Latex of muurverf schilderen

Latex muurverf voor plafonds en muren
Tips bij verwerken van muurverven
Schilderen  met Latex of muurverf

Alhoewel de naam Latex als muurverf niet meer klopt, is dit nog wel de term die door velen gebruikt en herkend wordt.
Latex is een relatief goedkope manier om wanden (en plafonds) af te werken. Het is een verfproduct dat op vele ondergronden toepasbaar is, snel resultaat geeft en in duizenden kleuren te mengen. Het kiezen van een goede latex  muurverf en een juiste wijze van verwerken geven een bevredigend en professioneel resultaat. In dit artikel tips en ‘het plan van aanpak’ bij het schilderen van muren met latex of muurverf.

Latex muurverf – Strak en éénkleurig

Bij het schilderen van muren hoeft u er niet snel voor terug te deinzen latex te gebruiken. Heeft u de keuze laten vallen op strakke, order veelal éénkleurige muren, dan is het aanbrengen van latex een van de meest voor de hand liggende opties. Door voor éénkleurigheid te kiezen, brengt u een basis in het interieur, die u de mogelijkheid geeft met meubels, kunst, verlichting en dergelijke binnen de inrichting te ‘spelen’ en al dan niet een contrasterende werking te verkrijgen.

Lichtinval en de kleurkeuze
Probeer wel rekening te houden met de lichtinval in een kamer en besef dat het –waar het muren betreft- veelal om grote oppervlaktes gaat, waarbij de impact van een verfkleur groot kan zijn. Een algemene regel is dat u zwaardere of fellere kleuren kunt gebruiken op de muur waar het meeste daglicht op valt. Het meest belangrijke is echter waar u zichzelf het prettigst bij voelt en wat u mooi vindt. Schilder bij twijfel over de kleurkeuze eerst een proefmuur(tje) om te kijken of de gekozen kleur het verwachte effect of resultaat heeft. Ga er van uit dat u zeker twee maal moet schilderen om een vol, mooi en dekkend resultaat te krijgen.

Latex muurverf – Gladde muren
Latex heeft een zeer beperkt vullend vermogen. Dit houdt in dat de muur mooi glad moet zijn om een strak resultaat te behalen, de muurverf verhult oneffenheden niet of nauwelijks. Kuiltjes, barstjes en oneffenheden zult u eerst moeten plamuren (of stucen)
Hiervoor heeft u eventueel nodig:

 • Plamuur of muurvuller (b.v. Alabastine)
 • Plamuurmessen
 • Stucspaan

Latex muurverf – Voorwerken en fixeren van de ondergrond
Is de muur nog niet eerder met een muurverf afgewerkt geweest, dan wil de muur nog wel eens te veel zuigen. U kunt dan de eerste keer de muur voor rollen met een enigszins –met water- verdunde latex of met een geschikt gronderingsmiddel, om zodoende de zuiging van de muur of muren op te heffen,  later makkelijker te kunnen werken en de muurverf beter te kunnen verdelen.

Meng de latex bij voorkeur buiten de emmer. Mengt u het water direct door de verf en wilt u deze later nog bewaren, dan gaat deze rotten (een prutlucht). Controleer voor u gaat schilderen of de toplaag van de muur poederig is. Zo ja, dan moet u deze (helaas) eerst vastzetten met fixeer.

Latex aanbrengen

Nadat u de ruimte (zoveel mogelijk) heeft leeg geruimd, dekt u de vloer af. Stopkontakten en andere zaken die het schilderen belemmeren worden verwijderd of afgeplakt (met schilderstape). Plak ook de plinten, kozijnen en dergelijke af. Plak de tape onder lichte rek of spanning, dan sluit deze mooi af en vloeit er geen verf onder.

