Kunststof deuren en kozijnen schilderen

Schilderen of verven van hard kunststof

kozijnen van kunststof
Tips bij het schilderen van kunststof deuren en kozijnen

Kunststof deuren en kozijnen schilderen
In veel woningen zijn de houten kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen. Maar wat nu als het kunststof kozijn, of de kunststof deur of kast lelijk is geworden, of als de kleur niet meer bevalt of niet meer bij de omgeving past ? In dit artikel geef ik tips en verwijzingen om de kunststof kast, kozijn, keuken of deur weer helemaal bij je interieur of exterieur te betrekken.

Kunststof deuren en kozijnen

Lange tijd is vanuit milieu- en subsidieoverwegingen gekozen voor kunststof ramen, kozijnen, deuren en daklijsten om de woning op te knappen of te verfraaien. Het gegeven dat kunststof minder frequent onderhoud nodig heeft, speelt(de) uiteraard ook een rol bij de keuze. Probleem is echter dat je gebonden bent aan de kleur en uitstraling van de (toenmalige) keuze, terwijl je bij de meubels, accessoires en allerhande zaken in en rond het huis de wisselende trends of veranderde inzichten hebt gevolgd. Weer anders wordt het als je de (koop)woning van een ander betrekt en nooit invloed hebt gehad op de kleurkeuze. Dat ook kunststof op verantwoorde wijze te schilderen is, werk ik in dit artikel uit.

Aandachtspunten bij het schilderen van kunststof buitenshuis

Over het algemeen hoef je niet bang te zijn (harde, niet buigzame) kunststoffen te schilderen, maar neem het zekere voor het onzekere en houd onder andere rekening met het onderstaande.

Fabrikanten geven garantie (meestal 10 jaar) op het plaatsen en de (te verwachten) levensduur van kozijnen en deuren. Ga na of er nog garantie geldt op het werk en besef dat het eigenhandig veranderen en / of schilderen van de deuren en kozijnen van invloed kunnen zijn op de garantie op deze producten.

Hang- en sluitwerk is veelal lastiger te verwijderen, mede door geïntegreerde diefstalbeveiliging.

Om de afsluiting bij rekken en krimpen goed op te vangen zijn er meer rubber profielen aangebracht dan bij houten deuren en kozijnen. Deze moet je bij het schilderen wel schoon houden.

Informeer -met name bij buitenwerk- of de verf geschikt is om op kunststof te verwerken. Kunststof zet -afhankelijk van de constructie- namelijk meer uit dan hout onder invloed van temperatuurverschillen. De verf die je voor de afwerking gaat gebruiken moet deze ‘rek’ en ‘krimp’ wel op kunnen vangen. De documentatie van de verffabrikanten of de omschrijving op het verfproduct kan hier duidelijkheid in brengen.

Verzeker jezelf er van de er in de onderhoudsprodukten die door de jaren heen op het kunststof zijn gebruikt géén siliconenprodukt is gebruikt. Op siliconen hecht in principe geen verf, zodat er anti-siliconen aan de verf toegevoegd zal moeten worden om geen dekkings- en hechtingsproblemen te krijgen. Bij de aanwezigheid van siliconen op de ondergrond, zullen er in de verflaag kleine kratertjes onstaan, welke niet weg te strijken zijn met de kwast en mogelijk de verf en je werk verpesten.

Schilderen van kunststof buitenshuis
 1. Reinig de ondergrond met water en ammoniak-oplossing of een rinser. Als je de kunststof kozijnen, deuren en daklijsten schuurt met waterproof schuurpapier, dat je steeds spoelt en vochtig houdt in de water-ammoniak-oplossing, vang je twee vliegen in één klap. Enerzijds reinig je de ondergrond, en anderzijds schuur je de ondergrond.
 2. Gebruik waterproof schuurpapier (=zwart van struktuur), b.v. korrel 180 0f 240. Is het schuurpapier te grof, dan krijg je mogelijk in de toplaag van het kunststof te veel krassen. Probeer bij twijfel uit wat het beste resultaat geeft en kies je schuurpapier desnoods nog fijner.
 3. Was het geheel vervolgens nog eens na, zodat de ondergrond vuil- en vetvrij wordt.
 4. Breng een laag grondverf aan die geschikt is voor kunststof. Gebruik hiervoor een goede kunststofprimer of multiprimer (= grondverf), want zeker bij kunststof is het belangrijk een goede basis aan te brengen, om met de opbouw van het verdere verfsysteem geen problemen te krijgen.
 5. Het verder opbouwen van het verfsysteem wijkt niet af van die van het schilderen van houtwerk. Je kunt dezelfde werkwijze dus aanhouden. Voordeel is dat je geen vochtinsluiting in het kunststof hebt, zodat je vrij bent in de keuze van de te gebruiken terpentine-verdunbare verf (éénpotssysteem = halfglans of een hoogglanslak).
 6. Houd de werkwijze aan als beschreven in Schilderen of beitsen van nieuw hout of Schilderen van de woning – Doe het zelf.
Schilderen van hard kunststof keukenkastjes, meubels en objecten

