Muurverven – Verschillende soorten,kwaliteiten en toepassingen

Langharige katoenen vachtroller voor watergedragen muurverven
Muurverf – Kwaliteit van veegvast tot acryl

Muurverven: soorten en kwaliteiten
Er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten verf en muurverf. Termen als latex, acryllatex, vinyllatex, synthetische muurverf, isolerende, waterverdunbare, terpentineverdunbare muurverf etc. zullen bekend in de oren klinken.
Echter…al de verschillende verkrijgbare  soorten en kwaliteiten muurverf roepen misschien eerder vragen op, dan dat ze antwoord geven op de wijze van verwerken. In dit artikel probeer ik enige duidelijkheid te geven over de verschillende muur- of plafondverven en de toepassingsmogelijkheden hiervan.

Latex of muurverf

De naam latex voor een muurverf is een begrip/soortnaam, maar is feitelijk onjuist. Omdat er in de volksmond bij het schilderen van muren en plafonds veelal wel over “sausen”,  “latexen” of “texen” gesproken wordt, gebruik ik deze term binnen het artikel wel.
Bestond de witte melkachtige grondstof voor deze muurverf vroeger uit de sappen van de latexboom, tegenwoordig wordt de muurverf op synthetische wijze gefabriceerd.

Kwaliteit van de muurverf

De inhoudsstoffen van de muurverf, waaronder ook de toegevoegde pigmenten/kleurstoffen en de uiteindelijke dekkracht bepalen voor een groot deel de kwaliteit, kwaliteitsbeleving en het verwerkingsgemak van een verf. Bezuinig daarom niet op de aankoopprijs van de muurverf, want ook in dit verband geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Dit betekent in de praktijk dat je al snel uitkomt op de zogenaamde A-merken of de professionele verven.
Te denken valt aan:

 • Sigma = o.a ook Rambo, Histor
 • Sikkens/Trimetal = o.a. ook Cetabever, Flexa.
Mengkleur – Verf op kleur brengen

Oriënteer je rustig op de kleur van een muurverf; je moet er tenslotte weer langere tijd tegen aan kijken. Je kunt een keuze maken uit duizenden verfkleuren via de kleurenstalen/ kleurenwaaiers of een ‘kant en klaar’ product kiezen.
Wees voorzichtig met de aanschaf van (veelal duurdere) special gepromote trendverpakkingen verf, want dit is in basis veelal gewoon een kleur die vanuit de kleurenwaaier mogelijk goedkoper te mengen is in een willekeurige kwaliteit op de verfmengmachine.

Rendement van muurverf of het verbruik bij het schilderen
Een rendement (verbruik per m2.) van een muurverf is natuurlijk mede afhankelijk van de zuiging van de ondergrond en de wijze van verwerken. Ga voor een muurverf uit van een rendement van 6 tot 8 m2 per liter, gebaseerd op twee keer vol en gelijkmatig schilderen/afwerken.
Dus een emmer latex van 10 liter is voldoende voor 60 tot 80 m2. Voor een mooi en egaal resultaat is het raadzaam de ondergrond twee maal te schilderen. De dekking mag na één keer soms voldoende zijn/lijken, maar om het geheel ‘body’ te geven is twee keer altijd mooier. Bedenk ook dat een goede voorbereiding de meeste tijd vergt en het aanbrengen van de muurverf veelal vlot verloopt.

Muurverf – Keuze van de verf en de toepassing

De keuze laat je bepalen door de ruimte waarin je de muurverf wilt gaan toepassen, de gebruiksduur die je voor ogen hebt en de budgettaire ruimte die je voor jezelf hebt. Gaat het bijvoorbeeld om een tijdelijke opknapbeurt of om een duurzaam resultaat?

