Behangen: een lambrisering met glasweefsel of vliesbehang

Glasweefselbehang
Lambrisering van glasvliesbehang of glasweefselbehang
Het aanbrengen van een lambrisering met glasweefselbehang of vliesbehang

Het aanbrengen van een lambrisering met glasweefselbehang of vliesbehang kan op heel eenvoudige wijze. Afgewerkt met latex/muurverf of een synthetische verf, krijgt u een blikvanger in het interieur. Afwerken van zowel het glasweefselbehang, als het vliesbehang kan in bijna iedere gewenste kleur en is daarom in iedere situatie goed te combineren. In dit artikel geef ik een beschrijving van het -stap voor stap- aanbrengen van een lambrisering met behang en de afwerking hiervan.

Glasweefselbehang – Vliesbehang  Verschillen en overeenkomsten

Bij glasweefselbehang of vliesbehang, gaat het over producten waarbij de wijze van verwerken, de toepassingsmogelijkheden en het verwerkingsgemak min of meer gelijk zijn, maar de producten verschillend. Het glasweefselbehang wordt als het ware in de lijm gewreven, daar waar glasvlies op de lijm wordt aangebracht. Voor elk behangtype is dan ook een aparte, speciale lijm ontwikkeld.
Wat beide soorten behang wel gemeen hebben, is dat de muur ingesmeerd wordt met lijm, waarbij het behang droog verwerkt wordt. Bij glasweefselbehang moet de lijm wel voller aangebracht worden, omdat dit product een open structuur heeft.
Beide behangsoorten hebben tot voordeel dat ze te verkrijgen zijn in royale breedtes van: 100 cm. voor glasweefsel-
behang en tot 106 cm. voor vliesbehang. Voor het aanbrengen van een lambrisering kunt u over het algemeen dus de standaardbreedte als hoogte voor de lambrisering gebruiken. De verlijming voert u in dit geval dus niet verticaal, maar horizontaal uit.

Glasweefselbehang
Klik op de foto voor meer detail

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is glasweefselbehang vervaardigd van geweven glasvezels. Het behang is relatief makkelijk te verwerken, duurzaam, sterk, scheuroverbruggend en vlam-vertragend. Nadeel is dat glasweefselbehang lastig te verwijderen is als dit nodig mocht zijn. Is dit een bezwaar, dan is het beter te kiezen voor:

Vliesbehang
Klik op de foto voor meer detail

Vliesbehang, dat in grote lijnen dezelfde voordelen heeft als glasweefselbehang, is een product met polyestervlies als drager, waarop een (schuim)profiel is aangebracht. Het aantal patronen en dessins is dankzij moderne productiemethodes welhaast onbeperkt . Voordeel is dat vliesbehang uiteindelijk droog -zonder afstomen- van de muur te verwijderen is.

Voorbewerking van de ondergrond bij behangen

Bij het behangen moet de ondergrond vast, schoon en droog zijn voor een goed resultaat. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt beweerd, is het ook raadzaam het behang op een vlakke ondergrond aan te brengen. Kleine scheuren worden nog wel overbrugd, maar grotere scheuren, oneffenheden en op liggend muurgruis zullen zich nadien altijd blijven aftekenen, met name bij opvallend licht of strijklicht. Eventueel kunt u het behang ook over een bestaand behang aanbrengen. Voorwaarde is dan wel dat dit goed en egaal verlijmd is en geen reliëf heeft (glad). Het meest raadzame is en blijft echter om op een ‘schone’, egale ondergrond te werken.

Voorbereiding bij behangen
Maak de werkplek ruim, zodat u goed en soepel door kunt werken. Verwijder stopcontacten en andere obstakels die het vlot door behangen belemmeren en dek zo nodig de vloer af. Teken een horizontale lijn op de muur als de hoogte van de lambrisering afwijkt van de standaardbreedte van het behang (100 of 106 cm.) Blijft de breedte van het behang intact, dan kunt u dit achterwege laten en vanaf de plint of vloer omhoog werken.

Aanbrengen van het behang gebaseerd op de standaardbreedte (100 of 106 cm.)

