Behang – Gereedschap: tips en hulpmiddelen

behangmachine
Gereedschap, tips en advies bij behangen van de muren
Behangen, gereedschap tips en hulpmiddelen

Als je besluit te gaan behangen, heb je -los van het behang zelf- het nodige gereedschap en hulpmaterialen nodig om het behangen vlot en soepel te laten verlopen en tot een goed einde te brengen. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende behanggereedschappen en hulpgereedschappen bij het behangen, plus een korte verklaring en aanvullende tips vóór, tijdens en na het verwerken van het behang .

Behang
Gereedschappen bij de voorbereiding
behangastomer1 Behangafstomer
Het is altijd verstandiger het oude behang te verwijderen of af te stomen, alvorens opnieuw te gaan behangen. Eenvoudige afstomers zijn voor gunstige prijzen te koop, anders kan huren bij een bouwmarkt of speciaalzaak een mogelijkheid zijn.
afdekkleden1 Afdekkleden
Dek de werkomgeving goed af, omdat vocht en natte behangpulp bij het afstomen onvermijdelijk is. Vooral bij vloeren die in de was of olie staan, geeft dit nare vlekken.
beh.afweek1 Behangafweek
Dit kan een alternatief zijn voor afstomen, maar werkt trager dan het werken met een afstomer.
egelroller1 Egelroller/perforator
Sommige soorten vinylbehang én met muurverf afgewerkt behang laten slecht vocht door tot de ondergrond. Hierdoor weekt het behang moeilijk los. Oplossing is een rol met kleine scherpe punten die je over het behang rolt, waardoor het behang makkelijker losweekt.
afsteekmes1 Afsteekmes
Te gebruiken om het behang af te steken. Een oud plamuurmes kan ook. Gebruik hiervoor géén plamuurmes dat je voor het aanbrengen van plamuur gebruikt, omdat dit makkelijk kan beschadigen (bramen).
1 Spaan
‘schraap’ met een spaan of breed plamuurmes langs/over de muur om achtergebleven behangresten, gruis en overig op liggend vuil te verwijderen. Licht schuren van de muren kan ook, maar geeft aanzienlijk meer stof.
Behang
Repareren van de ondergrond
vrfkr Verfkrabber
gebruik deze om de scheuren in de muur enigszins uit te krabben, zodat de plamuur zich beter in de ondergrond kan hechten. Om de hechting van de muurvuller te bevorderen kun je de scheuren en de te repareren plekken enigszins bevochtigen met water uit een plantenspuit alvorens deze te repareren.
plamuur1 Muurvuller
Nadat het behang verwijderd is en de muur gereinigd, kun je scheuren en gaten repareren, om een strakke ondergrond te verkrijgen vóór het behangen. Pas het produkt dat je gebruikt aan op de te repareren ondergrond
plammes1 Plamuurmessen
De muurvuller breng je aan met plamuurmessen. Gebruik plamuurmessen van voldoende breedte zodat je vlot en strak kunt werken. Schuur de plamuurplekken na droging licht, zodat de ondergrond vlak wordt.
beh.lijm1 Voorlijmen
Vooral bij zuigende ondergronden kan het raadzaam zijn de muur vóór het behangen voor te bewerken. Door de muur met blokkwast of verfroller met verdunde behangerslijm voor te bewerken, zal het behang beter plakken en kun je tijdens het verwerken van het behang makkelijker ‘schuiven’ op de muur.
Behang
Materialen tijdens de uitvoering
schr.draaier1 Schroevendraaiers
Verwijder stopkontakten, wandlampen, schilderij-haken en dergelijk voor je met behangen begint, zodat je vlot en strak door kunt werken. Zet tijdens het behangen de stroom (tijdelijk) uit.
rolmaat1 Rolmaat of meetlint
Meet de hoogte van de ruimte op meerdere plaatsen en stem hier de lengte van het behang op af. Knip of snij de banen op lengte. Neem plusminus 10 cm. extra lengte voor de banen behang om de banen bij het plafond of op de plint strak af te kunnen snijden. Voor patroonbehang is dit afhankelijk van de grootte van het patroon
