Zelf professioneel deuren schilderen in verf, lak of beits

Sikkens

Tips bij afbijten, ontweren, schuren en schilderen van deuren

Schilderen, verven, lakken, beitsen
U kent ze wel: die glimmende (voor) deuren met een mooie, bolle glans! Wat te doen als de eigen deur grijs, vlekkerig en verweerd is?
Een nieuwe deur kopen kan, maar bedenk dat het hout van de oude deur veelal kwalitatief beter/gerijpter is dan die van een nieuwe deur. Daarnaast zal ook de nieuwe deur geverfd, gelakt of gebeitst moeten worden Vaak is het beter voor het karakter van de woning, de oude deur in zijn volle glorie te herstellen. Lees de tips in dit artikel om uw (voor) deur te schilderen, lakken of beitsen !

Schilderen:  verf deuren strak in de lak of beits
Hieronder wordt stap voor stap de werkwijze beschreven om een oude, beschadigde of verweerde voordeur weer zo goed als nieuw te krijgen.

Deur – Voorwerk: ontweren, schuren, lakken, beitsen
 1. Over het algemeen zult u de oude laklaag moeten verwijderen. Dit doet u met verfafbijt, of met de verfföhn. Het nadeel van de verfföhn kan zijn dat de ondergrond verbrand. Doe hier dus voorzichtig mee en gebruik hoe dan ook scherpe verfkrabbers voor de verwijdering van de oude laag. Op een “verbrande” ondergrond hecht geen verf.
 2. Geef de verfafbijt -indien u hier voor kiest- de tijd om in te werken en breng een volle lobbige laag aan. Niet te veel strijken met de kwast in de afbijt, want dan krijgt de verfafbijt niet de kans de lak of verf af te sluiten (broeien).
 3. Zo nodig herhaalt u de behandeling met verfafbijt tot alle lak- of verflagen volledig te verwijderen zijn.
 4. Nu de houten ondergrond goed schoon wassen met lauw leidingwater, totdat alle afbijtresten verwijderd zijn. Verwijdert u de resten afbijt onvoldoende, dan krijgt u later hechtingsproblemen met  het opbrengen van de nieuwe lak- of beitslaag.
 5. Als de deur voldoende droog is, behandelt u de verweerde/vergrijste ondergrond met ontweringswater. Daarbij behandelt u niet alleen de slechte plekken, maar delen/vlakken of stijlen in zijn totaliteit. Zo niet dan blijft u dit later altijd zien, omdat de behandelde plekken als het ware als nieuw worden en het onbehandelde niet. Voor het aanbrengen van het ontweringswater gebruikt u –al schurend- een fijne, stalen keukenspons. Schuur altijd in de lengterichting van het hout anders ontstaan er krassen, haaks op de nerf van het hout. Voorzichtig dus bij de overgang tussen horizontale en verticale delen op de deur.
 6. Laat de deur ongeveer een dag rusten, zo krijgt het ontweringswater de kans zijn werk te doen. Hierna de deur goed schoonwassen en na droging netjes schuren. Begin (buiten) bijvoorbeeld met korrel 120 en per laklaag een fijnere korrel, via 180 naar 220. Neem de korrel in stappen, anders compenseert de ene korrel de krassen van de volgende niet.
 7. Eventuele beschadigingen of onregelmatigheden op de deur, op voorhand uitvullen met een houtrotvuller in kleur, al dan niet aangelengd met origineel schuursel van de deur zelf, zodat de kleur goed overeenkomt. Naden naar het glas toe kunt u vóór de eindafwerking afkitten met een bruine beglazingskit.
 8. Nu de uitgevulde of de gerepareerde plekken goed schuren, afstoffen en de eerste laklaag kan worden aangebracht. De lak kunt u eventueel een beetje afdunnen met terpentine (bij een alkydprodukt), zodat de lak beter in de ondergrond trekt.
 9. Omdat de deur helemaal ‘kaal’ is gemaakt, kunt u het beste drie á vier lagen opbrengen om een mooi en duurzaam resultaat te verkrijgen. Begin met de dieperliggende delen, de vlakken en nadien de horizontale en tot slot de verticale. (zie afbeelding) Schuur tussen iedere laag voor een betere hechting en gebruik dan steeds een wat fijnere korrel voor het strakste eindresultaat.
Deuren schilderen met een dekkende verf

Geeft u er de voorkeur aan de deur met een dekkende verf of dekkende beits af te werken, dan heeft u de keuze uit duizenden kleuren verf, in verschillen in glansgraad en kwaliteit.
Zet eerst één of twee lagen grondverf op, al dat niet gemengd in de eindkleur van de keuze. Tussendoor kunt u dan oneffenheden nog plamuren. Hierbij gebruikt u voor kleine, ondiepe oneffenheden lakplamuur en voor de grovere onregelmatigheden een tweecomponentenplamuur of houtrotvuller. Tussentijds ook nu weer schuren met schuurpapier met een steeds fijnere schuurkorrel (zie boven). Na voldoende droging de deur twee keer afschilderen met de gekozen eindkleur op boven beschreven wijze en in onder beschreven  volgorde.

