Tips en advies bij het Schilderen

woonhuis

Schilderen en het voorbehandelen van hout

Bij het schilderen van nieuw, onbehandeld of oud hout  is de eerste voorbereiding in principe gelijk. In alle gevallen bestaat de voorbereiding uit:
Stap 1: reinigen en
Stap 2: schuren.
Bij nieuw of onbehandeld hout kunt u -na het reinigen en schuren- het beste eerst een grondverf of primer opbrengen voor een optimale hechting en “vulling” van de ondergrond. Na het opbrengen van de grondverf zullen de eventueel te plamuren beschadigingen, scheuren, knoesten en onregelmatigheden beter zichtbaar worden.

Weersomstandigheden en milieu invloeden -met name de zon (UV-straling en warmte) en “zure regen”-  zijn van grote invloed op het behoud en de duurzaamheid van uw schilderwerk. Dit geldt ook voor de fysieke belasting / intensiteit van het gebruik van het schilderwerk.

Over het algemeen kun je stellen dat een zo glad en strak mogelijk geschilderd oppervlak altijd duurzamer zal zijn, dan onvoldoende voorbehandeld of ruw geschilderd hout. Strak schilderwerk geeft een betere bescherming en minder vuil aanhechting.

Tips en advies vóór en tijdens het schilderen

Eerst reinigen van de ondergrond en daarna schuren

Nieuw of onbehandeld hout zal -in meer of mindere mate- altijd vuil of vet zijn, of productgebonden inhoudsstoffen bevatten. Bij niet reiniging of onvoldoende verwijderen van vet of vuil kunnen later hechtingsproblemen in de afwerkende verflaag ontstaan. In eerste instantie kan het geverfde hout er wel strak uit zien, maar op termijn zullen de eerste gebreken zich tonen, daar waar de ondergrond onvoldoende gereinigd of voorbehandeld is.
Nadat de ondergrond ontdaan is van vet en vuil en met schoon water is nagewassen, volgt het schuren.
Voor een strak en duurzaam resultaat moet de te schilderen ondergrond altijd schoon, vetvrij, stofvrij en voldoende droog zijn.

Temperatuur of luchtvochtigheid bij het schilderen

Er kan aan de buitenzijde van de woning -met een terpentine afdunbare verf- geschilderd worden bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden en een luchtvochtigheid van maximaal 80%. Omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid wel invloed hebben op de droging en doordroging van de verf, is het verstandig een periode van goed en stabiel weer af te wachten.

Stap 1 reinigen – Stap 2 schuren

Schuurt u voordat het te schilderen oppervlak gereinigd is, dan schuurt u het vet en vuil in de schuurkrassen die het schuurpapier aanbrengt. Los van het feit dat het schuurpapier eerder zal dichtslibben en minder goed of minder lang bruikbaar zal zijn, kunt u op termijn problemen krijgen met de hechting van de nog aan te brengen verflagen.

Hoe grof moet het schuurpapier zijn

Allereerst: gebruik voor het schuren van het houtwerk een goede kwaliteit schuurpapier. Goed schuurpapier geeft minder onregelmatige, scherpe krassen. Gebruik buitenshuis schuurpapier met een korrel grofte van 120 tot 180 bij periodiek onderhoud. Voor (ruw) nieuw hout kan grover schuurpapier noodzakelijk zijn voor de eerste arbeidsgang. Bij het schilderen in de woning is de korrel grofte van het schuurpapier sterk afhankelijk van de ondergrond en het resultaat dat u wilt bereiken. Denk aan een korrel grofte van 180 voor het meest gangbare schilderwerk tot een korrel grofte van bijvoorbeeld 1200 voor het fijne werk (waterproof).

Gebruik grondverf op nieuw hout

Bij het opbrengen van een dekkend verfsysteem de ondergrond eerst voor behandelen met een geschikte grondverf of primer, omdat de verf die u voor het afschilderen gebruikt anders te veel wegzinkt in de ondergrond en er een mindere hechting verkregen wordt bij de volgende op te brengen verflagen.

De opbouw van een verfsysteem loopt van schraal (grondverf) naar vet (zijdeglans of hoogglans verf).
Een dekkende beits of éénpotssysteem of schakelverf kan in principe direct verwekt worden op kaal of onbehandeld hout. Vaak is het toch raadzaam voor de opbouw van het verfsysteem eerst een grondverf op te brengen, zeker bij een poreuze houtsoort.