In oplopende kwaliteit heb je globaal de keuze uit

 • Veegvaste muurverf.
 • ‘Gewone latex’
 • Vinylatex.
 • Acryllatex.
 • Speciale muurverven.
 • Decoratieve verven.
Veegvaste Muurverf

Veegvaste muurverf werd vroeger vrij veel gebruikt in woningen op de plafonds en in natte ruimtes zoals keuken en douche en in koelcellen. Veegvast is goedkoop maar van een zeer matige kwaliteit, omdat de inhoudsstoffen primair uit kalk en water bestaan.

Testen gebruik veegvast of witkalk
Het is eenvoudig te testen of je met veegvaste muurverf te doen hebt. Haal een natte vinger of een klamme doek over het oppervlak; geeft de muurverf af, dan is er veegvast aangebracht. Het over elkaar aanbrengen van veegvast geeft uiteindelijk altijd hechtingsproblemen. Er ontstaat spanningsverschil, het waterbestanddeel in de veegvast lost de oude onderlaag enigszins op hetgeen kan resulteren in bladderen/onthechten. Tegenwoordig is het gebruik van veegvast in de woning zeer af te raden. Gewone latex is in principe niet aan te brengen over veegvast, zonder deze eerst te verwijderen of te fixeren.

“Gewone” Latex muurverf

De meest toegepaste soort latex. Deze latex is -behalve in wit- te mengen in bijna alle denkbare kleuren en kun je in huis toepassen in alle ruimtes waar geen bijzondere eisen aan het gebruik van de ruimtes worden gesteld. Denk hierbij aan plafonds en muren in slaapkamers, huiskamer en gang etc. Latex is minder poreus dan veegvast en is derhalve –met leidingwater- beter af te nemen, zonder dat de ondergrond afgeeft of oplost. Let wel op de kwaliteit van de verf want dit is in grote mate bepalend voor de eigenschappen. (zie: kwaliteit en verf)

Vinyllatex

Zal over het algemeen duurder zijn dan de ‘gewone’ latex. Deze latex is beter af te nemen, ademend en goed geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamer en keuken. De verf is licht elastisch en goed bestand tegen temperatuurverschillen zoals die tijdens het douchen (condenseren van het vocht) ontstaan.

Acryl latex

Kwalitatief goede latex, die eventueel ook in een buitenkwaliteit te verkrijgen is. De verf is licht ademend, maar omdat acryl latex minder poreus is dan de voornoemde verven, is de vuil aanhechting minder en is deze verf goed te reinigen. De verf onderscheidt zich in esthetisch opzicht door een lichte eiglans.

Speciale Muurverven

Hierbij valt te denken aan isolerende verven die worden toegepast op ‘probleem-ondergronden’. Ingeval van brand-, waterschade en overmatige nicotineaanslag die hun sporen op muren of plafonds hebben nagelaten zijn deze verven goed toepasbaar. Bij toepassing van een watergedragen latex zullen de sporen zich opnieuw aftekenen als verkleuring of vlekken, of erger…..niet hechten. Veelal zijn deze speciale muurverven voldoende om de problemen te isoleren. Het is echter raadzaam advies in te winnen bij de speciaalzaken als je problemen met de ondergrond vermoedt. Het voorkomt teleurstellingen en onnodig extra kosten.

Daarnaast zijn er muurverven met speciale eigenschappen verkrijgbaar als

 • Verschil in glansgraad (mat, halfglans, glans)
 • Verschil in verwerkingsgemak en aandrogen (voor een spack-gespoten plafond b.v is de “open tijd” langer. Dit betekent dat er langer in de verf gewerkt/gerold kan worden)
 • Muurverven die extra goed reinigbaar zijn.
Decoratieve muurverven

Tegenwoordig heb je muurverven met glitters en dergelijke, die vooral een decoratief doel dienen. Het kan raadzaam zijn eerst de muur in een overeenkomstige kleur voor te bewerken, zodat de eindafwerking geen problemen geeft met de dekking.
Het sponzen van de muur kan ook een speels effect geven. Hierbij stempel je als het ware één of meerdere contrastkleur(en) met een (natuur)spons over/op een reeds aangebrachte basiskleur. De muur of het plafond krijgt hierdoor een speels effect.