Volgorde van werken bij het schilderen, lakken of beitsen

Klik op de foto voor meer detail

U begint -ingeval van een profieldeur – met de dieper liggende delen in het bovenste vlak = wit
Schilder vervolgend het vlak zelf = lichtgeel
Deze procedure herhaalt u voor het onderste vlak = grijs en okergeel. Kom in beide gevallen zo min mogelijk met verf op de omliggende vlakken met oog op het aandrogen van de verf. Hierdoor vloeit namelijk de verf die u later op die delen schildert minder goed door
De volgende stap is het schilderen van de horizontale delen van boven naar beneden. Bij het bovenste horizontale deel schildert u eerst de bovenzijde van de deur. Dit om intrekken van het opvallend vocht in het hout tegen te gaan = van licht blauw naar donker blauw. Met de zwarte afwateringsdorpel wacht u nog even
Nu schildert u de rechter verticale deurstijl = rood, er van uitgaande dat dit de scharnierkant van de deur is
Volgende stap is het schilderen van de kopse kant = deel waar u tegenaan kijkt als de deur open staat en direct hierna het linker verticale deurvlak = groen
Als laatste de dorpel = zwart. Vergeet de onderzijde van de dorpel niet om het hout te beschermen tegen optrekkend vocht

Deur schilderen – Verwijder deurbeslag

Het kan raadzaam zijn het deurbeslag, brievenbus en eventueel de deurbel te verwijderen of af te plakken, zodat u vlot kunt doorwerken. Indien u besluit om bijvoorbeeld het deurbeslag te vervangen, het oude deurbeslag zeker vooraf verwijderen. Hiermee voorkom u achteraf beschadigen van de deur, of het risico dat de maat van het nieuwe deurbeslag afwijkt. Uiteraard is groter geen probleem, maar kleiner wel.

Kleurenwaaier
Bijna iedere verfproducent heeft een eigen, kant en klare kleurlijn, die veelal gebaseerd is op de meest toegepaste buitenkleuren in Nederland. Vaak hebben deze kleuren een historie en vinden hun oorsprong in het gebruik van de bewuste kleuren in een bepaalde regio, provincie of dorpsgemeenschap. Gaat de voorkeur uit naar een eigen, individuele kleur, dan kunt u ter oriëntatie vast een (voor)keuze maken uit de meest gebruikte kleurenwaaiers. Deze kunt u vinden op:

Houd er wel rekening mee dat deze kleuren slechts een indicatie zijn en afwijken van de daadwerkelijke kleur van de verf van de keuze. Drukwerk (van kleurenwaaiers) of de weergave op een computerscherm van kleuren, geven een andere kleuring dan toevoeging van pigmenten aan de verf.
Ga voor de definitieve keuze naar een goede behang-verf-speciaalzaak. Zij kunnen op de verfmengmachine honderden kleuren naar wens mengen.

Verf – Goedkoop is duurkoop
Bezuinig in het algemeen niet op de materialen. Waar het de verf betreft bepalen de (dure) inhoudsstoffen en toevoegingen voor het grootste deel de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Bovendien verwerkt een kwalitatief goede verf gemakkelijker en droogt strakker op, omdat deze mooier navloeit tijdens de droging.

Denk er aan: verf en dus ook afbijt is chemisch afval.

 

Bronnen
Mobiele Verf Service
Foto: Sikkens

10 gedachten over “Zelf professioneel deuren schilderen in verf, lak of beits”

 1. Beste Rob,

  Heb je in het verleden de ondergrond wel goed of juist gereinigd en geschuurd? Zijn er vochtproblemen?
  Een goedkope verf zal minder duurzaam zijn en wellicht sneller verkleuren en/of de glans verliezen. Hechtingsproblemen ligt eerder aan het onvoldoende reinigen.
  Nu het probleem in de ondergrond lijkt te liggen is de enige duurzame mogelijkheid om de verflaag te verwijderen.
  Drenk een doek in alcohol of spiritus en wrijf over het oppervlak. Lost de verf op/word de verf week, dan is het een acrylverf, zo niet dat is het een terpentine verdunbare verf geweest.
  Acrylverf laat zich lastig wegschuren, afbijten is dan de oplossing. Hecht de verf heel slecht, dan is de verf misschien voorzichtig af te krabben met scherpe verfkrabbers.
  Bij een terpentine verdunbare verf kun je proberen de verf af te schuren, al dan niet in combinatie met afföhnen of afbijten.
  De kale ondergrond goed reinigen en schuren alvorens een nieuw verfsysteem op te brengen.