Hoeveel lagen verf op nieuw hout

Op nieuw hout is het raadzaam minimaal één, maar bij voorkeur twee lagen grondverf aan te brengen voor een goede basis van het schilderwerk. Tussen de eerste en tweede grondlaag in kunt u dan de noodzakelijke plamuur- of reparatiewerkzaamheden uitvoeren. Werk het hout nadien af met twee lagen aflakverf. (totaal bij voorkeur 4 lagen)

Plamuren of kitten van het hout

Plamuur en kit sluiten de ondergrond af, zodat de verf op de bewerkte plekken niet meer vochtregulerend is / niet meer of onvoldoende kan ademen. Werk zo spaarzaam mogelijk met deze producten. Voor reparatie en afdichten van kieren, naden en glaskanten en / of voor een strak resultaat zal er toch geplamuurd en / of gekit moeten worden. Doe dit bij voorkeur alleen waar dit een functie heeft (liggende delen, verstekken en overgangen).

Schuren tussen de verflagen

De functie van het schuren is om de ondergrond glad te maken en om een goede hechting of basis te krijgen voor een volgende aan te brengen verflaag. Schuur daarom tussen iedere arbeidsgang weer licht en maak goed stofvrij. Ga bij het schuren van een grove naar een fijne schuurkorrel: bijvoorbeeld van schuurkorrel 120 naar schuurkorrel 180 (voor het afschilderen). Houd in de gaten dat tussenstappen van de korrel grofte van het schuurpapier niet groter is dan 60 (b.v. 120 – 180) omdat het fijnere schuurpapier anders de krassen van het grovere schuurpapier niet effent.

Tussendoor reinigen van de verse verflaag

Als u in staat bent het schilderwerk achter elkaar af te werken, dan is het tussendoor reinigen van de ondergrond niet nodig. Ligt er tussen het afwerken van het schilderwerk meerdere dagen en / of zijn er slechte weersomstandigheden of omgevingsomstandigheden (bijvoorbeeld: zware industrie, snelweg, ligging direct aan de kust), dan kan het noodzakelijk zijn -ten gevolge van vuil aanhechting- de ondergrond opnieuw te reinigen voordat u opnieuw gaat schilderen.

Een goede kwaliteit verf

Veelal loont het de moeite (en geld) een professionele verf of een verf van een A-merk te kiezen. Kwalitatief goede verven werken soepeler, vloeien mooier door, zijn duurzamer en hebben een beter kleurbehoud. Bij een rendement (gebruik) van de verf van 12 á 16 m2 per liter blijven de meerkosten beperkt.

Hoeveel lagen verf bij onderhoud

Bij regulier onderhoud van bestaand, intact schilderwerk kunt u doorgaans volstaan met twee lagen verf. Een gelijkmatig opgebrachte droge verflaag is ongeveer 30 á 40 Mu / Micron dik (duizendste deel van een millimeter). Dit betekent dat één laag verf niet veel dikker zal zij dan een sigarettenvloeitje.
Een goede indicatie om opnieuw te schilderen, is wanneer de oude verflaag afgeeft / verpoedert. De verflaag is dan verarmd.

Drogen en doordrogen van de verf

Droging of doordroging van de verf is afhankelijk van de soort verf, de omgevingsinvloeden, de luchtvochtigheid en de temperatuur. De verf kan al na een uur tot enige uren droog aanvoelen. De verf is dan echter nog niet doorgedroogd en nog kwetsbaar. Houd de droogtijden die de fabrikant op de verpakking aangeeft aan. Het goed doordrogen en uitharden van de verf kan zelfs tot enkele weken duren.

Houd kwasten en rollers bruikbaar

De kwaliteit kwasten en rollers die u bij het schilderen gebruikt, laat u afhangen van de soort verf die u gebruikt, in combinatie met de oppervlakken die geschilderd moeten worden. Afhankelijk van het type verf (acrylaat, alkydhars) houdt u de kwasten soepel en goed zoals in het artikel  “bewaren van kwasten en rollers” beschreven.

Voor het buiten schilderen is een alkydhars verf aan te raden boven een acrylaat verf (watergedragen). Een alkydhars verf droogt trager, waardoor dit type verf binnen het Nederlands klimaat beter werkbaar is.

Bron
Mobiele Verf Service

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.