Een nieuwe keuken met verf en MDF

Schilderen van de keukenkastjes
Schilderen of ‘renoveren’ van de keukenkastjes
Schilderen of renoveren van keukenkastjes

Een nieuwe keuken op redelijk eenvoudige wijze
Renoveren en schilderen van de keuken met gebruik van MDF. Je hebt een keuken met een klassieke of geprofileerde uitstraling en wilt graag een keuken met een strakke, moderne en eigentijdse uitstraling? Een nieuwe keuken kopen kan altijd, maar overweeg eens de keuken op te knappen met op maat gezaagde panelen van MDF en deze af te schilderen in iedere gewenste kleur verf. In dit artikel vind je stap voor stap de uitleg hoe je jouw keuken een compleet nieuwe en andere uitstraling kunt geven, plus een overzicht van de kosten die de “renovatie” met zich meebrengen.

De oude keukendeurtjes en laden als basis

De bestaande keukendeurtjes en laadjes, die als basis dienen voor je nieuwe keuken, moeten nog wel in redelijke staat zijn. Dit geldt vooral voor de wijze waarop de keukendeurtjes zijn afgehangen; de scharnieren. De keukendeurtjes en laadjes  in dit artikel zijn afgewerkt met MDF met een plaatdikte van 4 mm. Houd rekening met een lichte toename van het gewicht, zodat de scharnieren wat zwaarder belast worden.

Meten en zagen van de panelen voor de keukendeurtjes
Een uitspraak van de timmerman is: “gelijk is ongelijk”. Dit betekent dat je de maat van de deurtjes en laadjes secuur moet opmeten, maar van de gevonden maten 1 á 2 mm. moet aftrekken vóór je de panelen gaat… of laat zagen. Zodoende blijven de gezaagde panelen binnen de gemeten maten en heb je enige speelruimte als de ondergrond niet helemaal haaks is. Tevens wordt dit later de voeg waarin je acrylaatkit kunt aanbrengen voor de afdichting.

Voorbewerken oude keukendeurtjes

keuk1
Ontvet de oude ondergrond van de deurtjes en laadjes met water en ammoniak, of een rinser; ook al dek je de ondergrond later af met het paneel van MDF. Een keuken is door het dagelijks gebruik altijd relatief vet. Door het reinigen en schuren verkrijg je later een betere hechting van de lijm of kit bij bevestiging van de MDF panelen. Als je dit met waterproof schuurpapier doet, heb je geen stof en reinig en schuur je in één arbeidsgang. Was de ondergrond tot slot na met schoon ammoniakwater en laat voldoende drogen.

Voorbehandelen van het MDF

Onbehandeld MDF heeft -af fabriek-  een waslaag, die eerst verwijderd moet worden om latere hechtingsproblemen van de grondverf te voorkomen. MDF heeft van zichzelf een nagenoeg glad oppervlak, maar moet na ontvetten en vóór het aanbrengen van de grondverf wel goed geschuurd worden. In de schuurkrasjes die je hierdoor aanbrengt kan de verf zich later goed hechten. Gebruik bij voorkeur schuurpapier met een fijne korrel, b.v. korrel 180 of fijner (220 – 280). Het onbehandelde MDF absoluut droog schuren om zwelling van het MDF te voorkomen. Rond bij het schuren de randen van de panelen enigszins af, evenals de hoeken. Hierdoor worden de panelen minder kwetsbaar bij stoten en dergelijke in het dagelijks gebruik én blijft de verf beter staan (kantdekking) en vloeit beter door.
Het aanbrengen van de grondverf kun je of vóór het aanbrengen / verlijmen van de panelen doen, of nadat je ze verlijmd / bevestigd hebt. Laat dit afhangen van de voorkeur van je eigen werkwijze en de ruimte die je voor het voorbewerken tot je beschikking hebt. Verlijm / bevestig je de panelen vóór het aanbrengen van de grondverf, dan ben je wel in staat de panelen rondom beter of voller in de grondverf te werken.

Bevestigen / verlijmen van de panelen

keuk2
Voor de bevestiging / verlijming van de panelen gebruik je montagekit of een goedkope acrylaatkit, die je in gelijkmatige banen op de ondergrond aanbrengt. Montagekit heeft tot voordeel dat deze na aandrogen direct goed hecht, maar deze kit is duurder. Acrylaatkit is goedkoper, maar heeft soms de neiging onder het gewicht van de panelen uit te zakken, waardoor fixeren / vastzetten met kleine steekspijkers of lijmklemmen noodzakelijk kan zijn. Klem -als je besluit lijmklemmen te gebruiken- wel een latje of stukje board tussen de panelen en de voet van de lijmklem om beschadiging van de ondergrond te voorkomen.
Een alternatief kan zijn om de panelen -gedurende de tijd van drogen- te fixeren met een aantal cocktailprikkers. Boor een aantal gaatjes met een 2 millimeter boortje in de MDF-plaat en de ondergrond, steek hier een cocktailprikker in, waarop je eerst kit of houtlijm aanbrengt. Het uitstekende deel van de cocktailprikker snijd je -na droging- met een Stanleymes af en schuurt dit glad.
Reken voor de droging -bij gebruik van acrylaatkit- op 1 á 1,5 uur droogtijd.

Aanbrengen grondverf op de ondergrond

keuk3
Voor binnengebruik is het raadzaam om een acryl-grondverf aan te brengen. Acryl verf geeft bij droging minder schadelijke dampen af dan de z.g. alkyd verven met als verdunningsmiddel terpentine. Vlot doorwerken is bij acryl verven wel vereist , omdat deze verf sneller aandroogt en dus minder lang doorvloeit. Voordeel is dat je twee keer op één dag kunt schilderen. Werk eerst de randen rondom het paneel in de verf met een geschikte kwast. Het front kun je eenvoudig met een mohair-/lakrolletje voor acrylverf in de verf werken. Zet de verf vol en kris-kras op, verdeel de verf gelijkmatig over het oppervlak en rol het geheel luchtig na in verticale banen zonder te veel druk op het rollertje uit te oefenen. [B]Narollen:[/B] plaats het rollertje links of rechts, plusminus 5 cm. onder de bovenrand van het paneel en rol naar boven; recht naar beneden; licht diagonaal omhoog; recht naar beneden; licht diagonaal omhoog etc. etc. Dit doe je zonder het rolletje van het oppervlak te halen, waarbij je de vorige afgerolde baan altijd enigszins overlapt. Vermijd met je rolletje de boven- of onderrand van het paneel te raken, omdat dit een afdruk van de rand (scherpe kanten) in je rolletje achterlaat die je vervolgens op het front van het paneel blijft zien.

Rondom kitten van de panelen met acrylaatkit
Na voldoende droging van de grondverf kit je de randen (4 mm MDF) van de panelen rondom af met acrylaatkit. Dit heeft tot voordeel dat je én de zuiging van de kopse kanten meer opheft, én naden en kieren mooi strak afdicht hetgeen de panelen goed tegen vocht -binnen het latere, dagelijkse gebruik- beschermt. Laat de kit een dag drogen alvorens opnieuw te schilderen. Vergeet niet de onderzijde van de panelen goed in te kitten (afdruipend vocht vanaf de aanrecht). Om je werk aan de onderzijde van de panelen goed te beoordelen kan je eventueel een spiegeltje gebruiken.

Afschilderen van de panelen

2
Schuur de panelen vóór het afschilderen nogmaals met fijn schuurpapier of een kunststof schuurpad. Dit doe je overigens voor iedere schilderbeurt. De overgebleven MDF reinigingsdoekjes kun je vervolgens gebruiken om de ondergrond weer stofvrij te maken. Voor de wijze van schilderen houd je de procedure zoals beschreven bij het verwerken van de grondverf aan. Schilder de panelen -waar het de keuken betreft- minimaal 2 keer af; bij voorkeur zelfs 3 keer. (in totaal vier verflagen; één of twee keer gronden en twee of drie keer aflakken).

Totaal aan uitgaven voor je nieuwe keuken

Vaak is het ook wel prettig vooraf te weten wat een dergelijke ingreep gaat kosten. Reken -uitgevoerd zoals boven uiteengezet- bij plusminus 15 panelen op ongeveer € 100. (zie onder)

Kosten zijn afgerond en exclusief kwasten, houder voor lakroller, terpentine en schuurpapier.

 • 2 platen MDF van 4 mm., afmeting 244 x 122 cm., inclusief zaagkosten € 30,00
 • 1 zak reinigingsdoekjes voor MDF (24 stuks) € 6,00
 • 1 ltr. ammoniak € 1,50
 • 2 kokers acrylaatkit € 5,00
 • 0,75 ltr. Flexa grondverf € 18,00
 • 2 lakrollers € 3,00
 • 1 ltr. afschilderverf in kleur € 30,00

Meerkosten:
Reken voor nieuwe handgrepen op een extra uitgave van 50 á 100 Euro voor plusminus 15 stuks.

Meer weten over schilderen, behangen en verwerken van de producten

Van mijn hand zijn al een aantal artikelen op InfoNu verschenen die betrekking hebben op behangen en schilderen van verschillende objecten; met diverse afwerkingsproducten. Ben je enthousiast geworden en wil je meer informatie over behangen en schilderen en voorbewerken en afwerken van deze producten en meer… kijk dan bij de special: Schilderen – Doe het zelf

 

Bron
Mobiele Verf Service

3 gedachten over “Een nieuwe keuken met verf en MDF”

 1. Beste Danny,

  De toplaag van je keuken zal van kunststof of houtfineer zijn neem ik aan? De term ‘vlies’ zegt mij niets. (hollander)
  Het verwijderen van de toplaag brengt altijd een risico met zich mee, daar het de vraag is wat voor lijm er oorspronkelijk gebruikt is. Daarnaast bestaat het gevaar dat je de onderlaag beschadigd. Eventuele achtergebleven lijmresten zal je ook eerst volledig moeten verwijderen alvorens je een primer/grondlaag kunt toepassen.
  Het meest voor de hand liggend lijkt mij om het losgeraakte ‘vlies’ te verlijmen, goed te reinigen en vervolgens met een kunststofprimer voor te bewerken. Is dit voldoende droog en geschuurd, dan kun je de deurtjes behandelen zoals hout.
  Zie ook:
  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/37/kunststof-schilderen/#more-37
  en
  http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/5/schilderen-van-keukenkastjes/

  Mvg – Sjaak

 2. hallo’ik zou graag mijn bestaande keuken schilderen , het is een keuken die geplakt is en het vlies komt overal los verder is er niets aan de keuken hij is pas 10 jaar en de verkoper zei dat ik nieuwe deuren moest hangen, maar dan zie je ook weer het kleur verschil he .
  mijn vraag is kan ik dit vlies makkelijk verwijderen denk van wel omdat die toch in veel plaatsen loshangt en kan ik dan mijn keuken schilderen zonder mdf te gebruiken ik zou graag het model van de deuren behouden.mvg danny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.