Schilderen of verven van de keukenkastjes

keuken verven
Tips bij het schilderen van de keukenkastjes
Schilder, verf de keukenkastjes voor een tweede leven

Schilderen van keukenkastjes
Op een gegeven moment staat u voor de keuze: of een nieuwe (dure) keuken, of de bestaande keuken flink renoveren / opknappen en voorzien van een nieuwe kleur verf en apparatuur en accessoires. Denk hierbij eens aan het schilderen van de deuren en laden van de keuken. Na een goede schilderbeurt heeft de keuken weer een hele andere uitstraling en oogt weer als nieuw. Dit artikel geeft u tips over het plan van aanpak en de uitvoering van het schilderwerk, zowel de voorbereiding, het schuren, plamuren, kitten en schilderen komen aan bod. Het schilderen kan naar keuze met:
acryl-verf, terpentine-verdunbare verf, of poly-urethaan-verf. Het opbrengen van de verf kan met de kwast en/of lakroller voor een professioneel resultaat.

Schilderen van de keuken – Maak een plan

Beslis allereerst wat u met de kastdeurtjes wilt. Laat u de kastdeurtjes –in basis- zoals ze zijn, of brengt u bijvoorbeeld eerst een profiel latje aan, zodat de deurtjes in uw keuken een heel andere uitstraling krijgen? Bepaal  het materiaal van de ondergrond, hetgeen belangrijk is voor de keuze van de eerste hechtlaag/grondlaag. Breng eerst eventuele veranderingen aan in de keuken. Te denken valt hierbij aan: extra kastjes, nieuwe koelkast, aanrechtblad, plankjes en dergelijke. Ook zaken als: nieuwe tegels, omleggen van lichtpunten, stopcontacten enz. kunt u beter eerst doen, zodat het geheel later strak afgewerkt kan worden.

Schilderen van de keuken – Kies een kleur

Houd bij de keuze van de verfkleur rekening met de lichtinval in de keuken. Een keukenblok heeft al snel een oppervlak van 6 tot 10m2, zodat een opdringerige of donkere kleur al snel op je afkomt, zeker als de ruimte niet al te licht is. Voornaamste is echter dat u zich prettig voelt in de leefomgeving en verfkleuren kiest die bij u passen. Daarentegen kost het schilderen van je keukenkastjes vooral tijd en kunt u altijd weer van verfkleur veranderen, zonder al te hoge kosten te moeten maken.
Zet bij twijfel altijd eerst een proefstukje op. Koop een klein potje van de kleur van de keuze kopen en zet een paar ‘proefdeurtjes’ in de verfkleur. Aan de hand hiervan kunt u altijd nog besluiten een tint lichter, donkerder, zachter of feller te nemen. Tenslotte zijn er duizenden kleuren te mengen, dus: ‘voor elk wat wils’.

Ondergrond van het schilderwerk
De basis van het schilderwerk is altijd het meest belangrijke. Is deze niet goed, dan krijgt u later altijd problemen, die moeilijk terug te draaien zijn. Het is belangrijk te bepalen hoe de ondergrond is. Is deze van kunststof, fineer of massief hout?
Kies een primer oftewel grondverf, die geschikt is voor de betreffende ondergrond. Dit is bedoeld om een goede hechting/basis te verkrijgen voor de verdere opbouw van het verfsysteem. Ook grondverf is al in de gewenste eindkleur te mengen, zodat u -op voorhand- vast een idee krijgt van het eindresultaat.

Schilderen – Kleur en type verf

De eindkleur is natuurlijk heel persoonlijk. Daar de meeste keukens echter intensief gebruikt worden, raad ik bij voorkeur een slijtvaste poly-urethaan lak/verf aan. Dit is door zijn samenstelling een goede slijtvaste verf en is ook in vele kleuren te verkrijgen, of te mengen. U kunt kiezen tussen terpentine-verdunbare (alkydhars) of een water-afdunbare verf, oftewel acrylaat-verf . De waterverdunbare verf is natuurlijk milieuvriendelijker, maar droogt sneller en is wat lastiger te verwerken. Daarom gaat de voorkeur vaak uit naar een terpentine-verdunbare verf.
Ventileer bij de verwerking wel goed (terpentinedamp).

Werkwijze gronden en afschilderen
 1. Verwijder eerst deurgrepen en andere zaken, die vlot doorwerken bij het schuren en schilderen bemoeilijken.
 2. Reinig de ondergrond goed met een water-/ammoniakoplossing. Doe dit eventueel meerdere keren, daar ondergronden in de keuken per definitie (zeer) vet zijn. Gebruik van een minder agressief reinigingsmiddel kan natuurlijk ook.
 3. Was het geheel zorgvuldig na met schoon water en laat drogen.
 4. Nu kunt u schuren. Dit kan met droog  (geeft meer stof), of nat met ‘waterproof’ schuurpapier. Neem hierbij een niet te grove korrel van het schuurpapier. Bij voorkeur 220 of 280, anders geeft dit  te veel krassen. Na het nat schuren de ondergrond weer schoonwassen met leidingwater.
 5. Breng nu de grondverf, oftewel primer aan. Dit werkt het mooist af, als u de verf vol aanbrengt met de kwast en luchtig afrolt met een lakroller. Haal het rollertje –bij het afrollen- per onderdeel niet van het oppervlak, maar rol in zijn geheel luchtig door. Zodoende ontstaan er geen ‘aanzetten’.
 6. Begin bij het schilderen met de moeilijke/dieperliggende delen, dan de vlakken, de randen, de horizontale delen en tot slot de verticale delen.
 7. Plamuur eventuele oneffenheden en werk kieren en naden af met acrylaatkit. Bij een geprofileerde ondergrond is het niet altijd verstandig plamuur te gebruiken, daar dit gladde plekken geeft in het eindresultaat. Het kan dan beter zijn acrylaatkit in te wassen/wrijven/deppen.
 8. Werk de geplamuurde/gekitte delen opnieuw af met grondverf.
 9. Tot slot twee maal afschilderen in de gekozen eindkleur (schuur tussen iedere schilderbeurt de ondergrond weer licht op).