Wat heeft u -los van de latex- verder aan materiaal nodig

 • Verfemmer + verfrooster.
 • Verfstok van 1 á 2 meter lengte.
 • Vachtroller van plusminus 18 cm.
 • Kleine vachtroller van plusminus 10 cm. (z.g. ‘muisje’).
 • Besnijkwasten. Bij voorkeur twee kwasten, één voor het grovere en één voor het fijne werk. Besnijkwasten zijn overigens gewone (wegwerp) kwasten, die je gebruikt om een mooie strakke lijn te schilderen.
 • Emmer schoon water met spons. Bij voorkeur gemorste/gespatte verf direct met water verwijderen.
 • Acrylaatkit plus kitpistool.
 • Afdekmateriaal en schilderstape.
Latex muurverf – Gebruik rollers en kwasten

Zet de verf vol op, werk niet te zuinig of spaarzaam. Zet eerst de plafondkanten, de kozijnranden, plinten en dergelijke over een breedte van plusminus 10 cm. in de muurverf. Dit is het besnijden. Gebruik hiervoor de kleine vachtroller (10 cm.) en de kwasten om te besnijden.

Schilderen grote vlakken met muurverf
Plaats de vachtroller (18 á 26 cm breed) bij voorkeur op een verfstok. Rollen van de verf kost dan minder kracht en u ziet beter waar u gebleven bent, omdat u verder van het werk af staat. Werk de vachtroller -over het verfrooster rollend- vol in de verf. Breng de verf op de muur aan – kris, kras-, ongeveer één vierkante meter per keer. Rol de verf gelijkmatig door, zonder te veel kracht op de stok en verfroller uit te oefenen.

Werk van boven naar beneden
Begin bij de plafondkant en werk naar onderen –per vierkante meter- door tot op de plint. Heeft u de hele baan opgezet, rol dan het geheel luchtig door. Doe dit vanaf het plafond naar de plint toe, licht diagonaal en omhoog, zonder de roller van de muur te halen. Op deze wijze verkleint u de kans op banen. Rol de tweede baan vervolgens naar de eerste baan toe. Op eenzelfde wijze rolt u vervolgens de rest van de muur in de muurverf. Werk bij voorkeur van het raam/licht af, zodoende kijkt u over het algemeen over of langs de banen of aanzetten in de verf.

Bij voorkeur twee verflagen
Voor een goed resultaat is twee keer schilderen aan te raden. Het is dus niet erg als de muurverf niet in één keer helemaal dekt. Streef hier ook niet naar door in de natte verf te blijven werken.  De dekking van de muurverf komt de tweede keer wel goed.

Bij de tweede keer afrollen van de muur of muren bestaat vaak het gevaar dat er te schraal met de muurverf gewerkt wordt. Dit komt omdat de eerste laag al een bepaalde dekking geeft en de contrast-werking minder is. Breng de muurverf ook de tweede keer vol op en rol de verf goed door. Schilder en rol de muurverf een tweede keer alsof het de eerste keer is om schraal werk en banen of bonte plekken te voorkomen.

Latex – De afwerking

Voor u de tweede keer gaat schilderen loopt u de muur nog even na op (kleine) oneffenheden, gruis, stof en dergelijke. Dit kunt u dan nog repareren of verwijderen. Kieren, naadjes etc. bij de overgang tussen plafond, kozijnen en plint kunt u nog dichtkitten met een acrylaatkit. Werk gedoseerd met de kit en strijk de kit netjes af met een klamme vinger met water. Laat de acrylaatkit goed drogen, voor u opnieuw gaat schilderen.

Kwartscoat en latex

kwartscoat
Heeft een licht reliëf de voorkeur boven een gladde muurafwerking, maar vindt u  stucwerk te grof of te lastig? Overweeg dan eens kwartscoat door de latex te mengen. Door de toegevoegde kwarts ontstaat er breking van het licht op de muur, waardoor de muur wat meer gaat ‘leven’. Kwartscoat kunt u zien als een wat lobbige, pasteuze latex, waaraan kwartszand is toegevoegd. Kies een meng-verhouding van 3 delen latex op één á twee delen kwartscoat en meng de verven goed. Zet eerst eventueel een proefmuurtje op dat niet direct in het zicht ligt (gangkast o.i.d.), om het resultaat te zien. Eventueel kunt u de mengverhouding aanpassen aan het resultaat dat u voor ogen heeft.
Gebruik ook weer voldoende materiaal, breng het op een zelfde wijze aan als de latex, maar rol rustiger. Door toevoeging van het kwarts spat de verf wat meer; de steentjes slaan er als het ware uit.

