Hoe schilder of verf je deuren, ramen en kozijnen

vleugelraam

Schilderen van deuren, ramen en kozijnen

Bij het schilderen van deuren, ramen en kozijnen is het raadzaam een vaste logische volgorde of werkwijze van schilderen aan te houden. Het aanhouden van de beschreven volgorde bij het schilderen is bedoeld om te veel aandrogen /aanzetten in je schilderwerk te voorkomen en vlot door te kunnen werken, zodat de verf mooier vloeit en u een professioneel eindresultaat krijgt. Ook geeft een goede en ontspannen werkhouding, waarbij u recht voor het werk staat mede een professioneel schilder resultaat.
In dit artikel geef ik u de meest gebruikelijke volgorde van het schilderen van deuren, ramen en kozijnen. Gebruik deze volgorde als leidraad. De meest wenselijke volgorde bij het schilderen is uiteraard ook afhankelijk van de wijze waarop u voor het schilderwerk kunt staan. Denk hierbij aan veiligheid, klimmateriaal, bewegingsvrijheid in de te schilderen ruimte etc.

Aanzetten in de verf

Aanzetten ontstaan daar waar u de kwast op het werk plaatst en als u met de kwast of roller in een reeds aangedroogde verflaag strijkt of rolt. Als u de verf aanbrengt, zal de verf in de meeste gevallen onder invloed van licht en zuurstof direct beginnen te drogen. Heeft u eerst een horizontaal deel geschilderd en dit (deels) overlapt met een verse verflaag op een verticaal deel, zal op het punt waar de twee verflagen elkaar overlappen de grootste kans op aanzetten of minder doorvloeien ontstaan. Omdat de verf die u op het horizontaal deel -als eerste- hebt opgezet al wat is aangedroogd, vloeit de verf minder goed door zodra u het verticale deel er overheen strijkt.
Om alle afzonderlijke delen van een raam of deur tot op de millimeter nauwkeurig én strak af te werken is ondoenlijk. Maar….door de diverse horizontale en verticale delen zo strak mogelijk in de verf te zetten, en volgens een vaste volgorde te werken, voorkomt u het risico op aanzetten zoveel mogelijk en vergroot u de kans dat de verf mooi strak doorvloeit.

Staand (verticaal) of liggend (horizontaal) schilderwerk

Probeer in het algemeen bij het schilderen van de afzonderlijke delen (horizontaal of verticaal) zo min mogelijk op een ander deel te schilderen. Dit om de bovenbedoelde aanzetten te voorkomen en het doorvloeien van de verf te bevorderen. De volgorde van schilderen kan u aanhouden voor zowel deuren, ramen als kozijnen.
Vlak op schilderen
Met ‘vlak op’ in de omschrijving worden de vlakke delen bedoeld, zonder dieper liggende of verzonken delen en  randjes en kantjes.

Volgorde schilderen van deuren
Deur – volgorde van schilderen

1. Begin met de kruisroeden, waarbij u -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’

2
. De bovenste horizontale stijl. Hierbij schildert u eerst de bovenrand van de deur om deze te beschermen tegen het opvallend vocht. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’. Kijk -bij schilderen van de bovenrand van de deur- uit voor druipers aan de achter- of voorzijde van de deur.

3. Binnen het onderste paneel begint u met de dieper liggende delen. Verdeel de verf vanuit het midden naar de zijden toe. Zodoende verdeelt u de verf goed en gelijkmatig en loopt u niet het risico dat de verf zich in de uiterste hoeken ophoopt en gaat druipen.

4. Schilder de horizontale delen van het paneel; eerst de bovenste naar het glas toe en vervolgens de overige delen ‘vlak op’. Vergeet de onderzijde van de deur niet, zodat u deze beschermt tegen optrekkend vocht.
.
5. De scharnierkant van de deur. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele stijl ‘vlak op’ .

6. Begin met de kopse kant van de deur. Dit is de rand waar u bij een geopende deur tegenaan kijkt. Vervolgens schildert u de randen naar het glas toe en rondom de slotplaat / het deurbeslag. Als eindafwerking schildert u de stijl ‘vlak op’.

Volgorde schilderen van kozijnen
kozijn
Kozijn – volgorde van schilderen

1. de start is de onderzijde van de bovenste ligger, waarna u vervolgens de ligger ‘vlak op’ afwerkt = 2.

3 en 4. de binnenzijde van het kozijn werkt u af in de volgorde zoals bij de bovenste ligger. Eerst de scharnierkant en vervolgens……

5 en 6. de slotkant; deze krijgt dan minder kans aan te drogen. Bij in- en uitlopen van een ruimte is dit de stijl waar u het eerst op kijkt. Dus…hoe strakker deze stijl in de verf staat, hoe beter de algehele beleving.

7 en 8. schildert u tot slot als laatste bij een kozijn, omdat dit met lopen en eventueel stof het meest kwetsbare deel is. In de woning zal dit dan ook vaak een drempel zijn en valt buiten het te schilderen kozijn.

Volgorde van schilderen van ramen

(de wijze van schilderen komt sterk overeen met het schilderen van deuren)

raam
Raam – kruisroeden – volgorde van schilderen

1. begin met de kruisroeden, waarbij u -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’

2. de bovenste hoizontale stijl. Hierbij schildert u eerst de bovenrand van het raam om deze te beschermen tegen opvallend vocht. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’. Kijk -bij het schilderen van de bovenrand van het raam- uit voor druipers aan de voor- en achterzijde van het raam.

3. de onderste horizontale stijl. Houd hierbij dezelfde volgorde aan als onder punt 2 beschreven, alleen gaat het hier -ter bescherming tegen het optrekkend vocht- om de onderrand van het raam.

4. de scharnierkant van het raam. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele verticale stijl ‘vlak op’.

5.De slotkant van het raam. Begin ook hier met de kopse kant van het raam. Dit is de rand waar u bij een geopend raam tegenaan kijkt. Vervolgens schildert u de randen naar het glas toe en tot slot ‘plat op’.

Over de wijze van schilderen, de opbouw van een verfsysteem en de te gebruiken verf en / of hulpmaterialen, heb ik een aantal artikelen geschreven. Bij interesse vindt u deze in de special: Schilderen ( muurverf en behangen )
Ook vindt u in een aantal artikelen een link naar ‘kleurenwaaier on-line’ zodat u zich alvast kunt oriënteren op een verfkleur.

Gerelateerde artikelen
Deuren schilderen, lakken of beitsen
Schilderen van de woning
Verf kwaliteit professionele verf versus A-merken
Verven, lakken of beitsen van hout
Oud Hollandse en Monumentale verfkleuren
Alle artikelen op alfabet

Succes met de schilder werkzaamheden !

Bron
Mobiele Verf Service

 

53 gedachten over “Hoe schilder of verf je deuren, ramen en kozijnen”

 1. Beste Rosco,

  Allereerst bedankt voor je positieve woorden.

  Wat de trap betreft:
  begin met de zijwangen/de muurkanten en schilder nadien het schopbord en de treden -al dan niet- om en om als de trap nog belopen moet worden.
  De treden schilder je later omdat er “plat op” beter te besnijden is.
  Voor het afschilderen (de tweede keer) kan je de naden/kieren afkitten met acrylaatkit.

  Mvg – Sjaak

 2. Dag Sjaak complimenten voor de tijd die je hier neemt om steeds weer uit te leggen.
  Ik ga een trap schilderen: de treden in kleikleur en de wangen in 9010. Moet ik beginnen met de donkere kleikleur of beginnen met het wit?

  Groeten,
  Rosco

 3. Beste Sjoerd,

  Allereerst: dergelijke problemen na 3,5 jaar zijn wel erg snel. Zijn de kozijnen “af fabriek” na plaatsing nog wel afgeschilderd, is de laagdikte wel voldoende geweest, is er met een watergedragen verf of terpentineverdunbare verf geschilderd? En..is er nog garantie op het schilderwerk?

  Dat er op de zonkant eerder problemen ontstaan is niet onlogisch, maar poederende verf, blazen en bladders na 3,5 jaar?
  Afwegingen die kunnen spelen:
  Poederen duidt op een veroudering / verarming van de verf (in uw geval te dun opgebracht?)
  Bladderen duidt op spanningsverschil, schilderen in de volle zon, onvoldoende reiniging van de ondergrond, verkeerde opbouw verfsysteem?
  Blazen op schilderen in de volle zon, gedeeltelijk besmette ondergrond, harswellen in het hout
  Kraters in de toplaag op een besmette ondergrond met siliconen (kit?)

  Gezien de matige conditie van de ondergrond zou ik in dit stadium géén hoogglans verf gebruiken. Hoogglans sluit af, in tegenstelling tot een éénpotssysteem, schakelverf of dekkende beits.
  Houd de verf zich in de toekomst goed, dan kan uiteindelijk voor een sterkere hoogglans verf gekozen worden.

  Daar waar de verf zich nu onthecht of (te veel) gebreken vertoont, de verf geheel verwijderen door middel van afföhnen / afkrabben
  Kaal gekomen delen goed reinigen, laten drogen, schuren en in de grondverf schilderen, m.n. de liggende delen en verstekken
  Schuur opnieuw en en breng een tweede laag grondverf aan
  Omdat de liggende delen / glaslatten nu te veel onthechten; laat de verf bij voorkeur tot in het najaar in de grondverf staan, zodat het (kern)hout de kans krijgt voldoende te drogen. (hout dat goed in de grondverf staat kan eventueel een jaar over blijven staan)
  Voor het esthetisch aanzicht, plamuur onregelmatigheden in m.n. de liggende delen. Kleine onregelmatigheden met lakplamuur, grove onregelmatigheden met een tweecomponenten-plamuur of houtrotvuller.
  Overgangen bij verstekken en naar het glas kitten met een goede acrylaatkit, die na droging wel overschilderd moet worden, in verband met vuilaanhechting.

  Barsten kozijnen in de lengterichting:
  Zijn het verschillende delen hout die vertand verlijmd zijn? Dan ontstaat er namelijk altijd spanningsverschil door verschil in structuur / jaarringen in het hout op m.n. de overgangen. Daar waar spanningsverschil is, komt de verf er uiteindelijk altijd vanaf.
  Ongeacht bovenstaande:
  de staanders waar dit probleem zich voordoet geheel kaal halen, reinigen en behandelen zoals aangegeven bij de liggende delen.

  Kraters in het hout:
  met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt dit door besmetting met siliconen, mogelijk beglazingskit, afdichtingskit, of impregnant van de muren / stenen?
  In de vakhandel is anti-siliconen te koop. Dit is -paradoxaal wellicht- een siliconenproduct die de siliconen “neutraliseert”. Hier moet heel spaarzaam mee gewerkt worden om de verf niet te verpesten. (enkele druppeltjes per liter)

  Verf op glas of stenen:
  Voor de verf op het glas zijn speciale krabbertjes te koop. Eventueel kunt u ook een braamvrij plamuurmes met licht afgeronde / afgeschuurde hoeken nemen om de verf af te krabben.
  Verf op stenen en scharnieren aandippen met verfafbijt volgens voorschriften op de verpakking. Met ruim water schoonwassen, al dan niet met behulp van een stalen schuurspons. Is het steen erg poreus, dan zal dit niet voor 100% effectief zijn.

  Hoop dat de vragen zo voldoende beantwoord zijn.

  Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.