Kleurenwaaiers
Kijk voor de duizenden kleurmogelijkheden om verf te mengen vast op:
Kleurenwaaier NCS
Kleurenwaaier ACC, of de rubriek
Kleuren verf – Verfkleuren

Houd er wel rekening mee dat deze kleuren slechts een indicatie zijn en afwijken van de daadwerkelijke kleur van de verf van de keuze. Drukwerk (van kleurenwaaiers) of de weergave op het computerscherm van kleuren, geven een andere kleuring dan toevoeging van pigmenten in verf.

Tips voor kwasten, lakroller en kitten
 1. Zet de kwast tussendoor in het water (waar verf zit, komt geen water). Voor aanvang het water uit de kwast slaan, in de verf werken en klaar!
 2. Leg de gebruikte lakroller in een zakje in de diepvries. Op tijd uit de vriezer halen, vóór u gaat schilderen, zodat de kou eraf is.
 3. Snijd het tuitje van de kitkoker schuin af, maak de opening niet te groot, zodat u gedoseerd kunt werken. Strijk acrylaatkit met een klamme, natte vinger af. Gebruik hiervoor een weinig water en geen terpentine.

8 gedachten over “Schilderen of verven van de keukenkastjes”

 1. Beste Xandra,

  In de keuken moet de ondergrond goed te reinigen zijn en is er sprake van vet / vuilaanhechting.
  In principe zou het kunnen, maar kies dan wel voor een behang met een vlakke toplaag.
  Aandachtspunten kunnen zijn:
  Reinig de ondergrond
  Ruw de ondergrond op (schuren) alvorens het behang te plakken en lijm de ondergrond een dag van te voren voor met een enigszins verdunde behangerslijn.
  Blijf bij het plakken binnen de buitenranden van de panelen, anders is dit te kwetsbaar.
  Na aanbrengen van het behang kan je dit het beste nog een aantal keer aflakken met een blanke lak, zodat de ondergrond goed te reinigen is en extra bescherming krijgt.

  Mvg -Sjaak

 2. Beste,

  ik heb een huis gekocht en ik zou graag de keuken wat opknappen.
  Ik was aan het denken om de keukenkastjes te behangen maar ik heb geen idee of dat wel mogelijk is.
  Moet ik daar speciaal behang voor kopen ofzo?

  Groetjes,

  Xandra

 3. Beste Carla,

  In principe zou dit kunnen als je het blad goed ontvet, goed schuurt en voorbehandelt met een kunststof primer, alvorens je het blad met een slijtvaste verf afwerkt.
  Het blad zal gezien de belasting van een aanrechtblad minder duurzaam zijn. Dus…of het verstandig en/of goedkoop is?

  Mvg – Sjaak

 4. Beste Yvonne,

  In beide gevallen zou ik de ondergrond reinigen, met fijn waterproof schuurpapier schuren (korrel 150 of 180) en voorbehandelen met een goede gronverf.
  Vervolgens de keuken minimaal twee keer in de gewenste kleur afwerken.

  Succes – mvg – Sjaak

 5. Hallo,

  Bedankt voor de goede info. Ik heb nog wel een vraag. Hoe kom ik erachter waar mijn keuken van gemaakt is? Volgens mij zijn de deurpanelen massief maar de zijwanden fineer. Hebben de delen dan een aparte voorbehandeling nodig?

  Yvonne

 6. Beste Mevr. Dekker,

  Wat u het beste kunt doen, is de ondergrond een aantal keer met waterproof schuurpapier en een amoniakoplossing te reinigen en af te nemen. Vet en was moet wel verwijderd zijn alvorens een grondverf/hechtprimer aan te brengen. Is de grondlaag aangebracht en goed gedroogd, dan weer licht schuren. Komt er alleen schuurstof af, maar krast het schuurpapier niet in de ondergrond, dan kunt u er van uit gaan dat het ‘vet’ voldoende verwijderd is.

  Succes,

  Mvg – Sjaak

 7. hoe krijg ik mijn keukenkastjes geschildert .
  ze zijn van eiken en ik heb ze vaak in de winter met wrijfwas gepoest en ook met meubel spray.
  kunnen ze na goed schoonmaken met amoiniac nog wel ontvet maken .
  ik heb geen geld om een nieuwe keuken te kopen .
  de lengte is 2x maal een keuken blok en dan nog een 1.20cm.waar mijn gasstel opstaat .
  zou u me raadt kunnen geven .
  AUB.
  mijn dank mevr dekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.