Gereedschap bij het schilderen, lakken of beitsen

Wat heeft u nodig bij het schilderen

Gereedschap tips en hulpgereedschap bij het lakken, beitsen en schilderen
Goed gereedschap is het halve werk wordt wel eens beweerd. Onderstaand een overzicht van materialen en hulpgereedschappen die bij het schilderwerk -zowel binnen als buiten- goed van pas kunnen komen. Hetzij ter bescherming van jezelf, hetzij om een goed en professioneel schilder-resultaat te verkrijgen.

Gereedschappen – Hulpgereedschappen – Materialen bij het schilderen

Crême
Gedurende de schilder werkzaamheden wil de huid van je handen nog wel eens droog worden. Als je hier snel last van hebt is het raadzaam je handen vóór, tijdens en na de werkzaamheden regelmatig met een geschikte crême in te smeren.
Handschoenen
Terpentine is een agressieve stof. Beter is het om tijdens het schilderen handschoenen te dragen, mits je maar gevoel blijft houden met wat je doet. Je handen blijven schoon en je hebt minder kans op huidirritatie.

Veiligheidsbril
Veiligheidsbril. Als je niet brildragend bent kan het raadzaam zijn een veiligheidsbril te dragen tijdens het (intensief) schuren. Zo voorkom je mogelijke irritatie van de ogen.

Verfreiniger
Laat het type reiniger dat je gaat gebruiken afhangen van de houtsoort. Niet ieder type hout is te reinigen met b.v. ammoniak, waarbij dit voor een ander type b.v. voor thinner geldt.
(Schilder)spons
Gebruik voor het reinigen een goede kwaliteit (schilders)spons. Dit werkt sneller en beter en laat geen korrels/restjes achter.

Schuurpapier – droog
Hoe meer schuurkorrels per vierkante centimeter, hoe hoger de waarde. Korrel 60 is dus zeer grof en korrel 120 voor het meeste buitenwerk geschikt. Bij het schuren -van het begin tot de eindlaag- nooit grotere stappen tussen het schuurpapier nemen dan ’60’. Dus: 60 – max. 120 en 120 – max. 180. Neem je als tussenstap grotere groftes, dan werkt de ene grofte de krassen van de ander niet weg.
Schuurkurk
Door schuurpapier om de schuurkurk te wikkelen ben je in staat egaal en vlak te schuren, waarbij je de vingers ontziet. Een hele dag schuren kan nog wel eens gevoelig zijn voor de vingertoppen. Je kunt ook een houtklosje nemen, maar deze beschadigt het werk mogelijk meer, omdat het hout harder is dan de kurk.

Mond/stofkapje
Ben je gevoelig voor stof -ook al betreft het buitenschilderwerk- dan kan het raadzaam zijn een mondkapje te gebruiken. ‘Ververs’ het wel tijdig voor een nieuw exemplaar voor een optimale werking.
Vladder/schilderstoffer
Een schilderstoffertje, oftewel vladder is gemaakt van lang, zacht varkenshaar en kun je makkelijk in je achterzak steken, zodat je het altijd bij de hand hebt. Door de zachte haren beschadig je het schilderwerk niet.
Verfkrabber
Het kan -ook bij nieuw hout- wel eens nodig zijn een houtknoest of andere onregelmatigheid weg te moeten krabben. Hiervoor is een verfkrabber goed bruikbaar. Als je een verfkrabber met -deels- rode steel aanschaft ben je verzekerd van een verfkrabber van gehard staal. Deze zijn scherper te slijpen en gaan langer mee. Afhankelijk van het gebruiksdoel heb je driehoeks-, profielkrabbers en één in druppelvorm, waarvan de driehoek het meest gebruikt wordt.

Verfföhn
Met name bij nieuw vuren en grenenhout kan het nog wel eens voorkomen dat er hars in het hout omsloten ligt. Het beste is om dit uit te branden. Doe je dit niet, dan kan het hars onder je verflaag, onder de invloed van de temperatuur van de zon gaan smelten. Je krijgt dan onthechting van de verflaag door ‘harsblaren’.
Strijkvaatje
Het werken vanuit een verfblik is eigenlijk onhandig en krampachtig, bij gebrek aan een handvat of goede grip. Door de verf gedeeltelijk in een strijkvaatje te gieten en hieruit te werken, werk je meer ontspannen en houd je de verf die in het blik achterblijft schoon en afgesloten. Tevens ben je in staat het indopen van de kwast in de verf beter te doseren en overtollig verf aan de wand van het strijkvaatje uit de kwast te ‘slaan’.
Kwasten
Gebruik een nieuwe kwast vast bij het gronden, zo slijt de kwast vast wat in, verliest de losse haren en werkt soepeler bij de eindafwerking. Een goede/duurdere kwast is zeker de moeite waard aan te schaffen. Een goede kwast is vervaardigd van geselecteerd, lang varkenshaar, wordt vaker gekookt waardoor de kwast soepeler is, heeft een mooie bles (bol/rond gezet in de bus), neemt beter verf op, geeft de verf gelijkmatiger af (werkt hierdoor dus beter en sneller) en geeft een strakker eindresultaat.

Lyon penseel
Werk altijd met minimaal twee kwasten. Één voor kleinere oppervlaktes, randjes, kantjes, hoeken / verstekken en moeilijk bereikbare plaatsen en één voor de grotere oppervlaktes. Door de kromming in de bus van het Lyon-penseel kom je makkelijk op de meeste moeilijke plaatsen.

Lakroller – 10 cm
Voor grotere oppervlaktes kan het makkelijker en sneller zijn om een lakrollertje te gebruiken. Zet de verf met de kwast vol op, verdeel goed met het lakrollertje en rol vervolgens luchtig na zonder te veel druk uit te oefenen op het rollertje. Koop bij voorkeur een lakrollertje met één afgeronde kant. Door bij het narollen de druk licht op de afgeronde kant te leggen, voorkom je banen in je werk.

Plamuurmessen
Plamuurmessen moeten glad, schoon en braamvrij ziijn voor een goed en strak resultaat. Gebruik wat meer plamuur dan je voor je reparatie nodig denkt te hebben. De overtollige plamuur werk je met je plamuurmes weg door lichte druk op je plamuurmes uit te oefenen. Door je plamuurmes vlak op je werk, maar iets schuin in je hand te houden dwing je de plamuur de gewenste kant op. Werk altijd met minimaal 2 plamuurmessen; één om de plamuur op te zetten en de ander om de overtollige plamuur af te strijken.

Lakplamuur
Een lakplamuur is in feite een dikke verf. Lakplamuur kun je alleen gebruiken voor kleine beschadigingen, of als je meer bedreven bent , om de ondergrond in zijn geheel met een dun laagje plamuur te overtrekken. Dikkere lagen lakplamuur geven problemen bij de droging en later bij hechting van de verflaag. Lakplamuur droogt van buiten naar binnen. Bij een te dikke laagdikte kan de toplaag dus uitgehard lijken terwijl de onderlaag nog week is.Gevaar bij gebruik van plamuur is tevens dat deze het hout afsluit, waardoor het vocht niet uit het hout ventileert.

Twee-componenten-plamuur
Twee-componenten-plamuur of houtrotvuller is geschikt voor reparatie van grotere gaten en oneffenheden. Door de chemische reaktie van harder met de pasta wordt -na uitharden- een stevig resultaat verkregen. Maak per keer niet meer plamuur aan dan je denkt te kunnen verwerken, daar twee-componenten-plamuur slechts relatief kort te verwerken is, alvorens dit gaat klonteren en onbruikbaar wordt.

Kitpistool
Kit wordt tegenwoordig veel toegepast. De meest gebruikte kit voor schilderwerk is acrylaatkit omdat deze zich makkelijk laat verwerken.Voor het afdichten van kieren en naden tussen houtdelen onderling is deze kit uitermate geschikt. Acrylaatkit moet worden afgedekt met -liefst twee- verflagen Voor afdichten van glaskanten kan acrylaatkit eventueel wel, maar de kit is niet plasto-elastisch. Dit wil zeggen dat de kit wel ‘inveert’, maar niet in de oorspronkelijk vorm terugkeert. Ingeval van beglazing wordt de kit er -door uitzetten en krimpen van materialen- als het ware uitgeperst. Aandachtspunt voor alle kit bij toepassing van schilderwerk: weet dat de kit geen silliconen bevat. Op silliconen hecht namelijk geen verf !

Ruitenkrabber/reiniger
Een ruitenkrabber kun je goed gebruiken om vette randen op het glas te verwijderen. Wacht bij voorkeur een aantal dagen om de verf de kans te geven door te drogen.

Trap
Goed werkgereedschap is van groot belang. Los van de veiligheid is het belangrijk goed voor je werk te staan. Verzet de trap liever één keer te veel dan één keer te weinig. Als je goed voor je werk staat, werkt dit minder vermoeiend en krampachtig en ben je in staat beter werk te leveren. Zorg dat je trap op een stabiele ondergrond staat en laat de ruimte rondom de werkplek voldoende vrij.

Ladder
Wat voor de trap geldt, geldt nog sterker voor de ladder, omdat je hierbij op grotere hoogte werkt. Denk vóór je de ladder bestijgt goed na wat je mee moet nemen naar boven; dit voorkomt een hoop ergernis. Het is het overwegen waard je materialen in een rechthoekige verfemmer mee naar boven te nemen en met een pothaak aan de sporten van de ladder te hangen. Hang de emmer -met een tot S gebogen stalen hengsel van een andere emmer- naast je aan een sport van de ladder. Laat de hoogte afhangen van je werkhoogte en je rechts- of linkshandigheid. Dit werkt een stuk makkelijker dan dat je krampachtig met de spullen in je handen staat.
Pothaak
Je kunt natuurlijk ook een speciaal hiervoor vervaardigde pothaak aanschaffen.

Lijnolie
Als particulier schilder je niet dagelijks. Tegen de tijd dat je kwasten net lekker soepel werken, ingewerkt zijn en naar je hand staan ben je klaar met het onderhoud en gooit de kwasten weg of reinigt ze met milieu-onvriendelijke stoffen als tepentine en kwastenreiniger. Oplossing is om de kwasten hangend in een potje met lijnolie weg te zetten, waardoor ze zeer lang soepel en bruikbaar blijven. Een gebruikte kwast werkt namelijk altijd beter en prettiger dan een nieuwe kwast. Scheidt de kwasten, gebruikt voor donkere kleuren wel van die van de lichte kleuren. Voor hernieuwd gebruik de kwasten goed afstrijken.

Bron
Mobiele Verf Service

4 gedachten over “Gereedschap bij het schilderen, lakken of beitsen”

  1. Beste J,

    Bij de bouwmarkt of de verf-behang-speciaalzaak.
    Je kunt eventueel ook een hengsel van een (verf)emmer tot een S verbuigen.

    Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.