Glasweefselbehang of vliesbehang – Plak het zelf

Glasweefselbehang en vliesbehang 

Glasweefselbehang is sterk, scheur overbruggend, brandvertragend, en snel te verwerken. Het behang is goed af te schilderen met bijna alle muurverven, in bijna iedere gewenste kleur.
Glasweefselbehang werd in het verleden vooral veel in kantoren, ziekenhuizen en openbare gebouwen toegepast. Dank zij de uitbreiding van de dessins en de verschillende typen, heeft het glasweefselbehang ook de weg naar de particuliere woningen gevonden. Lees de voordelen en de gemakken van glasweefselbehang, zowel bij de verwerking als in het gebruik.

Glasweefselbehang – De keuze

Het kan zijn dat stucwerk op de muur de voorkeur heeft, maar verwijderen hiervan –als u later iets anders wilt- is een arbeidsintensief karwei. Latex of muurverf dan? Latex of muurverf is de meest eenvoudige wandafwerking. Maar…muurverf geeft wel een vlakke afwerking; de muur ‘leeft’ niet.
Geeft u de voorkeur aan een lichte of grovere structuur, dan is glasweefselbehang mogelijk de ideale oplossing. Door het gevarieerde structuuraanbod bij dit product en de welhaast onbeperkte kleurkeuze bij het afwerken van het glasweefselbehang, hebt u èn een muur die leeft èn een kleur die u het meest aanspreekt of een kleur die het best in uw interieur past.

Glasweefselbehang – Aandachtspunten bij verwerken

Glasweefselbehang is een behang,  geweven van kleine glasdraadjes. Dit maakt dat glasweefselbehang een sterk type behang is.
Alhoewel glasweefselbehang vele voordelen heeft, kan de glasvezel tot irritatie van de huid en luchtwegen leiden. Als u hier bevattelijk voor bent, is het aan te raden tijdens de verwerking latex handschoenen aan te trekken en eventueel een mondkapje te dragen.

Glasweefselbehang – gemak bij verwerken
‘Een kind kan de was doen’.
Welnu, zo eenvoudig is het aanbrengen van glasweefselbehang nu ook weer niet, maar het is makkelijker aan te brengen dan de klassieke behangsoorten die we kennen. U verwerkt het glasvlies namelijk droog en brengt de glasweefsellijm direct met een vachtroller of blokwitter op de muur aan. Doordat glasweefsel –in droge toestand- op de muur, in de lijm wordt ‘gewreven’, loopt u niet het risico met twee puntjes behang in uw vingers te blijven staan, terwijl de rest van het behang op de grond ligt. Ook kunt u wat makkelijker met de banen schuiven, zodat u de behangbanen mooi tegen elkaar kunt stoten, waarbij de naden zo goed als onzichtbaar zullen zijn.

Verwerking van het glasweefselbehang kan direct vanaf de rol op de muur, waardoor nauwelijks materiaalverlies ontstaat. Daar glasweefselbehang meestal op één meter breedte wordt geleverd, werkt het lekker vlot door. Nagenoeg naadloos behangen is dus voor iedereen goed te doen. Bedenk wel dat de muur doorschijnt door het glasweefselbehang en nadien nog -bij voorkeur-  twee maal met latex of een muurverf afgeschilderd moet worden.

Eigenschappen van glasweefselbehang
 • Sterk en duurzaam.
 • Scheur overbruggend.
 • Vlam vertragend.
 • Werkt snel.
 • Relatief eenvoudige verwerking.
 • Weinig snijverlies, omdat van de rol af gewerkt kan worden.
Glasweefselbehang – De voorbereiding

Bij het aanbrengen van een glasweefselbehang mag de muur lichte scheuren vertonen, maar de muren moeten over het geheel wel vlak en stofvrij zijn, omdat oneffenheden zich anders door het behang aftekenen na de afwerking. Oneffenheden in het behang  zullen vooral goed te zien zijn als er licht langs de muur valt (zon of strijklicht) of als u langs de muur kijkt. Plamuren of egaliseren van de ondergrond met een goede muurvuller of egalisatiemiddel blijft dus raadzaam voor een bevredigend resultaat. Voor kleine luchtblaasjes in bijvoorbeeld een betonnen muur geldt de noodzaak tot plamuren niet, deze ziet u niet terug.

