Bewaren van rollers en kwasten bij het schilderen

kwasten en rollers
Bewaren van kwasten en rollers gedurende het schilderen
Bewaren verfkwasten en verfrollers tijdens het schilderen

Soepel houden en het bewaren van kwasten en rollers gedurende het schilderwerk! Als je thuis aan het schilderen slaat, is het niet altijd mogelijk de schildersklus achter elkaar af te werken; veelal komt het op de avonden of weekenden aan. De verf uit rollers en kwasten spoelen is slecht voor het milieu en/of geeft onnodig materiaalverlies. Maar…rollers en kwasten weggooien en elke keer nieuwe gebruiken is ook de oplossing niet. Lees onderstaand tips en adviezen om je kwasten en rollers langer goed, soepel en bruikbaar te houden.

Soort of type verf dat je gebruikt

Bij het langer bruikbaar en soepel houden van je kwasten en rollers -gedurende de schildersklus- speelt het een rol welk type verf je gebruikt. Voor muren en plafonds zal het meestal een water-gedragen latex of muurverf zijn. Voor het schilderen van het houtwerk (deuren en kozijnen) is er de keuze uit terpentine-verdunbare verf (alkydhars), of waterverdunbare, oftewel watergedragen (acryl) verf.

Tips voor waterverdunbare muurverven of latex

Bij het schilderen van plafonds en muren met waterverdunbare verven zul je voor de verwerking meestal één of twee kwasten gebruiken. Een kleine kwast voor het fijne werk en de hoeken en gaatjes (lyons penseel), en een grotere kwast voor het besnijwerk langs kozijnen en plinten.  Daarnaast gebruik je bij voorkeur een grote vachtroller voor de grote vlakken (plusminus 18 cm) en een kleine vachtroller voor de randjes en kantjes (een muisje van plusminus 10 cm).
Het ‘muisje’ is handig om de met de kwast besneden of aangebrachte verf netjes uit te rollen, zodat er eenzelfde structuur in de verf verkregen wordt als op de grote muurvlakken, als je deze later rolt met de grote, bredere vachtroller.

Hoe bewaar je de verfrollers en verfkwasten bij latex of watergedragen muurverf:
 • Doe de verfrollers -nadat je deze licht in de verf heb gerold- in een plastic zak of plastic tasje en sluit deze goed af met bijvoorbeeld schilderstape. De verfrollers blijven dan voor twee á drie dagen goed. Wil je ze voor een wat langere tijd goed houden, besprenkel de rollers -in de zak of tas- met een beetje schoon leidingwater. Vóór het opnieuw gebruiken de muurverf uit de vachtroller strijken (met b.v. een roerhoutje) en de verfroller weer goed in de latex rollen.
 • Werk je direct uit de (10 liter) verfemmer vanaf een verfrooster, of uit een speciale rechthoekige verfemmer voor latex of muurverf, dan kan je de rollers ook rondom in de verf werken en deze in de latex, in de emmer laten staan. De emmer plaats je in een vuilniszak of iets dergelijks en tapet deze dicht.
  Eventueel iedere twee dagen controleren op uitdrogen van de verf in de rollers en opnieuw in de verf rollen en afsluiten. Nadeel als je de rollers in de latex laat staan is dat je de overtollige latex of muurverf -met name de zijkanten van de vachtroller- met een kwast zo veel mogelijk moet afstrijken om latere dikke banen of strepen op de muur of het plafond te voorkomen.
 • De kwasten die je voor de latex of muurverf gebruikt, kun je weg zetten in een potje schoon leidingwater. Draai of sla het water wel goed uit de kwasten voor je weer gaat schilderen, anders wordt de latex in eerste instantie te dun, wat weer ten koste gaat van de dekking.
 • Eventueel kun je de verfkwasten -als je direct uit de verfemmer werkt- in de muurverf bij de verfrollers laten staan. De haren van de kwast moeten dan wel in de muurverf staan, zodat de haren niet uitdrogen of uitharden.
 • Uitspoelen van verfrollers en verfkwasten met leidingwater is sterk af te raden in verband met milieuvervuiling. Ook spoelwater van latex is chemisch afval en zou je dus in principe moeten opvangen, bewaren en bij de milieustraat in moeten leveren.

