Muren en plafonds schilderen – Benodige materialen

Gereedschap – materialen bij schilderen van muurverf op plafonds en muren
Schilderen van muren en plafonds

Gereedschap en hulpmiddelen
Muren en plafonds schilderen. Een goede voorbereiding en het gebruik van goede verfproducten en goede materialen is het halve werk ! Vóórdat je besluit muren en plafonds te gaan schilderen is het raadzaam de ruimte leeg te maken en zaken -die het vlot door schilderen belemmeren- te verwijderen. Dit geldt vooral voor het schilderen van het plafond, maar zorg ook bij het verwerken van latex of muurverf op de muren dat je vlot door kunt werken. De nodige tips, informatie en een “lijst” van de materialen en hulpgereedschappen die zoal van pas kunnen komen vóór en tijdens het schilderen van muren en plafonds vind je onderstaand.

schr.draaier1 Klein gereedschap
Vooral schroevendraaiers. Verwijder stopcontacten, lampen, schilderijen en dergelijke, zodat ze je niet in het werk belemmeren tijdens het schilderen.
afdekfolie1 Afdekplastic
Absorberende kleden, lakens. Dek de werkomgeving en de meubels die eventueel blijven staan goed af. Zelfs met een zogenaamde “spatvrije” roller voorkom je spatten niet.
tape1 Schilderstape
Plak de overgang tussen muren en kozijnen, plinten e.d. af. Als je de tape onder een lichte rek plakt, werkt dit bij het schilderen mooi strak af.
verfreiniger1 Reinigingsmiddel
Een te vuile of vette ondergrond moet je eerst reinigen met een verfreiniger of ammoniakoplossing, opgelost in water, alvorens te gaan schilderen.
muurverf Muurverf
Bespaar niet op de kwaliteit van de verf. Ga uit van het  twee keer schilderen van de muur of het plafond. Reken bij latex op een gebruik van 6 á 8 m2 per liter, gebaseerd op twee keer schilderen.
emmer1 Verfemmer
Het werken vanuit een verfemmer waar je een verfrooster in plaatst, werkt beter en sneller. Bijkomend voordeel is dat je de hoeveelheid latex beter kunt doseren en de achterblijvende verf in de originele verpakking schoon en op goede dikte houdt.
rooster1 Verfrooster
Deze plaats je in de verfemmer om de vachtroller rondom goed, gelijkmatig en vol in de verf te kunnen werken. Werk niet te zuinig / te schraal met de verf.
telescoop1 Verfstok/telescoopstok
Werken met een op de verfstok geplaatste roller maakt dat je beter voor (muren) of onder (plafonds) je werk staat. Je kan zo beter zien waar je gebleven bent en of de ondergrond voldoende gedekt is. Oefen zo min mogelijk druk op de roller uit; laat de roller het werk doen.
prroller1 Vachtroller – 18 cm
Een goede vachtroller neemt de verf goed op en geeft deze gelijkmatig af. Voel of de “stiknaad” in het midden, over de lengte van de roller niet te zeer voelbaar is. Dit wordt tijdens het gebruik een “bobbel” die sporen in het schilderwerk achterlaat.
muis1 Vachtroller – 10 cm
Het zogenaamde “muisje”; dit gebruik je in combinatie met de kwast voor randen en kanten, zodat je ook daar een structuur van de roller krijgt.
wwkw1 Kwast groot
Deze gebruik je om te besnijden (= het trekken van een mooie strakke lijn langs plafondkanten, kozijnen e.d.)
penseel1 Kwast klein
Gebruik in principe altijd twee kwasten. Één voor het grovere en één voor het fijne werk, of moeilijk berijkbare plaatsen.
kitpistool1 Kitpistool
Gebruik je om de kit gedoseerd te kunnen verwerken. Voor schilder werkzaamheden binnen wordt het meest acrylaatkit gebruikt.
acryl Acrylaatkit
Vóór het aanbrengen van de laatste afwerklaag bij het schilderen, werkt het mooi en strak af om eerst kieren en naden af te kitten. Laat de kit voldoende drogen alvorens te schilderen
alabastine1 Vulmiddel/muurvuller
Gaten, kieren, oneffenheden en naden kan je op een steenachtige ondergrond vóór het schilderen eerst bewerken met een muurvuller. De gerepareerde plekken eventueel -tijdens het aandrogen- met een klamme spons bewerken om enig reliëf te verkrijgen.
plamuurmessen1 Plamuurmessen
Nodig voor het vlak aanbrengen van muurvuller of plamuur. Door het plamuurmes vlak in de hand liggend enigszins schuin te houden, dwing je het overtollig plamuur in de gewenste richting.
spons1 Reinigingsspons
Voor het reinigen van de ondergrond vóór aanvang van het schilderen, verwijderen van verfspatten tijdens het schilderen, of voor het tamponeren van de aangedroogde muurvuller om reliëf te verkrijgen.
vladder1 Schildersstoffertje
Houd de werkomgeving en de te schilderen oppervlakten schoon en stofvrij. Een schidersstoffertje heeft zacht varkenshaar en is handzaam

Bron
Mobiele Verf Service

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.