Tips bij verwerken van muurverven
 1. Zorg dat je recht voor je werk staat, dat werkt minder vermoeiend.
 2. Zet de roller bij voorkeur op een verfstok, dit werkt sneller en makkelijker. Rol vóór je uit als het een plafond betreft.
 3. Latexrollers houd je voor één tot enkele dagen soepel door ze in een plastik zak te wikkelen en af te sluiten, zodat je ze niet steeds hoeft te reinigen.
 4. Plamuur en/of kit eerst voor een goed en strak resultaat.
 5. Let wel: laat de latex voldoende drogen voor je een tweede laag aanbrengt, anders geeft dit hechtingsproblemen.
 6. Let wel: ook latex en de verwerkingsgereedschappen moet je behandelen als chemisch afval.

Gerelateerde artikelen
Latex muurverf aanbrengen / verwerken
Gereedschap bij het schilderen van muren en plafonds
Welke kwast of roller gebruiken bij het schilderen
Rolgordijn, jaloezie of lamellen – Tips en meten

Bron
Mobiele Verf Service

9 gedachten over “Muurverven – Verschillende soorten,kwaliteiten en toepassingen”

 1. Beste Arja,

  Tegenwoordig zijn de nieuwbouwwoningen vrij snel wind- en regendicht; de stuclaag op de stenen vrij dun. Voor oplevering wordt vaak al gestookt. Dit betekent dat het met het vocht doorgaans wel mee zal vallen. Vermoed je veel vocht, dan is het verstandig een vochtregulerende muurverf te gebruiken (vinyl, acryl). Veelal valt het wel mee en ben je vrij in je keuze bij de wandafwerking.

  Mvg – Sjaak

 2. Zinvolle uiteenzetting waarvoor mijn dank.
  Vraag: Kan ik hieruit afleiden dat ik op mijn nieuwbouwmuur (behangklaar) van kalkzandsteen het beste als eerste vinyllatex kan aanbrengen, om het vocht te laten verdwijnen? Ik hoor graag van u, MVG Arja

 3. Beste sjaak

  Is het mogelijk om met “creations”(flexa) mat over “creations zijdemat te gaan.
  praat over n nieuwbouwplafond.

  met vriendelijke Groet
  Cat.

 4. Beste Hans,

  Sorry, je mail was bij de spam terechtgekomen….vandaar dit late antwoord (mosterd na de maaltijd?)

  In het algemeen is op je vraag geen antwoord te geven, omdat dit voor een groot deel afhangt van de omstandigheden.
  Muurwerk b.v. in een toilet van 8 m2 meter zal aanzienlijk meer tijd vragen dan plafonds of muren van -in totaal- 100 m2 in een lege ruimte.
  Het voorbereiden, eventueel afdekken en afplakken vraagt in eerste instantie veel tijd, zeker als het schilderwerk moet gaan plaatsvinden in een bewoonde en gemeubileerde situatie.
  Praat je b.v over een plafond in een nieuwbouw situatie of lege woning, waar nog geen vloerbedekking ligt en de wanden nog niet zijn afgewerkt, heb je -na voorbereiding en klaarmaken van het materiaal- 1 á 2 uur nodig voor een plafond van b.v. 50 m2.
  Moet je veel besnijden, verslepen, afplakken etc. dan kan dit zomaar tot 4 uur oplopen.

  Mvg – Sjaak

 5. Kunt u aangeven hoeveel m2 muurverf een professional per uur ongeveer kan aanbrengen? Roller/kwast Bij een strakke niet zuigende ondergrond

 6. hoi,

  dan wil ik er nog de gevelverf bij doen met polysiloxanen. Deze ademende muurverf is op basis van polysiloxanen.

  Deze verf heeft een licht glanzende afwerking en is water- en vuilafstotend.

  Dit kan je zien doordat het water eraf druppelt.

  Verschillende verfmerken hebben deze verf, dit is speciaal geschikt voor duurzaam onderhoud

  gr
  marcel
  http://www.goedhuysverf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.