Houten aanrechtblad lakken of beitsen

Herstellen of lakken van een massief houten aanrechtblad
Lakken van een aanrechtblad
Houten aanrechtblad lakken of beitsen

Hout is een product dat leeft en een warme uitstraling heeft. Hout is -bij goed onderhoud- zeer duurzaam, leeft en geeft sfeer aan je woonomgeving. Dit geldt zeker ook voor een houten aanrechtblad. Toch ontkom je er niet aan, dat het dagelijks gebruik z’n sporen nalaat en dat er van tijd tot tijd onderhoud gepleegd moet worden. In dit artikel vind je stap voor stap tips en een beschrijving om je oude of nieuwe houten aanrechtblad (weer) een duurzaam, strak en egaal uiterlijk te geven met lak of beits.

Keuze nieuw houten aanrechtblad
Is je keuze gevallen op een nieuw houten aanrechtblad, dan zal je het blad duurzaam af willen werken. Globaal kun je kiezen tussen twee afwerkingsmethoden; lakken, of bewerken met olie. Nu is olie voor een aanrechtblad nauwelijks geschikt, omdat vocht en agressieve stoffen in de keuken al snel tot vlekvorming zullen leiden, die nadien niet of nauwelijks te herstellen zullen zijn. Blijft dus over: lakken. Hoe je dit het beste kunt doen lees je verder in dit artikel, na de verhandeling over het opnieuw bewerken van een gebruikt aanrechtblad.

Herstellen gebruikt aanrechtblad

Los van de normale gebruikssporen, zullen er rond de waterkraan veelal grijs/zwarte verweerde vlekken zijn ontstaan. De laklaag heeft hier haar beste tijd veelal gehad en het langdurig intrekken van het vocht laat z’n sporen na. Hoe je dit behandelt en herstelt, lees je stap voor stap!

Stap 1: het verwijderen van de oude laklaag
Allereerst zal je de oude laklaag volledig moeten verwijderen van het gehele aanrechtblad. Dit doe je met verfafbijt. Breng de verfafbijt vol en lobbig aan op de oude laklaag; werk niet te schraal. De afbijt moet de kans krijgen af te sluiten, zodat deze kan broeien. Strijk of tamponeer -met de kwast- niet te lang in de afbijt, dit doet de werking verminderen. Geef de afbijt vervolgens de tijd te reageren op de oude laklaag. De onderlaag zal barstjes en blazen gaan vertonen, waarna je de oude laag kunt verwijderen met een verfkrabber of een plamuurmes in combinatie met (fijn) staalwol voor de oppervlaktes waar je met een verfkrabber of plamuurmes moeilijk bij komt, of welke geprofileerd zijn. Komt de laklaag moeizaam los, geef deze dan meer tijd om te broeien, of herhaal de behandeling met verfafbijt. Afhankelijk van de laagdikte van de oude laklaag, moet je de behandeling met de verfafbijt twee á drie keer herhalen, al dan niet op het gehele blad. Forceer je handelingen niet bij het verwijderen van de oude laklaag, dit geeft onnodig krassen en voren in het hout, hetgeen later weer hersteld moet worden. Besef ook dat het lak- afbijtafval chemisch afval is en als zodanig behandeld/afgevoerd moet worden.

Stap 2: het voorbereiden van de ondergrond
Nadat je de volledige laklaag verwijderd hebt, moet je de ondergrond zorgvuldig reinigen. Doe dit met een spons, (fijn) staalwol en gewoon leidingwater. Het is wel belangrijk dat je alle lak- en afbijtresten verwijderd, omdat anders problemen kunnen ontstaan met de hechting van de nieuwe laklaag die je later gaat aanbrengen. Werk altijd in de lengterichting van het hout. Is de ondergrond goed schoongewassen, geef deze dan de tijd te drogen…..forceer het niet, neem de tijd.
Ontweringswater:
De verweerde/vergrijsde plekken moet je behandelen met ontweringswater, welke je bij de verfspeciaalzaak kunt kopen. Het ontweringswater breng je aan met een spons en je schuurt vervolgens met fijn staalwol, waarbij het accent ligt op de verweerde delen. Nadeel is misschien dat je niet kunt volstaan met de behandeling van de vergrijsde plekken alleen, maar het gehele oppervlak moet behandelen met dit product. Door de chemische reactie wordt het behandelde hout namelijk weer als nieuw, waardoor je vlekvorming of onnatuurlijke overgangen in het hout krijgt als je het geheel niet behandelt. Ben je tevreden met het resultaat; was dan het geheel weer na met leidingwater en laat de ondergrond weer voldoende drogen. Wees niet te snel tevreden, dan wordt je beloond met een mooi egaal eindresultaat.