Stofvrij maken van de muur
Na plamuren of egaliseren van de muren  ”schraapt” u de muur met een breed plamuurmes (20 – 30 cm.) om op liggend vuil of gruis te verwijderen. Ga luchtig, schuin met het plamuurmes over het oppervlak om de muren niet te beschadigen. Schuren van de muren / de ondergrond kan eventueel ook, maar dit geeft veel meer stof.

Fixeren van de ondergrond
Bestaat het vermoeden dat de ondergrond sterk zuigt; behandel dan de muur vóór met een sterk verdunde lijm. Bijkomend voordeel is dat u tevens de ondergrond fixeert (vastzet). Dit kunt u snel en eenvoudig doen met een  vachtroller met een breedte van 18 cm. of een blokwitter. Na droging van de lijm nogmaals een breed plamuurmes langs de muur halen om alsnog losgekomen gruis, stof of vuil te verwijderen.
Demonteer op voorhand de afdekplaten van stopcontacten, lichtschakelaars en andere zaken die vlot doorwerken tijdens het behangen belemmeren. Bepaal of de muur recht is en plaats een loodlijn, daar waar u met de eerste baan glasweefselbehang eindigt. Dit is dan het richtpunt voor de tweede en overige behangbanen.

Glasweefselbehang – Het verlijmen/aanbrengen

Gebruik behanglijm, dat speciaal bestemd is voor glasweefsel-behang of glasvliesbehang. Dit type behangerslijm is hier voor ontwikkeld en heeft de juiste eigenschappen die nodig zijn voor een goede verlijming van het glasweefselbehang, de vulling van het glasweefsel en de hechting op de ondergrond.

Lijm aanbrengen met roller en kwast
Voor het aanbrengen van de lijm kan u het beste een vachtroller van 18 centimeter breed gebruiken. Plaats de roller op een oude bezemsteel of een uitschuifbare verfstok van 1 á 2 meter lengte. Giet de goed door geroerde de lijm in een verfemmer (7,5 ltr.), waar u een verfrooster in plaatst. Door de roller op een verfstok te plaatsen, werkt u makkelijker en vlotter, staat u verder van het werk af en hebt u beter zicht op wat u doet en hoe u de behangerslijm  doorrolt of verdeelt.  Voor de randen en de kanten gebruikt u het beste een kleine vachtroller van 10 cm. in combinatie met een (wegwerp)kwast voor het besnijwerk.

Breng de lijm lobbig/vol op
Breng de lijm vol en gelijkmatig aan op de muur, zodat het behang goed in de lijm gebet/gewreven wordt. Zet allereerst de randen en kanten in de lijm -met de kleine roller en de kwast- over een strook van plusminus 10 á 20 cm.  Met de grote vachtroller breng u ongeveer één vierkante meter lijm vol en kris-kras op de muur aan en rolt deze gelijkmatig door. Herhaal deze handeling over de hele muur.

Volgorde van werken
Begin hierbij bij het plafond en werk de behangerslijm –naar beneden toe door- tot op de plint. Rol de gehele baan lijm tot slot luchtig door vanaf het plafond naar de plint toe, zodat de lijm gelijkmatig en vol verdeeld wordt.  Werk hierbij van links boven naar rechts onder -licht diagonaal- zonder de roller van de muur te halen. Het deel van de muur waar u de lijm op aanbrengt, laat u afhangen van de zuiging van de muur, de breedte van het te verwerken glasweefselbehang en de snelheid van werken. Werk in ieder geval niet meer dan twee á drie behangbanen vooruit, omdat anders de kans bestaat dat de  lijm te veel aandroogt en glasweefselbehang onvoldoende in de lijm gewreven wordt.