Er vanuit gaand dat het hierbij vooral om binnengebruik gaat, ziet de werkwijze er als volgt uit:

 1. Reinig de ondergrond zoals bij het buitenwerk beschreven. Voor keukenkastjes extra aandacht. Door aanhechting van vet in de keuken kan het noodzakelijk zijn de handelingen als boven omschreven 2 á 3 keer te herhalen.
 2. Waterproof schuren als boven aanhouden.
 3. Grondlaag aanbrengen. Binnenshuis kun je kiezen tussen een watergedragen kunststof-primer (Acrylverf) of een terpentine-verdunbare kunststof-primer (Alkydverf). Pas de kwasten en rollers wel op je verfkeuze aan.
 4. Na aanbrengen van een eerste Acrylverf-laag géén schuurpapier meer gebruiken, maar een speciaal hiervoor ontwikkelde schuurpad. Schuurpapier zal vooral krassen geven in Acrylverf.
 5. Acrylaatkit aanbrengen. Naden en kieren kan je -voor met het afschilderen te beginnen- dichtkitten met acrylaatkit.
 6. Voor de verdere verwerking verwijs ik naar de artikelen als bedoeld in punt 6 in de vorige alinea, of het artikel Keukenkastjes nieuw in de verf
 7. Tot slot: acrylverf kun je wel over alkydharsverf (terpentine-verdunbaar) aanbrengen, maar…….alkydharsverf niet over acrylverf.

Kijk voor Historische, Traditionele of Monumentale verfkleuren HIER

Bron
Mobiele Verf Service

12 gedachten over “Kunststof deuren en kozijnen schilderen”

 1. Beste Patrick,

  Zoals je het beschrijft is het prima.
  Wellicht ten overvloede:
  – voeg wel een ammaniak of een rinser toe aan het schuurwater
  – bewaar je rollertje in een zakje in koelkast of vriezer voor hergebruik
  ( zie: http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/965/bewaren-van-rollers-en-kwasten/ )

  Tussen de lagen door altijd licht schuren voor een optimale hechting en verdere egalisering (kan droog of nat). Dit heeft tevens tot voordeel dat je het werk nog eens kunt controleren en eventueel bijwerken voordat je met het voorlakken begint.

  Succes – Mvg – Sjaak

 2. Dank u wel Sjaak.

  Ik met een doekje gedrenkt in alcohol over een hoekje in de deur gewreven.
  deze werd niet kleverig en ook niet dof.
  De verf (Ralston)die ik ga gebruiken is terpentineverdunbare (alkydhars) verf.

  dus volgorde werkwijze zou dan moeten zijn

  schuren met waterproof schuurpapier korrel 240.
  schoonmaken met schoon leidingwater.
  Primer (universeel)moet deze nog na geschuurd worden?.
  de deuren ga ik met een Anza Elite roller van 10cm aflakken.

  Ben benieuwd of dit de goede is haha

 3. Beste Patrick,

  Het ligt er aan welke type verf je nu wilt gaan toepassen acryl (watergedragen) of terpentineverdunbare (alkydhars) verf.
  Een acrylverf kan je wel over een terpentineverdunbare verf gebruiken, andersom is niet raadzaam.
  Om te achterhalen welk type verf het is kan je het volgende doen:

  – wrijf met een in alcohol / spiritus bevochtigde doek over het oppervlak. Wordt de verf week, plakkerig / lost deze enigszins op, dan is het een acrylverf

  – schuur -na reinigen- met normaal schuurpapier. Komt er alleen fijn stof af en klontert de verf niet in het schuurpapier, dan is het een terpentineverdunbare verf.