Stap 3: het voorbereiden van de afwerking
Nu de ondergrond voldoende droog is, schuur je deze -in de lengterichting van het hout- zorgvuldig met droog schuurpapier; korrel 120 of 180, zodat je niet te veel krassen krijgt. Het schuursel kun je (deels) bewaren om hier vervolgens kleine oneffenheden mee te plamuren/op te vullen. Maak een lobbig ‘papje’ van schuursel, aangelengd met een beetje lak. Hier plamuur je kleine gaatjes of krassen mee af. Een product als ‘Gupa’ kun je -met name voor de iets grotere beschadigingen- ook gebruiken, maar dit heeft tot nadeel dat de kleur enigszins zal afwijken, ook al is dit product in verschillende tinten te verkrijgen. Na voldoende droging schuur je de geplamuurde delen zorgvuldig. (voel met je vingertoppen of de overgangen/plamuurranden mooi glad geschuurd zijn) Houd bij het schuren altijd je vingers tegen elkaar, zodat je de ondergrond volledig raakt en een vlak resultaat krijgt. Het gebruik van een schuurblokje -waar je schuurpapier omheen wikkelt- kan natuurlijk ook.

Stap 4: de afwerking van een nieuw of ‘hernieuwd’ aanrechtblad
Bij de afwerking ga ik uit van een terpentine-verdunbaar product. De verwerking met een watergedragen product, wijkt in principe niet af, maar hiervoor zijn wel speciale -voor acrylproducten- ontwikkelde schuurpads, kwasten en rollers nodig.
Het meeste werk heb je nu achter de rug; je kunt de vruchten plukken van je voorbewerking.
Daar een keukenblad intensief gebruikt wordt, is het raadzaam een goede, duurzame en slijtvaste lak te gebruiken voor de eindafwerking. Je kunt kiezen voor een twee-componentenlak of een poly-urethaanlak. Poly-urethaanlak is een -door de samenstelling- slijtvaste lak. In de meeste gevallen zal een poly-urethaanlak -welke wat makkelijker te verwerken is dan een twee-componentenlak- voor de afwerking van een keukenblad voldoende zijn, mits je maar voldoende laagdikte aanbrengt. De laagdikte wordt niet bepaald door het dik aanbrengen van een laag, maar door het vol en gelijkmatig aanbrengen van meerdere lagen. Kies voor minimaal drie, maar liefst vier lagen voor een mooi en duurzaam resultaat. Stem de keuze van de lak af op het type hout dat je wilt bewerken (harde of zachtere houtsoort); laat je hierover bij de speciaalzaak informeren. Je brengt de lak aan met een kwast en rolt deze luchtig na met een geschikt lakrollertje (plusminus 10 cm. breed). Tussen iedere laklaag schuur je de ondergrond -na voldoende droging- opnieuw. Gebruik hiervoor schuurkorrel 180 of 240. Zorg dat de stappen tussen de te gebruiken schuurkorrelgrofte van het schuurpapier niet meer bedragen dan 60 (dus 120 – 180, of 180 – 240), anders effent de ene grofte de krassen van de andere niet.
Bij een nieuw aanrechtblad kun je bovenbeschreven handelingen aanhouden, maar reinig/ontvet en schuur het keukenblad wel alvorens te gaan lakken. Bij een eiken aanrechtblad absoluut geen ammoniak gebruiken, want dit geeft zwarte vlekken die niet meer te verwijderen zijn.

Heeft het aanrechtblad -in basis- niet de kleur die je zou willen, dan kan het een keuze zijn deze voor te behandelen met een transparante beits in de ‘kleur’ teak, noten, beuken, grenen, mahonie, midden eiken, palissander enzovoort. Besef dan wel dat de oorspronkelijke ‘kleur’ en tekening van het hout bepalend is voor de eindkleur. Je kunt een teakhouten blad natuurlijk geen grenen uitstraling geven, omdat de basis te donker is, andersom kan wel. In dit geval is het raadzaam een klein potje beits te kopen in de ‘kleur’ die je voor ogen hebt en b.v. de onderkant van het aanrechtblad twee maal in de beits te werken, zodat je een idee krijgt van de werking van de producten ten opzichte van elkaar. Bij een blanke lak kun je het eindresultaat redelijk inschatten door het hout nat te maken; dit geeft een indicatie van de werking van een kleurloze lak, ook al is deze in de praktijk wat ‘geler’.

Stap 5: afkitten van het aanrechtblad
Met oog op de hygiëne en vochtinsluiting is het noodzakelijk naden en kieren bij de kraan, aansluiting van het aanrechtblad tegen de wand, en aansluitend op wasbak, kookplaat en overige inbouwapparatuur af te kitten met siliconenkit. Werk hier voldoende, maar relatief spaarzaam mee. Op (resten) siliconenkit hechten namelijk geen verfproducten, zodat je bij overdadig gebruik -in de toekomst- hechtingsproblemen kunt krijgen met een latere onderhoudsbeurt op je laklaag .

Stap 6: onderhoud van het aanrechtblad
Daar waar het ’t schilderwerk in het algemeen betreft, vindt onderhoud veelal plaats als het te laat is. Wacht daarom met een onderhoudsbeurt niet totdat zich gebreken in de verf- of laklaag vertonen, maar probeer dit voor te zijn. Bij regulier onderhoud en een nog goede onderlaag van het aanrechtblad (of andere ondergronden) kun je volstaan met het reinigen en (waterproof) schuren van de ondergrond. Vervolgens twee lagen poly-urethaanlak aanbrengen zoals boven beschreven, en je blad gaat een leven lang mee.

Kijk voor de afronding van je keuken op
Keukenkastjes nieuw in de verf, of voor meer artikelen over behangen en schilderen op: Schilderen en behangen.

Bron
Mobiele Verf Service

6 gedachten over “Houten aanrechtblad lakken of beitsen”

 1. Beste G,

  In principe kan dit, alhoewel het één en ander wel afhankelijk is van het product waar het blad nu mee is afgewerkt.
  Als het blad nu met lak is afgewerkt, is het raadzaam deze laag eerst te verwijderen (afbijten) om latere hechtingsproblemen te voorkomen.
  Het kaal gekomen blad reinigen en schuren, vervolgens het blad twee maal vol afwerken in de gekozen kleur en tot slot het blad -ter bescherming- twee maal aflakken met een slijtvaste matte lak.

  Mvg – Sjaak

 2. Beste Rob,

  (1)
  Ja, je zal het geheel kaal moeten maken om het ontweringswater over het geheel de gelegenheid te geven in te werken. Zoniet, dan ontstaat vlekvorming, of kleurverschil b.v. tussen liggende en staande delen.

  (2)
  Laat het ontweringswater 1 á 2 uur intrekken, na het met fijne schuurwol -al schurend in de lengterichting van het hout- ingeschuurd te hebben. Herhaal de behandeling over de gehele delen als de eerste behandeling niet voldoende blijkt te zijn geweest. Nadien naspoelen met schoon leidingwater en goed laten drogen. Droging is afhankelijk van de omstandigheden.

  (3)
  Het ontweringswater wordt onverdund gebruikt. Verwarm het eventueel enige tijd door het in een pannetje heet water te verwarmen. Dit zou de werking versterken !?(heb dit zelf nooit gedaan, omdat de mogelijkheid daartoe niet altijd voorhanden is)

  Na droging de opbouw uitvoeren alsof je nieuw hout behandelt.

  Kijk eventueel ook bij:
  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/31/deuren-verven-lakken-beitsen/#more-31

  De procedure kost wel de nodige tijd/arbeidsgangen, zeker als het op de tweede verdieping moet plaatsvinden. Een steiger biedt misschien uitkomst ?

  Succes met de werkzaamheden.

  Mvg – Sjaak

 3. Geachte Heer / Mevrouw,

  Ik heb een vraag over het gebruik van het ontweringswater. In augustus 2009 wil ik mijn hardhouten ramen ( Merbau) buiten eens gaan opknappen en ben nu al bezig met diverse voorbereidingen. In mijn hardhout zitten ook grijze vlekken.
  Mijn vragen zijn:
  (1)
  Moet ik eerst het gehele hardhout kaal maken en dan het ontweringswater over het totaal smeren?
  (2)
  Hoelang moet dat intrekken in het merbau en moet ik het dan nadien afspoelen met schoon water? De operatie gebeurt namelijk op de 2e etage.
  (3)
  Gebruikt men het ontweringswater puur of verdund?

  Bedankt tot zover.
  Groeten,
  Rob Van Der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.