Glasweefselbehang – het lijmen, aanbrengen en afsnijden

Richten van de eerste baan
Zoals gezegd kan u het glasweefselbehang direct vanaf de rol verwerken. Leg de rol behang wel –ter bescherming- ergens op of in, zodat u tijdens het afrollen en schuiven geen vuil van de vloer oppakt.  De eerste behangbaan richt u netjes tegen de loodlijn en laat u losjes van boven naar beneden langs de muur ‘vallen’.  Aandrukken en aanwrijven van de behangbaan doet u van boven naar beneden, terwijl u de baan losjes met een textielspaan (=kunststof spaan van 20-30 cm.) vast strijkt. Daarbij strijkt u de lucht achter het behang weg, naar boven, beneden, links en rechts. U werkt de hele baan af, alsof u -bij wijze van spreken- de ramen wist; over het gehele oppervlak van de baan.

Aanwrijven van het behang
Wrijf de baan glasweefselbehang voor de volle 100% in de lijm, zodat u later geen hechtingsproblemen krijgt. Voel terwijl u dit doet of u alle luchtblazen hebt weggestreken, of kijk langs de muur, dan kunt u dit zien. Een volledige verlijming van het behang is van belang, omdat anders het gevaar ontstaat dat u het behang los rolt bij de afwerking met muurverf.

Stoten van de volgende banen
De tweede baan behang richt u vanaf de plafondkant zorgvuldig tegen de naad van de eerste baan aan en gaat door zoals bij de eerste baan beschreven. Stoot de naden van de behangbanen netjes tegen elkaar aan, doe dit rustig met vlakke hand. Overtollig behang bij het plafond en de plint kunt u met een behangliniaal en een scherp stanleymes verwijderen/afsnijden. Overtollige lijmresten verwijdert u direct met een klamme theedoek met schoon leidingwater.
Let bij er bij een eenvoudig glasweefselbehang met een open structuur goed op dat er voldoende lijm opgebracht wordt, zodat de het glasweefselbehang volledig in de lijm gewreven kan worden.
Doet u dit niet, dan kunnen er bij afrollen met een muurverf “gaatjes” zichtbaar worden, die niet of nauwelijks te herstellen zijn.

Glasweefselbehang – De afwerking

Kitten van naden en kieren
Voordat u met de definitieve afwerking of het schilderen van het glasweefselbehang begint, oogt het professioneel en strak, als u de kieren en naden bij plafond, kozijnen, plinten etc. eerst afdicht. Dit doet u met een acrylaatkit. Werk zo gedoseerd mogelijk en verdeel of strijk de overtollige kit af met een klamme vinger met leidingwater. De acrylaatkit kunt u ook (spaarzaam) toepassen op het behang in de hoeken van de ruimte, zodat er een mooie strakke overgang ontstaat. Laat de kit wel ongeveer een dag drogen. Doet u dit niet, dan kan de acrylaatkit gaan craqueleren (kleine barstjes vertonen).

Afschilderen met muurverf
Het meest toegepaste afwerkingsproduct is een muurverf op waterbasis, ook wel latex genoemd. “Latex” is in verschillende kwaliteiten te koop en  in bijna alle denkbare kleuren op de verf mengmachine te mengen.

Lichtval en de kleurkeuze
Ga bij kleurkeuze uit van de lichtopbrengst/de lichtval in de ruimte waar u de muurverf wilt gaan toepassen, al dan niet in combinatie met de contrasterende werking van de meubels die u in de te schilderen ruimte plaatst. Besef -voordat u de muren gaat schilderen – dat deze veelal een groot oppervlak vormen en dat u al snel een te donkere of te felle kleur kiest. Een bezwaar hoeft dit niet direct te zijn, want het behang zal voor een optimaal resultaat twee maal afwerkt moeten worden. Daarbij moet u bedenken dat de dekking van de latex in één keer misschien voldoende kan zijn of lijken, maar om het geheel ‘body’ te geven is twee keer afschilderen met een muurverf aanzienlijk mooier.