Behang schilderen met een muurverf

Behang is over het algemeen goed af te werken met latex. Voorwaarde is wel, dat het behang goed bevestigd, dan wel gelijmd is. Zoniet dan komt het behang gedurende de droging van de latex los. Is het behang goed en strak op de muur aangebracht, schrik dan niet als er luchtblaasjes ontstaan direct na het verwerken van latex.
Dit zijn luchtblaasjes die tijdens de droging, na aanbrengen van het oorspronkelijk behang zijn ontstaan en trekken –na droging van de latex- voor 99,9% weer weg.

Kleurenwaaier
Kijk ter voorbereiding voor een kleurkeuze vast bij de rubriek:

  verfkleuren

Houd er wel rekening mee dat deze kleuren slechts een indicatie zijn en afwijken van de daadwerkelijke kleur van de verf van uw keuze. Drukwerk (van kleurenwaaiers) of de weergave op een computerscherm van kleuren, geven een andere kleuring dan toevoeging van pigmenten in verf.

Bron
Mobiele Verf Service

57 gedachten over “Latex of muurverf schilderen”

 1. Beste Mary,

  Sorry voor de late reactie, maar…als het behang goed verlijmd is, kan je dit zonder probleem met een muurverf overschilderen.
  In eerste instantie zullen de “oorspronkelijke” blaasjes onder het behang zichtbaar worden, maar deze trekken -na droging- voor 99,9% weer weg.

  Mvg – Sjaak

 2. Beste André,

  Allereerst is het de vraag waarom de synthetische muurverf in het verleden is aangebracht (brandschade, vet, nicotine?), en of de situatie nu anders/opgelost is?
  In principe zou het kunnen. Bij een vlak plafond is het raadzaam het plafond eerst te reinigen en licht te schuren alvorens opnieuw muurverf op te brengen.
  Bij een gespoten plafond is dit lastiger. Is er sprake van nicotine dan bestaat de kans dat er vlekvorming ontstaat / doorslaan bij een gemiddelde muurverf.
  Bij twijfel kan je kiezen voor een isolerende muurverf, die tegenwoordig ook watergedragen verkrijgbaar zijn.
  Zie o.a.:
  http://www.trimetal.nl/assortiment/magnaprim_isol
  http://www.histor.nl/producten/muurverf/histor-perfect-base-vlek-isolerende-muurverf

  Mvg – Sjaak

 3. Beste Tim,

  Wat je verteld is klopt. Een latex voor de verfspuit wijkt niet wezenlijk af van een gemiddelde andere latex.
  Mijn advies: koop een goede kwaliteit latex en meng deze af met plusminus 10% water.
  Meng het water alleen in de (10 liter) emmer als je deze kunt verwerken. Latex die met water is aangelengd kan je n.l. niet bewaren omdat deze gaat rotten.
  Tip: laat de kop van het spuitpistool in een bakje/emmer water staan als je pauseert. Bij de start de (waterdunne)verf in de emmer latex spuiten zodat de eerste spuitbaan niet te dun wordt.

  Mvg – Sjaak

 4. Binnenkort wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Om de muren te bewerken hebben wij een spuitmachine gekocht. Volgens de gebruiksaanwijzing kan je hier alleen speciale verspuitbare latex in doen. Vanmiddag ben ik langs een verfspecialist geweest en hij vertelde mij dat ik alle soorten verf er wel in kan doen, het hangt alleen af van de mate van verdunning van de verf.. Ik weet niet zo goed of ik dit moet geloven, omdat ik op internet andere berichten lees.. Lijkt me wel heel handig als ik hier alle muren mee zou kunnen spuiten in verschillende kleuren.. Hoe denkt u hier over? Of is dit niet de juiste vraag omdat het over een spuitmachine gaat..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *