Houten trap schilderen, lakken of beitsen

Trap schilderenSchilderen van de houten trap en de trap opgang

Bij het schilderen van een houten trap is het allereerst belangrijk te bepalen wat u uiteindelijk wilt bereiken. Afhankelijk van de ondergrond of de houtsoort en uw voorkeur kunt u bij de de afwerking van een houten trap kiezen voor een transparant of dekkend verfsysteem.

Tip voor het schilderen van de trap

Nadat u de trap heeft voorbewerkt en voordat u de trap gaat (af)schilderen, kan het raadzaam zijn eerst het plafond boven, en de muren grenzend aan de trap onder handen te nemen.
Als u bij de voorbewerking de naden naar de overgang van de trap netjes kit met acrylaatkit, krijgt u nadien een strak, naadloos resultaat.

Algemene voorbewerking van het hout

Voor een goede hechting van de aan te brengen verf, lak of beits is het belangrijk eerst te ontvetten (ammoniak of rinser) en vervolgens te schuren. Tot slot maakt u de ondergrond goed stofvrij.
Reinigen vindt plaats vóór het schuren, omdat u anders het vuil/vet in de schuurkrassen schuurt, wat later een mindere hechting van de afwerklaag geeft.
Werkt u de trap met een dekkende verf af, dan kunt u als tussen behandeling oneffenheden plamuren. Grove onregelmatigheden plamuurt u met een twee-componenten-plamuur of houtrotvuller; kleine oneffenheden met een lakplamuur.
Werkt u de trap transparant af met een beits of lak, dan plamuurt u de onregelmatigheden met een houtvuller op kleur, of mengt wat houtschuursel van de trap/het kale hout door de lak of beits, waarmee u plamuurt.
In beide gevallen de plamuur goed laten drogen en schuren alvorens verder te werken.

Schilderen met transparante beits

Bij het op kaal, onbehandeld hout schilderen met een transparante beits of lak blijft de houtnerf zichtbaar en zal deze door de lak of beits geaccentueerd worden. Het eindresultaat is mede afhankelijk van het aantal laagdiktes dat u opbrengt en de basiskleur van de transparante beits. Bij het schilderen van onbehandeld hout heeft u een ruime keuze uit transparante beitsen. Bijvoorbeeld: teak, Frans eiken, noten, mahonie, wengé, palissander. Transparante beits is eventueel ook te mengen in vele “niet houtkleuren”.

Bij een lichte houtsoort, zoals vuren of grenen zal de kleuring die de beits aan het hout geeft aardig overeenkomen met het voorbeeld op de verpakking. Bij een donkere houtsoort is het opzetten van een proefstukje aan te raden, omdat de “kleur” van de transparante beits zwaarder zal zijn dan bij een lichte houtsoort. Zoals al aangehaald is de oorspronkelijke kleur van het hout in combinatie met het aantal aan te brengen lagen beits bepalend voor het eindresultaat.

Voor het opbrengen van de eerste laag mag u de beits of lak wat verdunnen met een geschikt verdunningsmiddel. Het verfproduct zal dan dieper in het hout trekken. Breng op nieuw, onbehandeld hout minimaal twee lagen (kleur) beits aan en werk de beits af met één á twee lagen kleurloze, slijtvaste lak. De kleurloze laklaag dient als extra bescherming tegen slijtage en belasting. Een kleurloze laklaag geeft een blijvende “kleuring” alsof u het hout nat maakt.

Dekkend schilderen van de trap/ het hout

Schildert u het onbehandelde hout in een dekkende verf, dan het onbehandelde hout eerst met een grondverf of primer voor-bewerken. De grondverf kunt u eventueel wat verdunnen met een geschikt verdunningsmiddel, zodat de verf beter in het hout trekt. Na het aanbrengen van de grondlaag zal de houtvezel voelbaar worden/opkomen, zodat opnieuw geschuurd moet worden totdat de ondergrond weer glad aanvoelt.

Als tussen behandeling kunt u het hout -indien nodig- plamuren en kitten en vervolgens nog één maal overgronden Schilder de trap -bij voorkeur- nog minimaal twee maal af met een slijtvaste verf (polyurethaan). Om de kans op uitglijden te verkleinen, gebruikt u bij voorkeur een -stroeve- zijdeglans verf.

Tips bij het afwerken/schilderen van de trap
  • Het schilderwerk werkt het mooiste af met een goede combinatie van kwasten en rollers voor het juiste product.
  • Schilder eerst de zijwangen van de trap en nadien de schopborden en treden.
  • Schilder de trap in een periode dat deze zo weinig mogelijk belopen wordt/moet worden.
  • Schilder de treden eventueel om en om, zodat voorzichtig gebruik van de trap mogelijk blijft.
  • Schuur de ondergrond iedere keer weer licht (eventueel water-proof) voordat u een nieuwe verflaag aanbrengt (schuurkorrel 180 á 240).
  • Bewaar de kwasten en  rollers voor langere tijd tijdens het schilderen zonder te hoeven reinigen.
  • Verwijder eventueel gebruikte schilderstape direct na beëindigen van het verfwerk, dan trekt u met de tape de verse verf niet mee.
  • Gebruik/beloop de trap de eerste dagen bij voorkeur voorzichtig over de nog verse verflaag. Uitharden van de verf kan enkele dagen duren.
Schilderen van een eerder geschilderde trap

Is de verf, beits of laklaag op de trap nog in goede staat, dan kunt u volstaan met de voorbewerking zoals boven beschreven (reinigen, schuren). Breng bij regulier onderhoud voor een goede dekking en een duurzaam en slijtvast resultaat minimaal twee lagen verf, beits of lak aan.

Vertoont de verflaag ernstige gebreken of grove beschadigingen, of is de verf te zeer verouderd, gebarsten of verweerd, dan zullen de oude verflagen helaas verwijderd moeten worden voor een goed en duurzaam resultaat. Voor het verwijderen van oude verflagen op een trap kunt u verf afbijt gebruiken, of deze lagen afföhnen. Kiest u nadien voor een transparante afwerking, dan is afföhnen af te raden in verband met het schroeien of ontstaan van brandplekken in de ondergrond. Zie voor de werkwijze bij afbijten en/of afföhnen: Verf afkrabben, afbijten of afföhnen.

Is het hout van de trap eenmaal ontdaan van de oude verf-, beits- of laklagen én is de trap goed schoon gewassen en geschuurd, dan kan het hout voorbehandeld en afgewerkt worden alsof het nieuw onbehandeld hout betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.