Opzetten van een proefstukje
Neem –bij twijfel aan de definitieve verfkleur- allereerst voldoende muurverf voor de eerste behandeling. Is de kleur in uw beleving dan te licht of te donker, dan kunt u altijd nog voor een andere tint kiezen. Als de ‘zwaarte’ van de kleur niet te veel afwijkt, hoeft dit bij het overschilderen geen bezwaar te zijn. Om een kleur goed te kunnen beoordelen is het raadzaam een muur of oppervlak in het geheel in de gewenste verfkleur te werken en te laten drogen. (het contrast kan bij het opzetten van de muurverf op een klein deel van de muur groot/misleidend zijn)
Het aanbrengen en verdelen van de latex is het zelfde als hierboven bij de lijm beschreven.

Keuze van de verfkleur

Houd er wel rekening mee dat deze kleuren slechts een indicatie zijn en afwijken van de daadwerkelijke kleur van de verf van uw keuze. Drukwerk (van kleurenwaaiers) of de weergave op uw computerscherm van kleuren, geven een andere kleuring dan toevoeging van pigmenten in verf.

Kleurenwaaiers: kijk voor een oriëntatie op:

 

Lees verder:
Glasweefselbehang en vliesbehang – vraag en antwoord

Latex of muurverf schilderen

Lambrisering aanbrengen met glasweefsel of glasvlies

Bewaren van kwasten en rollers (voor, tijdens en na het schilderwerk)

Bron
Mobiele Verf Service

125 gedachten over “Glasweefselbehang of vliesbehang – Plak het zelf”

 1. Beste Reino,

  Een vliesbehang is niet geschikt voor een zit-vensterbank, daarvoor is de belasting te hoog en het behang te kwetsbaar.
  Is het geen optie om de vensterbank met een slijtvaste verf te schilderen?

  Mvg – Sjaak

 2. Dag Sjaak,
  Net als Josefien wens ik vliesbehang te schilderen in verband met schoonmaken en daarbij nog wear and tear; ik wil namelijk de houten zit-vensterbank omkleden met vliesbehang om overgangsnaden en noesten in het hout helemaal weg te werken. De vragen:
  1. Kan vliesbehang tegen het gebruik van een zit-vensterbank? Zitten, kopjes koffie er op, glazen wijn die omgaan, doordrukkende balpen (de hoge druk, niet de inkt), etc.
  2. Klopt het dat ik extra stevige lijm nodig heb voor deze harde ondergrond?
  3. Kan ik het behang overschilderen met verf op terpentine basis?
  4. Mis ik dan nog wat? Primer, of alternatieve mogelijkheden.

 3. Beste Reveena,

  Als je de aanmaakverhouding op de verpakking hebt aangehouden, moet dat het probleem niet zijn.
  Ik vermoed dat je te weinig lijm hebt gebruikt en/of te lang hebt gewacht met het plakken van het behang na aanbrengen van de lijm.
  Je moet de muur vol insmeren met lijm, meer dan je bij normaal behang gewend bent. De lijm kan zich dan goed zetten in het weefsel. Vervolgens wrijf je het behang goed en volledig aan zoals in het artikel beschreven.

  Het kan ook zijn dat de muren te veel zuigen. Voorlijmen is dan noodzakelijk. Voorlijmen doe je -bij voorkeur een dag van te voren- met een verdunde lijm, zoals op de verpakking voorgeschreven bij “voorlijmen”.

  Mvg – Sjaak

 4. Beste Sjaak,

  Wij hebben een hoek overschilderende vliesbehang geplaats. Het heet Renovatievlies . Gebruik gemaak van perfax Glasweefsellijm( groene verpakking) dat is aangeraden bij de praxis. De behang is geplaatst en na een week hebben we geverfd nu is de behang losgelaten. Nu is het onbekend of het aan de lijm ligt of wellicht niet goed voorgelijmd. Hoe lijm je het beste voor? Moeten we de lijm laten drogen? Voordat we de muren weer inlijven en de behag van 1 meter breed gaan plaatsen? En welke lijm is het meest geschikt ? Hopelijk heeft u vragen op onze antwoorden. Mvg

  Reveena

 5. Beste,

  Als de ondergrond vlak is en het behang goed verlijmd, zou het mogelijk kunnen zijn. Is er sprake van enig reliëf, dan is het niet verstandig omdat dit zich zal aftekenen door het nieuw te verwerken behang.
  (officieel nee, de ondergrond moet vast, vlak en stofvrij zijn)

  Mvg – Sjaak

 6. Hallo Sjaak,
  wij hebben glasweefsel behang met een klein blokje,welke goed opgevuld is met lijm en nadien met saus,dit zit al jaren.
  Kunnen wij met glad glasweefsel behang hierover heen behangen?

