Verf – Herkenning en onderhoud

schilderwerkplaatsHerkennen van de verschillende soorten verven

Als een verfsysteem gebreken vertoont ( bladderen, onthechten, barstvorming, blazen), is het noodzakelijk de verflaag volledig te verwijderen en het verfsysteem opnieuw op te bouwen. Het verwijderen van de verf kan door middel van het  verwijderen met een föhn en / of met een verfafbijtmiddel.

Voordat u gaat schilderen is het belangrijk te achterhalen welk type verf al eerder is aangebracht. Niet iedere verf is over een willekeurige andere verf te verwerken.
Op een houten ondergrond zal buitenshuis veelal een alkydharsverf worden gebruikt, daar waar binnenshuis ook voor een watergedragen verf (acryl) gekozen kan zijn.
Bij een steenachtige ondergrond -zoals muren en plafonds- of op metaal is het type verf vaak lastiger te achterhalen.

Weet u niet zeker welk type verf is opgebracht, dan is dit in een aantal gevallen betrekkelijk eenvoudig te achterhalen.  Alhoewel het niet altijd 100% zekerheid geeft, geven onderstaande tips een goede indicatie voor de meest toegepaste verven door particulieren.  Door deppen of wrijven met middelen als water, alcohol en terpentine is vaak te achterhalen om welk type verf het gaat. Het is raadzaam eerst met het minst agressieve middel te beginnen.

Veegvast of witkalk

Veegvast lost op in water (reversibel). Door het wrijven met een natte vinger of natte doek over het oppervlak, zult u merken dat de verf afgeeft. Bij nat maken zal de verf afhankelijk van de laagdikte blazen vertonen en onthechten. Bij het eerder gebruik van veegvast of witkalk moet de gehele oude verflaag  in de meeste gevallen verwijderd worden voor een goede basis.  Dit doet u door middel van bevochtigen van de oude witkalk met een spons. Zodra de oude verflaag bladdert kunt u deze afsteken/verwijderen met een plamuurmes of afsteekmes.. Na verwijderen van de verflaag de ondergrond goed nawassen met water om de achtergebleven verfresten te verwijderen. Laat voldoende drogen, alvorens een nieuwe verflaag (meestal een muurverf) aan te brengen. Het kan raadzaam zijn om muur of plafond eerst met een fixeer te behandelen om eventuele achtergebleven restjes veegvast vast te zetten. Dit voorkomt onthechting van de nieuw aan te brengen verflaag.

Muurverven/dispersieverf

De meest gebruikte verven voor muren en plafonds die in de volksmond “latex” worden genoemd zijn te herkennen door wrijven met alcohol of spiritus. De verf wordt zacht / weekt op en geeft dan licht af.

Alkydharsverf

De meest gebruikte -terpentine verdunbare verf- voor buitengebruik is een verf of beits op basis van alkydhars, al dan niet aangevuld met hulpstoffen die de kwaliteit en duurzaamheid verhogen. Alkydharsverven drogen onder invloed van zuurstof en lucht. Uiteindelijk  verliezen deze verven na verloop van jaren de elasticiteit (verstenen) en kunnen het rekken en krimpen van de ondergrond niet meer volgen, waardoor onthechting van de verf plaatsvindt. Alkydharsverf of -beits zal niet reageren op wrijven met water of alcohol. Eventuele verwijdering van de verflaag kan alleen door middel van afkrabben, afbijten of door gebruik van een verfföhn.
Let op: alkydhars verf kan wat afgeven bij wrijven met een natte vinger of doek, ook al zal de verf niet onthechten. Dit komt door de veroudering van de verf. Op termijn zal de verf verpoederen onder invloed van UV, zure regen en andere milieu invloeden.

Acrylaatverf voor hout

Acrylaatverf wordt week door middel van wrijven met een in alcohol of spiritus gedrenkte doek. De verf voelt wat plakkerig aan door wrijven met alcohol.

 

Bron
Sikkens
Foto: Kunstonderwijs eu

2 gedachten over “Verf – Herkenning en onderhoud”

 1. Beste van Engel,

  Los van wat in het artikel beschreven staat, is het herkennen van een goede verf lastig. Een kwalitatief goede verf zal prettiger verwerken, beter dekken, mooier doorvloeien en een grotere duurzaamheid hebben.
  Over het algemeen kom je dan uit op een verf van een A-merk en/of professionele verf.

  Als de verf éénmaal is aangebracht, valt nauwelijks te bepalen wat de kwaliteit is, anders dan dat de verf waarschijnlijk sneller zal verpoederen / verarmen, zodat eerder onderhoud noodzakelijk zal zijn. Ook zal een verf met matige pigmenten / inhoudsstoffen sneller kleur verliezen.

  Inspectie van de conditie van de verflaag is vooral visueel. Vertonen zich gebreken (onthechting, barsten, blazen) en staan verstekken en aanhechtingen naar het glas toe open, dan is onderhoud eigenlijk al te laat. Daar waar de verflaag de ondergrond niet volledig afdekt zullen er eerder vochtproblemen en/of houtrot optreden.
  Geeft de verf af bij b.v. het ramen lappen, dan is de fut uit de verf (deze verpoedert) en is het raadzaam de kwast ter hand te nemen.

  Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.