  Mvg – Sjaak

 2. ik heb jaren geleden al mijn deuren en kozijnen geverfd met een nogal goedkope verf.
  ik weet niet meer of het acryl of op terpentine basis was maar de verf laat nu zelfs met poetsen met een vochtige doek los.
  als ik alles opnieuw wil gaan verven moet ik dan alles envan af schuren of is opschuren voldoende.

 3. Beste Rita,

  Het probleem bij lakken en beitsen is dat het resultaat alleen strak kan zijn als de ondergrond egaal van structuur(kleur) is en de verflaag gelijkmatig wordt opgebracht. Eventuele ‘vlekken’ in de ondergrond worden door lak of beits alleen maar geaccentueerd. Dit uit zich vooral bij een lichte transparante ‘kleur’ lak of beits.
  Als je nu voor een dekkend verfsysteem kiest kan je het beste de huidige laag reinigen en opschuren, vervolgens een acryl grondverf aanbrengen (rollen) en de deur aflakken met een acryl verf.

  Mvg – Sjaak

 4. Ik heb een gebeitste binnendeur (fineer)opnieuw met acrylbeits gebeitst. Deze is nog vlekkeriger geworden. Wat nu? Kan ik deze nu verven en wat voor verf moet ik gebruiken acryl of terpetine? Diep schuren is geen optie vanwege de fineer en wat doet afbijt op beits?

  vr.gr. Rita.

 5. Beste Rein,

  De verfafbijt spoel je met (warm) water weg. Maar of de afbijt schade heeft aangebracht ?

  Mvg – Sjaak

 6. Hallo.

  Ik heb een grote druppel afbijt op mijn douchebak gelaten vallen en wist dit niet voordat de afbijt al trocken was. Hoe verwijder ik de afbijt?

  Bedankt.

 7. Beste Annemarie,

  Bij goed opbrengen van lak of beits, op een goede ondergrond mag dit geen vlekkerig resultaat geven. Het kaal schuren is bijna niet te doen. Je krijgt de totale oude laag nooit volledig en helemaal of egaal weg, waardoor je vlekvorming krijgt bij aanbrengen van de nieuwe afwerkingslaag. De ene plek in de ondergrond is poreuser/zuigt dan meer dan de andere. Daar is gewoon afbijt voor nodig. Is de deur dan vervolgens als ‘nieuw’, dan is er geen reden ontweringwater te gebruiken. Is de deur her en der vergrijst/verweerd, dan eerst ontweringswater gebruiken zoals in het artikel beschreven.
  Dus……als je al een laag heb aangebracht, deze eerst met afbijt verwijderen, schoonwassen, schuren en opnieuw opbouwen.

  Succes, mvg – Sjaak

 8. Hallo,

  Ik ben begonnen met het schuren van de voordeur. (Wat voor soort hout het is weet ik niet, maar hij is vast oud want ons huis is gebouwd 1880.) De deur heeft veel te lijden van zonlicht en regen want hij staat “gericht” op het zuiden. Ik heb hem inmiddels 1 x gelakt maar dat werd enorm vlekkerig. Wat ik hier lees komt dat dus nogal eens voor. Ik heb dus geen verfafbijtmiddels of iets dergelijks gebruikt maar nu kaal geschuurd. De verflaag die erop zat is inmiddels helemaal weg. Hoe krijg ik nu de deur weer egaal, moet dat met ontweringswater??

  Bedankt!

 9. Goede middag,

  Helaas is het lastig om de ondergrond in hoeken en gaatjes weer blank te krijgen, omdat de beits in het hout getrokken is.
  De meeste kans maak je met een schuurmachine met de zool in de vorm van een stijkbout, in combinatie met een scherpe verfkrabber en / of een staalwollen schuurspons. Ik weet niet wat er is aangebracht, maar een watergedragen beits laat zich lastiger schuren dan een terpentineverdun-bare beits. Verfafbijt kan eventueel ook hulp bieden. Probeer wel in de lengterichting van het hout te werken (met de nerf mee).
  Als de nieuw gekozen beitskleur niet te veel afwijkt, heb je op de moeilijk te schuren delen wel weer het voordeel van schaduwwerking, zodat het uiteindelijk resultaat misschien nog wel mee valt.

  Probeer bij een nieuwe beitskleur eerst een klein proefstukje op te zetten op een veilige plaats, zodat je het effect alvast kunt beoordelen. Gebaseerd op 2 tot 4 beitslagen, afhankelijk van de te verwachten belasting van de trap. Je zou ook kunnen kiezen voor b.v. 1 á 2 lagen beits in ‘kleur’ en 1 á 2 lagen naturel.

  Succes (met de geduldklus)

  Mvg – Sjaak

 10. Ik heb een nieuwe vurenhouten trap gebeitst, maar is te donker uitgevallen.
  Nu ben ik hem weer aan het schuren, maar het is heel moeilijk om in de hoekjes e.d. te komen. Is er een andere manier om de beitslaag er weer af te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.