 7. Bij een roller van 18 cm heb je mijn inziens meer controle en kun je de druk beter/gelijkmatiger verdelen.

  Een goede kerst en succes.

  Mvg – Sjaak

 8. Hallo Sjaak,
  ga na de Kerst met je voorstel aan de slag. Laat nog wat van me horen.

  Eén vraagje nog. Je raadt een vachtroller van 18 cm aan. Welk voordeel heeft deze roller ten opzichte van een roller van 25 cm?

 9. Beste Rondo,

  De dekking zal onvoldoende zijn. Ik zie persoonlijk het nut van een voorbewerkt glasweefsel niet. Het geeft m.i. bij één keer schilderen geen “body”.
  Bij een onbewerkt glasweefsel zal over het algemeen voller met een muurverf gewerkt worden omdat de “suggestie” van dekking van de verf niet gewekt wordt.
  Werk de muren nog éénmaal vol af met de muurverf, dan zou het resultaat bevredigend moeten zijn.

  Mvg – Sjaak

 10. Heb onlangs een kamer behangen met glasweefselbehang, merk FRESCO, dat vanaf fabriek reeds 1x voorgestreken was.
  Na het schilderen van het glasweefselbehang met normale binnenlatex zien de muren er op plaatsen “vaal” uit, zeg maar gerust dat het resultaat lelijk is. Wat is er fout gegaan of wat moet ik nog doen om het totaal er uiteindelijk toonbaar te laten uitzien?
  Bedankt voor uw reactie.

 11. Wederom dank. Wat je zegt klopt, afhankeijk van de lichtval valt het meer of minder op. Ik heb het al langer dan twee weken geleden geschilderd. Heb het idee dat het eerder erger wordt dan beter. Dan zit er niets anders op dan dat ik ermee zal moeten leven of alles eraf halen en opnieuw doen ben ik bang.

 12. Beste Paul,

  Het probleem is dat de ondergrond op de naden een andere, gladdere structuur heeft, waardoor het opvallend licht een andere reflectie geeft.
  Waarschijnlijk zal het -afhankelijk van de invalshoek/lichtopval/de plaats waar je in de ruimte staat- meer of minder opvallen.
  Een muurverf kan tot twee weken tijd nodig hebben om goed door te drogen. Mogelijk valt het nadien wat minder op; verdwijnen zal het niet.

  Mvg – Sjaak

 13. Dankje Sjaak, helaas dan. Je voelt geen verschil tussen het behang en de naden. Met andere woorden het is dus niet dik opgezet. Daarom hoopte ik dat het een beetje te schuren was oid.

  Groet, Paul

 14. Beste Paul,

  Helaas is hier weinig aan te doen. Als de acrylaatvoeg wat dik is opgezet zou je deze met een scherpe krabber weg kunnen schrapen, maar zichtbaar zal het blijven.

  Mvg – Sjaak

 15. Wij hebben onze woonkamer voorzien van glasweefselbehang. Nu dacht ik slim te zijn en heb ik her en der de naden die zichtbaar waren dichtgezet met acrylaatkit. Helaas blijven deze gekitte naden nu zichtbaar na het sauzen. Ik heb dus precies het tegenovergestelde bereikt.

  Kan ik dit nog oplossen? De naden waar kit zit schuren en opnieuw sauzen? Iets anders?

  Alle hulp is welkom.
  Groeten, Paul

 16. Beste Charissa,

  Ik zou de poster eerst op voorgegronde spaanplaat of MDF plakken en deze vervolgens op de muur bevestigen.
  Het reliëf in het behang zorgt dat de poster niet strak / glad te verwerken is.