behangtafel1 Behangtafel
Een oude vlakke deur op schragen kan natuurlijk ook, maar een behangtafel werkt prettiger. Kies bij voorkeur een tafel die uitgeklapt plusminus 3 meter lang is, zodat je voldoende lengte voor de behangbanen hebt.
behangmachine1 Plakmachine
Moeten er veel ruimtes behangen worden, dan is het zeker de moeite waard een behangplakmachine te overwegen. De lijm wordt hiermee gelijkmatiger over het behang verdeeld en het werkt aanzienlijk sneller dan het handmatig insmeren van de banen behang.
beh.lijm1 Behangerslijm
Werk voldoende vol, gelijkmatig en dekkend met de lijm op het behang. Houd de dikte en de aangegeven inweektijd aan die op het behang en de lijmverpakking zijn aangegeven, omdat dit mede bepaald hoeveel behang rekt (bij inweken) en krimpt (bij drogen op de muur).
insmeerborstel Insmeerborstel
Te gebruiken om het behang vol en gelijkmatig in te smeren met lijm. Begin bij het inlijmen in het midden van een baan en strijk uit naar de rechter en linker zijden. Zorg dat de gehele baan -vooral ook bij randen, punten en kanten- vol in de lijm staat.
schietlood1 Schietlood
Alvorens de eerste baan te plakken is het raadzaam eerst te kijken of de muren en kozijnen in de ruimte mooi recht of haaks zijn. Hang het schietlood aan de plafondkant, tot net boven de plint, ter hoogte van het eind van de eerste baan. (plusminus 52 cm. uit de hoek). De lijn van je schietlood is nu het (rechte) richtpunt voor je eerste behangbaan.
behangborstel1 Behangborstel
Nadat je het behang luchtig langs de muur hebt laten vallen (recht richten vanaf de plafondkant), wrijf je de baan vlak op de muur, waarbij je de luchtblaasjes onder het behang verwijdert. Wrijf bij reliëfbehang rustig, omdat anders het gevaar bestaat dat je het reliëf er uit wrijft.
afbreekmes1 Afbreekmes
Overtollig lengte van de baan behang snijd je af bij de plafondkant en op de plint. Doe dit langs een snijliniaal en gebruik hierbij scherpe mesjes. Neem je een goed afbreekmes, dan kun je deze steeds opnieuw afbreken, zodat je mes scherp blijft.
snijliniaal1 Snijliniaal
Snijd het behang af langs een aluminium liniaal voor een strakke, rechte snede. Dit kan natuurlijk ook een willekeurige rechte en stevige aluminium strip uit de bouwmarkt zijn.
beh.schaar1 Behangschaar
Bij stopkontakten, deur- en raamkozijnen en dergelijke knip je het behang schuin in op de juiste grootte of onder de juiste hoek, om het behang mooi door te kunnen plakken.
nadenroller1 Nadenroller
Deze kan je gebruiken om de naden van het behang na te rollen, nadat deze op de wand tegen elkaar gestoten zijn. Door de naden na te rollen, vallen deze mooi weg. Bij ingeperst reliëfbehang moet je dit niet doen, want dan pers je het reliëf vlak.
texemmer Emmer en spons
Houd tijdens het behangen altijd een emmer schoon water met spons of pluisvrije doek bij de hand. Overtollige of gemorste lijmresten direct van het behang verwijderen, zodat er -na droging- geen vlekvorming op het behang ontstaat.

Behang – Artikelen
Zie voor de verwerking van behang bij “artikelen op alfabet”:

Bron
Mobiele Verf Service

2 gedachten over “Behang – Gereedschap: tips en hulpmiddelen”

  1. Bedankt voor het advies om tijdens het behangen een emmer schoon water met spons of pluisvrije doek bij de hand te houden! Ik ben net nar een nieuw huis verhuisd, en ik wil het zo snel mogelijk renoveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.