en goed wilt behangen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Dit artikel gaat in op verschillende soorten behang, voorbehandeling bij behangen (opschuren, plamuren, voorlijmen etc.) en er worden tips gegeven om beter te behangen. Oftewel: hoe de doe-het-zelver op professionele wijze kan behangen !

Behangsoorten en beleving

Begin met kijken wat je wilt: papierbehang, schuimvinylbehang, glasvliesbehang etc. Ieder behang heeft zo een eigen kwaliteit en een eigen sfeer of beleving. Wil je kleur en contrast in je interieur, of juist rust. Wil je een wijkende kleur (zoals b.v. blauw), waardoor je kamer groter maar koeler kan lijken, of ga je voor b.v. oranje dat weer veel opdringeriger is. Volg je een trend, of ga je voor een eigen keuze en identiteit? Kortom, er is voor iedereen wel een soort behang te vinden dat bij je past.
Wat alle soorten behang echter wel gemeen hebben, is een goede voorbehandeling van de ondergrond, zodat je achteraf niet tegen lelijke oneffenheden aan zit te kijken.

Behangen – Tips voor goed behangen
 1. Het is altijd raadzaam om de oude lagen behang eerst te verwijderen, zodat de muren kaal zijn. Je behangt anders altijd over de ‘problemen’ van een ander. Dit verwijderen doe je het beste met een behangafstomer. Behang dat al eens afgewerkt is met latex of verf kan problemen geven met afweken, evenals vinylbehang. De stoom slaat hierbij namelijk niet makkelijk door het behang, zodat het moeilijk afweekt van de ondergrond. Het is dan raadzaam het behang in te krassen met b.v. de zijkant van een plamuurmes, zodat het stoom achter het behang kan komen.
 2. Pas als je het behang volledig hebt verwijderd, heb je zicht op de staat van de ondergrond. Het spreekt voor zich dat de ondergrond zo vlak mogelijk moet zijn, voordat je opnieuw gaat behangen.
 3. Oneffenheden zal je moeten plamuren of egaliseren. Dit kan met gips of een goede muurvuller. Mocht er sprake zijn van vochtplekken of schimmel, probeer dan te achterhalen of dit oude (droge), of verse (vochtige) plekken zijn. Als schimmel oud is, verpoedert het als je eroverheen wrijft; bij vocht kan je het voelen. Zijn het oude plekken, dan sluit je deze af met een isoleer. Zijn ze vers, dan zal je helaas de oorzaak eerst weg moeten nemen anders slaat het weer door je behang heen, of leidt het tot onthechting van het behang.
 4. Heb je de geplamuurde plekken geschuurd en twijfel je of de ondergrond erg zuigt of niet, behandel de muren dan met een (sterk) verdunde behangerslijm (voorlijmen). Het kost je weinig meer energie en bij het aanbrengen van je nieuwe behang heb je er profijt van. Doordat de zuiging minder is kun je langer en beter met het nieuwe behang schuiven. De voorlijm moet je wel eerst goed laten drogen.
 5. Vóór je gaat behangen kan je de muur met een breed (20-30 cm) plamuurmes schrapen, om zodoende de achtergebleven restjes/korreltjes te verwijderen. Haal het plamuurmes voorzichtig –als het ware- langs de muur om beschadiging van de muur te voorkomen. Licht opschuren kan ook, maar dit geeft meer stof.
 6. De behangerslijm een dag van te voren aanmaken, zorgt ervoor dat de lijm kan ‘rotten’, waardoor deze beter verwerkt. Belangrijk is ook om de juiste lijm-/waterverhouding voor het type behang dat je gaat verwerken aan te houden. Deze verhouding is belangrijk omdat dit bepalend is voor het uitzetten en krimpen van het behang vanaf het insmeren, het inweken, tot het strak drogen op de muur.
Beter Behangen – Doe het zelf
 1. Bepaal als je een patroonbehang hebt, hoe je met je patroon uitkomt. Zorg ook dat je –in het zicht- met een hele baan begint, zodat je mooi uitkomt en niet b.v. een strookje van 3 cm. naast de entree-deur hebt.
 2. Begin in principe loodrecht. Trek b.v. een potloodstreepje op de muur, daar waar de eerste baan moet komen. Heb je een oud scheef huis, speel dan met het verloop. Het is natuurlijk niet mooi als je loodrecht behangt, maar je huis is scheef. Zoek dan de ‘middenweg’, zodat het optisch (voor het oog) klopt.
 3. Tegenwoordig moet je behang stoten (tegen elkaar aan plakken) en niet meer overlappen. Daarom maakt het in principe ook niet meer uit waar je begint (vroeger van het licht af).
 4. Gebruik voldoende lijm en verdeel deze gelijkmatig, hou de voorgeschreven inweektijd aan. Ga je te snel plakken, dan blijven er na droging blaasjes achter in de vorm van boomschors en trekken deze niet meer weg. Door het inweken zet het behang een beetje uit, waardoor het later op de muur strak trekt.
 5. Breng het behang zo strak mogelijk aan, wrijf de luchtblaasjes gelijkmatig weg naar de zijkanten en boven- en onderkant. Luchtblaasjes die pas tijdens de droging ontstaan, komen door luchtinsluiting in de muur en trekken nadien altijd strak weg.
 6. Zoals gezegd: stoot de banen behang tegen elkaar en overlap niet. Snij overtollig behang weg met een scherp stanleymes en een snijliniaal. Overtollig lijm direct verwijderen met schoon leidingwater.

Andere Behangsoorten
Voor bepaalde behangsoorten (glasweefsel en glasvlies) geldt een andere manier van werken. Hierbij wordt de muur ingesmeerd met lijm en het behang droog verwerkt. Zie hiervoor het artikel over glasweefselbehang.

Bronnen
Mobiele Verf Service
Foto: Intervos

43 gedachten over “Behangen – Tips bij voorbewerken, lijmen en aanbrengen”

 1. Beste G,

  Officieel is het antwoord voor een goed resultaat nee. Niet zozeer om de muurverf, want deze zou je als voorstrijk kunnen zien, maar wel om eventuele onregelmatigheden in de ondergrond, die zich kunnen aftekenen door het nieuw aan te brengen behang.
  Officieus zou je het kunnen doen, mits het behang goed verlijmd is en geen reliëf heeft. Als het oude behang goed en strak verlijmd is, hoef je niet bang te zijn dat dit los komt. Wel zullen zich luchtblazen kunnen aftekenen die in oorsprong ook al zichtbaar waren bij de droging van het oorspronkelijk behang. Deze trekken voor 99% weer weg bij voldoende droging, vóór aanbrengen van de afwerklaag/muurverf.

  Mvg – Sjaak

 2. Een vraag ik wil behangen fleece behang over 1 laag behang waar al overheen geschilderd is.
  Kan je hier overheen behangen laat de onderlaag niet los de laag zit er erg strak in. Wat is de reactie van de lijm op een overgeschilderde muur
  Hetzelfde met glasvezel behang kan dit over behang wat al overgeschilderd is.

 3. Beste Linda,

  Wat je vraagt is goed te doen.
  Reinig de ondergrond en breng een dag van te voren lijm aan op het fineer. Hierna kan je behang aanbrengen, waarbij je de ondergrond weer goed verlijmt.
  Lijm je niet voor, dan bestaat de kans dat het behang “uitzakt” tijdens de droging.
  Het drogen zelf kan wel langer duren bij fineer, ten opzichte van een poreuze ondergrond.

  Mvg – Sjaak

 4. Goedemorgen,

  Ik wil graag een kast van spaanplaat afgewerkt met fineer gaan behangen met leuk sloophoutbehang. Kan dat en hoe doe ik dat precies? Kan het met vliesbehang bijvoorbeeld?

  Graag uw reactie.

  Dank

  Linda

 5. Beste Coki,

  Om te voorkomen dat inhoudsstoffen uit de meranti platen doorslaan in de -watergedragen- muurverf, kun je de ondergrond het beste eerst voorbehandelen met een isoleer. Deze voorbehandeling heeft tevens tot voordeel dat je de zuiging opheft.

  Mvg – Sjaak

 6. Beste Sjaak

  In ons nieuwe chalet willen wij de muren behangen met vliesbehang, de wanden zijn kale houten merantiplaten,
  De naden zijn dichtgesmeerd en kleine nietgaatjes ook.
  Nu is mijn vraag , waar moet ik de wanden mee voorbehandelen kan dit met een voorstrijkmiddel of is het toch beter eerst een muurbeugel aan te brengen?
  Vocht is geen probleem I.v.m. Centrale verwarming.

  Met vriendelijke groet,

  C. Kieboom

 7. De Firma Flamand erkende een fout in het behangpapier.
  Ze vergoeden , door middel van nieuw papier te geven. Proficiat.De behanger komt op zijn kosten her behangen .Proficiat bis.
  Met dank aan Sjaak voor de back-up. Het gevoel om niet alleen te staan maakt een mens sterker en gelukkiger ! Proficiat tris !

 8. Bedankt voor uw antwoord. We hebben de behanger terug gecontateerd. Dinsdag kon hij pas komen.Op 07 juni, vroeger kon niet, hebben we een afspraak met iemand van Flamand en de schilder om de schade te komen evalueren. Ik hou je op de hoogte.

 9. Beste,

  Als ik het goed begrijp betreft het een vliesbehang met een linnen structuur, waarbij de muur ingelijmd wordt en het behang droog verwerkt? Droging zou juist het eerst moeten plaatsvinden aan de randen.
  Bij een droge muur, goede ventilatie en een normale temperatuur/luchtvochtigheid zou het voldoende droog moeten zijn. (uitzondering kan een vlakvinylbehang zijn, dat afsluit, waardoor droging -met name bij een matige ventilatie- vertraagt)

  Ik weet niet of u de overgangen tussen de banen onderling of de plint- of plafondkanten bedoeld met “de randen”, maar het meest aannemelijk lijkt mij dat de overtollige lijmresten niet direct of onvoldoende verwijderd zijn en/of vuilaanhechting heeft plaatsgevonden in de -nog natte- lijm.

  Als er garantie op het behangwerk zit, zou ik het nog even aankijken en anders reclameren en de behanger op bovenstaande wijzen.

  Zou graag van u horen wat de oplossing gaat zijn.

  Mvg – Sjaak

 10. Eind vorige maand lieten wij behangen met behangpapier van Flamand 40008)(erg duur) Nu zijn er nog steeds en voornamelijk aan de randen donkerder strepen, van boven tot onder. Onze schilder beweert dat dit nog moet uitdrogen en zal verdwijnen. Kan dat na 3 weken ?

 11. Beste Sjaak,
  Ok, ‘ben overtuigd (hoezo eigenwijs..)! Was me een waar genoegen en wellicht tot een volgende keer ?
  Mvg, Sierk

 12. Beste Sjaak, wederom dank voor reaktie. Ok, oude behang weg, schimmel weg, gipsplaat tegen muur, voorbehandelen, verven..? De schimmel is nl oppervlakkig (condens) er trekt in het papier behang. Wanneer ik deze verwijder en na inspectie houtwerk de gipsplaat aanbreng, dan komt het condens er toch niet tussen?
  Nog 1x een reaktie graag en dan knopen doorhakken!
  Mvg, Sierk

 13. Beste Sierk,

  Dat lijkt me gezien het vochtprobleem geen goede oplossing, het ingesloten vocht zal dan schimmelvorming veroorzaken en uiteindelijk ook kunnen doorslaan door de toplaag. Als er tengels aangebracht worden, waarbij voor voldoende ventilatie wordt gezorgd, zou dit een optie kunnen zijn, alhoewel het vochtprobleem dan beter wel eerst opgelost kan worden.

  Mvg – Sjaak

 14. Geachte admin,
  Dank voor snelle reaktie! Nu we toch bezig zijn ?. . Volgende vraag.. Is het handig/verstandig (als zijnde extra isolatie) gipsplaten over huidig behang te plaatsen en dié (na voorbehandelen) te verven?
  Wederom in afwachting.. Mvg, S

 15. Beste S,

  Als er nu geen sprake is van doorbloeden of vlekvorming (inhoudsstoffen onbehandelde hout) en het oude behang goed verlijmd is, dan kun je zonder problemen een muurverf opbrengen.
  Let wel dat de luchtblazen die bij het oorspronkelijk drogen van het behang zichtbaar waren nu ook weer zichtbaar zullen worden, maar deze trekken na droging van de muurverf weer voor 99,9% weg/strak.

  Mvg – Sjaak

 16. Geachte admin,
  Ik ben woonachtig in een chalet (onbehandelde houten binnenmuren..) en heb het destijds behangen. Nu wil ik gaan verven.. Bijkomend geval is koudebruggen vooral onderaan de muren en daardoor last van schimmelvorming. Nu is de vraag, los van oorzaak en verwijderen van schimmel, kan ik “gewoon” over het oude behang heen schilderen?
  Graag een reaktie. Mvg, S

 17. Beste Mat,

  Neem bij voorkeur wel een lijm voor glasweefsel en verdun de lijm met plusminus 10% water voor het voorlijmen (de lijm blijft nog wat lobbig). Verdun je de lijm met te veel water, dan spat de lijm te erg met de roller en/of krijg je druipers.

  Mvg – Sjaak

 18. Beste admin,

  Binnenkort ga ik naar een nieuwe woning en wil dan glasvezelbehang aan de muren. Nou lees ik dat er op de ondergrond het beste een laag voorgelijmd kan worden met verdunde behanglijm, i.v.m. het zuigen van de ondergrond,mijn vraag is hoe de verdun verhouding moet zijn , en moet dat ook de lijm zijn voor glasvezelbehang of kan die voorbehandeling ook met goedkopere behanglijm gedaan worden?

 19. Beste Boy,

  Dit type lijm kun je gebruiken. Houd afhankelijk van de “zwaarte” van het behang wel de goede aanmaakverhouding aan; waarschijnlijk midden zwaar tot zwaar voor opgeschuimd vinylbehang en normaal voor vlakvinyl (behang zonder reliëf).

  Mvg – Sjaak

 20. Beste mensen,

  Nu wil ik gaan behangen en ik hebvinyl behang en perfax blauw behang plaksel, zijn dit de goede producten die ik gebruik??
  Hopelijk hoor ik snel iets
  Mvg boy

 21. Beste Rabeya,

  Over gegrond triplex kun je direct behanglijm aanbrengen. (met spuitlijm heb ik geen ervaring)
  Rond de scherpe kanten van het triplex licht af alvorens te behangen en plak een paar centimeter door op de achterkant.
  Moeten beide kanten behangen, dan het behang dubbel doorsnijden, rekening houdend met het patroon.

  Mvg – Sjaak

 22. Ik wil een behangpaneel maken met vliesbehang.
  Het paneel is van triplex en is aan beide zijden gegrond.
  Kan ik hier nu over behangen en moet dit met behanglijm?
  Of kan ik ook spuitlijm gebruiken? En zou ik het eventueel om kunnen slaan zodat de zijkanten meebehangen zijn?

  Alvast bedankt gr

 23. Beste Caro,

  Voor een goed resultaat kun je het schuimvinyl beter afstomen / verwijderen.
  De ondergrond mag wel strak lijken, maar de toplaag van schuimvinyl is (enigszins) veerkrachtig en -naar ik aanneem- niet vlak. Onvoldoende hechting en mogelijk te veel luchtinsluiting (door profiel of reliëf) maakt eroverheen behangen lastig.

  Mvg – Sjaak

 24. wij hebben schuimvinyl op een kleine muur dat inmiddels met twee lagen latex is overgeschilderd…Het zit er prachtig op en geen naden te zien…
  Nu wil ik een steenbehangetje (vliesbehang) plakken,kan dat eroverheen?

 25. Beste Jeannet,

  Op zich kan je de lijm er voor gebruiken, alleen moet je de lijm wat meer aanlengen. Glasweefsellijm is dikker / zwaarder dan de lijm die nodig is voor schuimvinyl.
  Over latex heen behangen kan. Voorwaarde is dan wel dat het -voor een goed en strak resultaat- een gladde ondergrond betreft.
  Een dag van te voren de muren met een verdunde behangerslijm voorlijmen vergemakkelijkt het verwerken van het nieuwe behang.

  Mvg – Sjaak

 26. Hallo,
  Wij willen gaan behangen met schuimvinyl. Er is ons verteld dat hiervoor ook glasvlieslijm gebruikt kan worden? Klopt dit?
  Is het mogelijk om dit over uitstekend geplakt behang, wat later 1 laagje latex door ons heeft gekregen, te plakken.
  Dit omdat we na 2 wanden het eigenlijk beu zijn omdat het zo moeilijk te verwijderen is.
  Graag uw reactie
  Mvg

 27. Beste Wendela,

  Gezien de tijd die er verstreken is, is er helaas niet zo veel meer aan te doen.
  Ik weet niet op wat voor ondergrond je behangen hebt, maar ik ben geneigd te denken dat het de lijm niet is, maar de inhoudsstoffen uit de ondergrond, die opgelost zijn door de lijm en doorslaan.

  Mvg – Sjaak

 28. Wij hebben twee weken geleden vinylbehang opgeplakt, maar na twee dagen kwamen er lijmvlekken doorheen. We hebben geprobeerd om het met vochtige doeken weg te halen, maar dat maakte niets uit. Heeft u tips voor mij?

  Vriendelijke groet,

  Wendela

 29. zou u mijn adres , mailadres van deze site af willen. dit omdat ik problemen heb nu met mijn werk.

  vriendelijk bedankt
  melanie

 30. Beste,

  Om doorslaan van de inhoudsstoffen van het OSB te voorkomen onder invloed van water (lijm), kan je het OSB het beste voorbehandelen met een isolerende verf, waarna je -na droging- op gebruikelijke wijze kan behangen.
  Afhankelijk van de belasting heeft een behang wat te reinigen is m.i. de voorkeur.
  Eventueel glasweefselbehang, wat nadien nog met latex afgewerkt dient te worden, of…..latex in plaats van behang?

  Mvg – Sjaak

 31. hallo..
  wij hebben een dakapel gemaakt en de muren afgewerkt met OSB platen,in de kasten hebben we dit gedaan omer plankdragers tegen aan te kunnen zetten.
  nu willen de kasten van binnen graag behangen,kan dit gewoon of moeten we ergens rekening mee gaan houden.
  de OSB platen zijn niet nieuw maar gebruikte platen..
  welk behang kunnen we hiervoor het beste nemen??

 32. Beste Dennis,

  Bij onbehandeld hout zou ik -als je gaat behangen- eerst een isoleer aanbrengen om te voorkomen dat inhoudsstoffen uit het hout oplossen door de behangerslijm en zodoende vlekvorming kan geven op het behang.
  Bij het vocht ligt het er aan. Vocht in de zin van een hoge luchtvochtigheid hoeft geen bezwaar te zijn; vocht in de zin van doorslaand vocht van buitenaf wel.
  Bij een hoge luchtvochtigheid kan je m.i. kiezen voor het product dat je het meeste aanstaat. (behang of verf)
  Bij doorslaand vocht is schilderen het meest voor de hand liggende. alhoewel vocht zich altijd aftekend.
  Daarnaast zal je bij behangen de naden en (grove) nerven moeten egaliseren alvorens te behangen.
  Voor een chalet waar mogelijk weinig gestookt wordt (?) lijkt het schilderen van de platen mij een betere oplossing.

  Mvg – Sjaak

 33. Beste,

  Wij willen in ons chalet gaan behangen over hout dat een fineer? laag heeft. kan dit? en moet ik er dan nog iets van primer voor gebruiken? of is het handiger er een dun plaatje hout tegen aan te schroeven en dan daar op/over te behangen.

  is nu van dat antieke bruine gladde hout.
  Het kan in de winter best vochtig zijn in ons chalet,of toch maar de schilders kwast er over heen?

  gr
  dennis

 34. Beste Astrid,

  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan ?
  In principe zou je het behang in kunnen smeren, alhoewel dan de kans bestaat dat je de lijm te dun aanbrengt. Daarnaast is het behang nat minder makkelijk te verwerken / te snijden.

  Mvg – Sjaak

 35. Dank voor het beantwoorden van de vragen maar ondanks alle voordelen van de muur insmeren enz. ben ik toch nieuwsgierig of het wel mogelijk/toegestaan is om het vliesbehang in te smeren, of gaat het dan helemaal mis? Wederom alvast dank,
  vr. groet Astrid Slegers

 36. Beste Astrid,

  Glasweefsel en vliesbehang zijn twee verschillende typen behang, die wel op de zelfde wijze verwerkt kunnen worden. Beide typen hebben tot voordeel dat de muur ingesmeerd kan worden en het behang droog verwerkt.
  Door het glasweefsel enerzijds en het (rug)vlies anderzijds zal er bij deze behangsoorten géén rek en krimp ontstaan na aanbrengen, dit in tegenstelling tot normaal behang dat met behangerslijm ingesmeerd moet worden en een inweektijd nodig heeft voor een strak resultaat.

  Dus: lijm direkt op de muur aanbengen; eventueel voorlijmen als je te veel zuiging vermoed.
  De lijm wel vol aanbrengen én het juiste type lijm (of aanmaakverhouding) gebruiken.

  Succes – Mvg – Sjaak

 37. Sorry, nog een vraagje: is vliesbehang altijd glasweefselbehang? Op de rol staat alleen vliesbehang. Geen iedee of dit 2 benamingen voor het zelfde produkt zijn. Ik hoor u graag, vr. gr. Astrid Slegers

 38. ik heb best veel ervaring met behangen maar nu is er vliesbehang aangeschaft door de kinderen. Mijn vraag is: kan je vliesbehang op de zelfde manier verwerken als papier of vinylbehang, dus de banen insmeren of is het alleen mogelijk om de muur in te smeren zoals op de rol staat, hier heb ik nl. geen ervaring in. Alvast dank voor uw reactie, vr. groet Astrid slegers

 39. Hallo

  Nu zoek ik een slagmes om het behang in verticale lengte door te slaan op een metalen strip die je op je behang tafel plakt wie weet waar ikdie kan krijgen.
  Sommige zaken weten niet wat ik bedoel of nooit van gehoord.

  Dhr.S.Joustra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.