  Mvg – Sjaak

 17. Vraag: wij hebben een poster formaat 122-91cm gedrukt op premium posterpapier. Kan ik deze met behanglijm op het glasvezel/ vliesbehang opplakken?
  Er zit een werkje in het behang.

  Groeten Charissa Sjardijn

 18. Mijn vraag is kan je glasvezel behang ook schilderen met een verf op terpentine basis zodat het een muur wordt die je makkelijk schoon kan maken en nat kan af vegen?

  Ik wil dat graag weten om dat ik wat katten heb en die nog al eens knoeien met eten.

  Ik kon het antwoord op de site niet vinden?

 19. Hallo Sjaak,
  Wij hebben glasvezel vissengraad behang. En hier 2 keer overheen gesausd. Nu heb ik fotobehang gekocht en twijfel of ik het glasvezel eraf moet halen. Dat is volgens mij veel werk.. Ik hoop dat ik het er gewoon overheen kan plakken.
  Weet u dit?
  Met vriendelijke groet,
  Annie

 20. Hallo,

  Ik betrek binnenkort een nieuwe woning. Het gaat om een gerenoveerde woning uit de jaren 30. Alle muren in de woning zijn van gipsplaat. Ik wil mijn keuken, woonkamer en 3 slaapkamers met glasweefsel/vlies behangen.

  De muren hadden 1 laag bouwbehang en 1 laag behang van de vorige bewoner. Het meeste behang is er vanaf maar op sommige plekken blijft er toch nog behang strak aan de muur zitten. Ik wil de gipsplaten muren niet beschadigen. Na een prijsopgaaf van 1500 euro alleen aan materiaal, heb ik besloten om het zelf te doen.
  Het zou gaan om circa 350 vierkante meter.

  Moet ik de muren alsnog met voorstrijk of iets dergelijks behandelen?

  Moet ik voor het behangen, echt al het behang ervan af halen?

  Hoe weet ik welk kwaliteit behang goed is? Ik twijfel tussen het behang van Kwantum glasweefsel (50 meter op rol) of het glasvlies behang van de Gamma (25 meter op rol).

  Ik wil dat mijn muren eruit zien als een zacht stuc werk laag. Dus geen motief of zo weinig mogelijk en daarna eerst wit latex voordat ik weet wat voor kleur ik wil hebben.

  Ik zit met een beperkt budget en wil zelf kamer voor kamer aanpakken, terwijl ik al in mijn woning woon.

  Een heel verhaal en ik hoop dat je mij kan helpen. Ik verheug mij erop om van mijn huis een thuis te maken. Oh ja, mijn nieuwe woning heeft heel veel licht inval.

  met vriendelijke groet,
  Monique

 21. Beste Rien,

  Theoretisch zou dit niet het geval moeten zijn, anders dan dat de ondergrond -in tegenstelling tot muren- niet zuigt. Hierdoor duurt het aandrogen langer.
  De volgende aandachtspunten:
  – schuur een glad oppervlak eerst voor een betere hechting van de lijm
  – maak de lijm aan volgens de voorschriften op de verpakking en brengt vol en gelijkmatig aan
  – wacht 1 á 2 minuten alvorens het vliesbehang in de lijm te wrijven (de lijm droogt dan al wat aan)

  In feite zou je kunnen stellen dat de deur nu is voorgelijmd. Opnieuw behang aanbrengen zou nu geen probleem hoeven zijn.

  Mvg – Sjaak

 22. Ik heb vliesbehang geplakt op een kastdeur welke geschilderd was. Het behang kwam er na 1 nacht al af.
  Wat te doen en/of welke lijm moet ik gebruiken?
  Mvg Rien

 23. Beste kenji,

  Voorbewerken van het glasvezelbehang is niet nodig als je het behang twee maal vol afwerkt met een goede kwaliteit latex.

  Mvg – Sjaak

 24. Heb de woonkamer met glasvezelbehang gedaan nu kan ze gesaust worden 2lagen is voldoende ?eerst een primer of niet ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *