Scheidingswand van gipsplaat – Doe het zelf

gipswand
Tips voor het plaatsen van een tussenwand of scheidingswand van gipsplaten
Scheidingswand of tussenwand van gipsplaat

Scheidingswand van gipsplaat – Doe het zelf
Deel zelf je leef- of woonruimte in door plaatsing van een gipsplaten scheidingswand. Het plaatsen van een gipsplaten scheidingswand is goed zelf uit te voeren. Met het juiste gereedschap, de goede materialen en twee ‘rechter’ handen creëer je een extra slaapkamer of hobbyruimte; geheel naar je eigen behoefte en naar eigen inzicht. Lees in onderstaand artikel de aandachtspunten én hoe je dit zelf stap voor stap kunt uitvoeren. Voor de afwerking van de gipsen wand-platen vind je onder aan het artikel verwijzingen naar meer ‘Doe het zelf’ onderwerpen.

Gipsplaten scheidingswand op houten regelwerk

Uitgangspunt in dit artikel is het aanbrengen van een niet dragende scheidingswand, waarbij de gipsplaten zijn aangebracht op een vurenhouten frame of regelwerk. De werkzaamheden vonden plaats in een ‘nieuwbouwwoning’ met een betonnen dekvloer. Bij gebruik van een aluminium regelwerk -wat een alternatief kan zijn voor een houten regelwerk- blijft de procedure van werken in  grote lijnen gelijk. De toegepaste gipsen wandplaten hebben afgeschuinde langskanten (zie afbeelding) en een standaardafmeting van 2.60 x 0,60 meter en een dikte van 12,5 millimeter.
Voordelen van gipsplaten

 • Gemakkelijk, snel en eenvoudig te verwerken.
 • Geeft na egaliseren van naden en schroefgaten een glad en strak af te werken oppervlak.
 • Goede belasting, tot 25 kg. per plug.
 • Binnenshuis (bijna) overal toe te passen.
 • Geeft een hogere geluidsisolatie dan vergelijkbare plaatmaterialen.
 • Mede afhankelijk van de afwerking brandvertragend.
 • Makkelijk af te werken met stucwerk, behang of muurverf.
Aandachtspunten vóór  aanbrengen van de scheidingswand
 • Bedenk en bepaal de gewenste plaats van de scheidingswand.
 • Wat wordt de functie en de ideale afmeting van/tussen de beschikbare ruimte(s).
 • Houd hierbij eventueel rekening met de standaardmaten van de te leggen vloerbedekking.
 • Meet secuur, zodat je voldoende materiaal inkoopt.
 • Lopen er leidingen in plafond, vloer of muur, ter hoogte van het te bevestiging regelwerk.
 • Hoe en waar plaats je eventuele ramen en deuren en let op het uitzwaaien en de scharnierkant van de ramen en deuren.
 • Waar moeten eventuele extra leidingen/bedrading en aansluitingen voorbereid worden (elektra, water, verwarming).
 • Moet er in de meterkast een stroomgroep bijgeplaats worden in verband met een intensiever gebruik.
 • Worden er zware voorwerpen aan de muur bevestigd, zodat extra versteviging tussen het regelwerk noodzakelijk is.
 • Kijk -bij aankoop- langs de balken om te beoordelen of deze mooi recht zijn (bij voorkeur niet in bundel kopen.
 • Controleer de gipsen wandplaten op beschadigingen.
Gereedschapslijst bij plaatsen van de scheidingswand

– Meetlint, duimstok of rolmaat.
– Schietlood en/of waterpas.
– Timmermanshaak, metalen snijliniaal van minimaal 60 cm. lang.
– Aftekenmateriaal.
– Hobby- of stanleymes.
– Handzaag, decoupeerzaag, afkortzaag, gatenzaag.
– Boormachine, schroefboormachine, gipsschroeven bitje.
– Steen- en houtboren van 6 mm.
– Fijne rasp of schuurpapier.
– Plamuurmessen van verschillende breedtes.
– Hulpgereedschap; hamer, schroevendraaier, tangen e.d.

Benodigde materialen bij plaatsen van de scheidingswand

– Vurenhouten balken, langer dan de benodigde hoogtemaat. Kopmaat 50 x 50 mm.
– Gipsen wandplaten, afgestemd op de benodigde hoogte.
– Versterkingshoeken om de staanders vast te zetten.
– Celband voor extra isolatie en tegen contactgeluiden.
– Geschikte schroeven voor hout, beton en gipsplaten.
– Eventueel materiaal voor elektra, leidingen e.d.
– Geschikt plamuur-/egalisatiemiddel, acrylaatkit.
– Eventueel plinten voor de afwerking.

Meten en plaatsen van het regelwerk van de scheidingswand

Meten en plaatsen van het frame
Meet op de vloer over de gehele lengte/breedte de plaats uit waar je de eerste balk wilt aanbrengen. Teken deze plek af door het trekken van een lijn met potlood of viltstift. Houd rekening met de dikte van de gipsen wandplaat (plus 12,5 mm) voor de maximale maat die je aanhoudt. De vloerbalk gebruik je als uitgangspunt om de verticale balken op de muren waterpas af te tekenen. Zijn de muren niet helemaal haaks, dan vul je de ruimte op met stukjes board o.i.d., zodat je muurbalken mooi waterpas staan. De uitsparing voor een eventuele deur teken je op de vloerbalk af; deze kun je er later tussenuit zagen. De lijn tussen de staanders op de muren geeft nu de plaats en de maat aan van de balk die tegen het plafond aan bevestigd wordt.
Voordat je het frame rondom vastschroeft, breng je op de rugzijde van de balken twee stroken celband aan. Dit band zorgt voor het opvangen van lichte oneffenheden, isoleert beter en maakt dat er minder contactgeluiden worden doorgegeven.
(denk aan leidingen bij het boren!)

Meten en plaatsen van de staanders
Meet de exacte hoogte van de staanders op een aantal punten over de lengte/breedte van het frame. Door op een aantal punten te meten vang je eventueel hoogteverschil tussen de vloerbalk en de plafondbalk op en kunt hier vervolgens de hoogte van de staanders op aanpassen.
Het hart (op 2,5 cm. van de totale breedte van 5 cm.) van de eerste staander plaats je op 30 cm.* vanuit de muur. De tweede staander plaats je vervolgens op 30 cm (hart op hart, oftewel van midden tot midden) van de eerste staander. Op deze wijze werk je uiteindelijk steeds in breedtes van 60 cm., zodat de gipsen wandplaten voldoende ‘vlees’ hebben om later op de staanders vastgeschroefd te worden. Ter controle van de juiste breedtemaat kun je tussentijds een stukje gipsplaat gebruiken (60 cm. breed). Het eenvoudigste is om de staanders met stalen hoekhaken op de vloer- en plafondbalk vast te schroeven.
Eventueel kun je binnen de staanders horizontale balken aanbrengen, op de hoogtes waar je later iets (zwaars) wilt gaan ophangen. Je hoeft dan niet overal met gipsplaatpluggen te werken.
* bij gipsen wandplaten van 1,25 cm. kun je eventueel volstaan met het plaatsen van staanders om de 60 cm., maar om de 30 cm. heeft de voorkeur en komt de stevigheid ten goede.

Meten en aanbrengen van de gipsen wandplaten

Begin met het aanbrengen van de gipsen wandplaten aan de muurkant en aan die zijde, waar je geen extra voorzieningen hoeft te treffen of leidingen hoeft te trekken.
Meet de benodigde hoogte van de gipsen wandplaten en teken deze af. Trek plusminus één centimeter van de gemeten hoogte af. Dit geeft je enige speelruimte. De wandplaat maak je eenvoudig op maat door -langs de stalen liniaal- een rechte snede met een stanleymes langs de afgetekende lijn aan te brengen.Vervolgens plaats je een wig of balkje onder de snede, en de wandplaat zal makkelijk doorbreken. Tot slot snij je de kartonnen rugzijde van de wandplaat door met het stanleymes. Gebruik vóór plaatsing van de wandplaat het schuurpapier of de fijne rasp om de oneffenheden of kartelkanten te verwijderen. Plaats de wandplaat op een wig en stel de wandplaat strak tegen het plafond. Schroef de plaat vervolgens vast op de staanders, met een onderlinge afstand tussen de gipsplaatschroeven van ongeveer 25 cm. Gebruik voor het schroeven van de gipsplaatschroeven een special bitje op je boor- of schroefboormachine dat bestemd is voor gipsplaten. Met dit speciale bitje kun je de schroeven mooi laten verzinken, zonder dat de kartonnen toplaag van de wandplaat beschadigd. Werk vervolgens de gehele wand af op de boven beschreven manier. De andere zijde: je kunt nu eerst besluiten isolatiemateriaal aan te brengen, wat tevens het geluid dempt. Bij de plaatafwerking kun je voor uitsparingen van stopcontacten het beste een gatenzaag van geschikte diameter gebruiken.

Voorbewerken van de gipsen wandplaten

Plamuur de schroefgaten en andere kleine onregelmatigheden met een geschikte gips of muurvuller. Volg de aanmaakverhouding op de verpakking, maar maak niet meer vulmiddel aan dan in relatief korte tijd verwerkt kan worden (15 á 20 min.). Te lang doorwerken in/met de muurvuller geeft klonten, omdat deze aandroogt. Werk met goede plamuurmessen zonder bramen voor een strak resultaat. Één keer afplamuren zal in de regel niet voldoende zijn omdat de muurvuller bij droging enigszins krimpt. Herhaal het plamuren tot je een strak resultaat hebt. Voor de overgangen tussen de gipsen wandplaten heb je een breed (duoflex) plamuurmes of een stucmes nodig, dat breder is dan de af te werken overgangen. Begin bij het plamuren bij de vloer en werk vervolgens ‘dakpansgewijs’/overlappend naar de plafondkant toe. Na voldoende droging kun je de muurvuller luchtig schuren en eventueel nog bijwerken/bijplamuren.

Afwerken van de gipsen wandplaten

Start met het aanbrengen van een gronderingsmiddel. Dit is enerzijds bedoeld om de zuiging op te heffen en anderzijds om een goede overgang te verkrijgen naar een volgend afwerkingsproduct. (muurverf, latex, glasweefsel of behang)
Voor een goed en vakkundig eindresultaat waar het de afwerking van gipsen wandplaten betreft, verwijs ik graag naar de “Doe het zelf’ specials: Behang en wandafwerking, of Schilderen waarin een aantal artikelen zijn opgenomen, waarin is beschreven hoe je het beste kunt schilderen, behangen, glasweefselbehang kunt aanbrengen, muurverf (latex) kunt verwerken…..en meer!

Bron
Mobiele Verf Service

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.