Breng de lijm vol en gelijkmatig op de muur aan (vooral bij glasweefsel) met kwast en vachtroller over een breedte van twee á drie meter en wrijf het behang in of op de lijm. Als u te ver vooruit werkt/lijmt, droogt deze mogelijk te veel aan. Aandrukken van de baan doet u van beneden (plint) naar boven, terwijl u de baan losjes met een behangersborstel of textielspaan (=kunststof spaan van 20-30 cm.) vast strijkt. Daarbij strijkt u de lucht achter het behang weg, van beneden, naar boven, van links naar rechts. Doe dit bij wijze van spreken alsof u ramen wist over het gehele oppervlak van de baan. Voel terwijl u dit doet of u alle luchtblazen hebt weggestreken, of kijk langs de muur, dan kunt u dit zien. Het aanbrengen kan vanaf de rol, of u kunt op voorhand de benodigde breedtes -plus plusminus 5 cm.  extra breedte- voorsnijden. De extra breedte heeft u nodig om het behang in de hoeken mooi strak door te kunnen snijden. Dit geldt voor inwendige hoeken; bij uitwendige hoeken kunt u gewoon door plakken. Omdat deze behangsoorten niet uitzetten of krimpen, kunt u ze over de gehele breedte van de muur door plakken, waardoor het een naadloos geheel wordt. Let bij inwendige hoeken -ook met betrekking tot de extra 5 cm.-  op een eventueel patroon in het behang en pas de breedte hier zo nodig op aan.

Tussenbehandeling
Om een mooie, strakke overgang te verkrijgen tussen het behang en de plinten, deur- en raamkozijnen en dergelijke, kit u nu eerst de kieren af met acrylaatkit. Werk voldoende maar spaarzaam en strijk de acrylaatkit af met een klamme vinger met leidingwater. Laat de kit voldoende lang drogen, anders zal deze -na het aanbrengen van de afwerklaag/muurverf- barsten gaan vertonen.

Afwerken van het behang

Bij de afwerking kunt u kiezen uit alle denkbare kleuren, als u de kleur -vanuit de kleurenwaaier- op de mengmachine laat mengen. Kijk voor ter oriëntatie op:

Houd er wel rekening mee dat deze kleuren slechts een indicatie zijn en afwijken van de daadwerkelijke kleur van de verf van uw keuze. Drukwerk (van kleurenwaaiers) of de weergave op het computerscherm van kleuren, geven een andere kleuring dan toevoeging van pigmenten in de verf. Bespaar, als de financiën het toelaten, niet op de kwaliteit. Een kwalitatief goede verf laat zich makkelijker verwerken, heeft een betere dekkracht en is duurzamer dan een goedkope verf.
Type verf voor het behang
Voor de afwerking kunt u kiezen uit verschillende typen verf, zoals: latex/muurverf in verschillende kwaliteiten, terpentine- of waterverdunbare synthetische verf (‘houtverf’).
Kijk voor de kwaliteit en verwerking van de producten op:
Latex muren doe-het-zelf
Muurverven Verwerking doe-het-zelf
Glasweefselbehang: vraag en antwoord bij problemen

Tip bij afwerking van het behang

Overweeg eens de lambrisering in de zelfde kleur af te werken als de muur, maar dan met een ander type verf. Schildert u de bovenliggende muur af met latex/muurverf en de lambrisering met een synthetische verf, dan krijgt u een subtiel verschil in kleur (beleving). De “schaduwtint” ontstaat omdat het twee verschillende soorten verf zijn, die het opvallend licht anders absorberen, dan wel reflecteren.
Schilder hierbij eerst de muren twee maal, hierbij kunt u een paar millimeter op de lambrisering komen. Na droging van de muren plakt u deze ter hoogte van de lambrisering af. Als u de tape onder lichte rek plakt, sluit deze mooi af, kruipt de verf niet onder de tape en krijgt u een strakke lijn. Werk zoveel mogelijk met hele lengtes tape en verwijder de tape -nadat u de lambrisering heeft geschilderd- direct.

Bron
Mobiele Verf Service

2 gedachten over “Behangen: een lambrisering met glasweefsel of vliesbehang”

  1. Beste Yvonne,

    In principe maakt dit tegenwoordig niet meer uit, omdat je de banen stotend (tegen elkaar) behangt en niet overlapt.
    Vroeger moest je iedere baan overlappen op de vorige baan omdat de druktechniek op de randen onvoldoende nauwkeurig was en het dessin dan niet mooi doorliep. Als je dan vanaf het licht behangde (contra aan de entree van een ruimte), keek je als het ware over de naden heen.
    Dus…..als je een keuze wilt maken vanaf het licht, maar in feite maakt het niet meer uit.

    Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.