  Bij het schilderen zelf ligt het verschil vooral in de specifieke kwasten en / of rollers en de manier van werken.

  Bij acryl is het verstandig bij deuren -in hele banen- van boven naar beneden te werken, waarbij je een vorige baan steeds enigszins overlapt.
  Acryl droogt sneller aan. Breng de verf vol aan, rol door, maar werk niet te lang in de verf.
  Bij alkydhars kan je langer in de verf werken omdat deze trager droogt en langer doorvloeit.

  Kozijnen werk je met acryl bij voorkeur -in delen- van beneden naar boven af; overlap dakpansgewijs. Ook hier geldt dat je zo kort mogelijk in de verf werkt en deze vol opzet.
  Bij alkyd -waarbij je meestal van boven naar beneden werkt- heb je dankzij de trage droging voldoende tijd om de gehele stijlen door te strijken.

  Zie eventueel ook:
  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/1191/schilderen-welke-kwast-of-roller-gebruiken/

  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/282/schilderen-volgorde-deuren-kozijnen-ramen/#more-282

  of een ander geschikt artikel bij:
  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/811/alle-artikelen-op-alfabet-2/

  Mvg – Sjaak

 4. Beste Jaak

  als de deuren en kozijnen wel of niet in acrylaatverf fabriek gespoten zijn,wat is dan het verschil,en waar moet ik op letten tbt het schilderen?

  Mvg Patrick

 5. Beste Patrick,

  De (board) deuren en kozijnen zijn “af fabriek” gespoten geleverd.
  Kijk in het bestek even na of de deuren en kozijnen in een acrylaatverf zijn afgeleverd.

  Voor acryl verf gebruik je een speciaal schuurpadje, omdat “gewoon” schuurpapier te veel krast en het oppervlak te week kan maken (wrijvingswarmte).
  Je kan ook nat schuren met fijn waterproof schuurpapier (vanaf korrel 240). Voeg aan het water dan een verfreinigingsmiddel toe, schuur de te schilderen oppervlakte mat en neem af met schoon leidingwater. Voordeel van waterproof schuurpapier is dat je weinig schuurstof hebt.

  Is de ondergrond voldoende droog, dan kan je deze behandelen zoals je bij een normale onderhoudsbeurt (hout) zou doen.
  Het kan eventueel raadzaam zijn eerst een grondverf / hechtprimer aan te brengen, met name als de nieuwe kleur sterk afwijkt.

  Mvg – Sjaak

 6. goededag.

  Ik zou graag willen weten hoe ik opdekdeuren (binnen)en ijzeren deurposten kan schilderen.
  Het betreft een nieuwbouwwoning,maar na 7 jaar zijn deze deuren sterk verkleurd.
  Ik lees van alles over speciale schuurpads en manieren om voor te behandelen en te schilderen.

  Mvg Patrick

 7. Beste Majella,

  Je zou het wandje ook met latex af kunnen werken. Besef wel dat latex kwetsbaarder is en lastiger te reinigen.

  Mvg – Sjaak

 8. Als je een kunststof wandje wilt schilderen, in een caravan, kan je dan over de primer alleen lakverf gebruiken of kan dat ook met latex
  Majella

 9. Beste Jordi,

  Dat is goed mogelijk. Reinig de ondergrond wel vooraf.
  Misschien moet je lijm wat aan laten drogen alvorens te plakken, omdat de ondergrond te glad is, maar dat is een kwestie van uit proberen.

  Mvg – Sjaak

 10. Kun je met een aluminium ondergrond hetzelfde doen? Dus eerst lichtjes schuren, dan voorlijmen en een dag later lijmen en behangen?
  Gr. Jordi

 11. Beste Daan,

  In principe kan dit, mits je de (vlakke) ondergrond goed reinigt en ruw maakt (opschuurt), zodat de ondergrond niet meer (te) glad is.
  Kunsstof zet wel meer uit onder invloed van temperatuurverschillen, hetgeen een aandachtspunt kan zijn bij de overgang naar een andersoortig materiaal (steen, gipsplaat) Behang in een dergelijk geval niet door in een hoek (meestal 2 á 3 cm.) maar snijd min of meer strak door in de hoek (paar mm. door de hoek)
  Lijm de kunststof ondergrond eventueel een dag van te voren voor met een verdunde behangerslijm, conform de aanmaakverhoudingen op de verpakking.

  Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.