Kijk voor het verwerken van latex bij: Latex en andere Muurverven

Tips voor waterverdunbare of watergedragen acryl verven
Bij het schilderen van acrylverf voor de deuren, kozijnen en plinten zul je meestal één of twee kwasten gebruiken en een mohairroller om de vlakken in te rollen of na te rollen. Acrylverf droogt snel aan en geeft dan velletjes of klonten in de kwasten of op de roller; dit kan zelfs al bij een relatief korte pauze.

Hoe bewaar je de rollers en kwasten bij acryl verf
 • Vaak is het werken uit een strijkvaatje met klein verfrooster het makkelijkste. Zie: Gereedschap . Bij een pauze van korte duur plaats je de kwast in het strijkvaatje, zodat de haren van de kwast in de verf staan. De roller rol je in de verf en hang je aan de rand of plaats je ook in de verf. Vóór je weer gaat schilderen, overtollig verf wegstrijken (van de roller) en afstrijken (de kwast).
 • Voor het bewaren voor een wat langere duur, rol je de kwasten en het verfrollertje in een pluisvrije vochtige doek (theedoek) en vervolgens in een plastic zakje. Eventueel iedere twee dagen controleren en opnieuw bevochtigen met een weinig schoon leidingwater.
 • De kwasten zet je net als bij de latex in een potje schoon leidingwater. (zie boven)
 • Ook bij acryl verf geldt dat het spoelwater als chemisch afval behandeld moet worden.
Tips voor terpentine verdunbare  Alkydhars verven

Bewaar de verfkwasten en de verfrollers die je gebruikt voor terpentine verdunbare verven niet in de terpentine. Dit is slecht voor de kwasten (de haren van de verfkwast splijten en de kwaliteit gaat achteruit) en de verfrollertjes worden week en verliezen hun vorm. Daarnaast blijft er altijd terpentine achter in de krop of het hart van de verfkwast en in de schuimroller, zodat de verf bij opnieuw gebruiken van de kwasten en de rollers veel te dun wordt, wat een enorme knoeiboel geeft.

Hoe bewaar je de verfrollers en verfkwasten bij alkyd verf
 • Voor een korte pauze hoef je geen extra maatregelen te nemen, de terpentine verdunbare verf droogt traag.
 • Voor een langere periode zet je de kwasten in een potje met leidingwater. In principe komt daar waar verf zit géén water. Vóór gebruik het water uit de kwasten draaien/slaan; de kwasten in de verf werken en klaar!
 • De verfrollertjes rol je in een plastic zakje en leg je in de koelkast (voor enkelen dagen), of in de diepvriezer (voor dagen tot maanden)
 • De verfrollers wel op tijd uit de koelkast of diepvries halen, zodat de rollers de kans krijgen op kamertemperatuur te komen voor dat je gaat schilderen.
Nog goed om te weten
 • Als je latex of waterverdunbare muurverf  gaat verdunnen met water, verdun de latex of muurverf dan -in een aparte verfemmer- in de hoeveelheid verf die je in één arbeidsgang denkt nodig te hebben. Met water verdunde muurverf gaat uiteindelijk rotten.
  Door de latex in de oorspronkelijke verpakking niet te verdunnen, houd je deze goed en kun je de latex langer (vorstvrij) bewaren en gebruiken.
 • Een goede varkensharen verfkwast is niet goedkoop. De kwast zal pas prettig schilderen als deze enigszins besleten of gesleten is en gaat als het ware naar de hand van de gebruiker staan. Door een goede varkensharen schilderskwast al te gebruiken bij het aanbrengen van de grondverf of primer, is deze alvast enigszins besleten als je gaat afschilderen.
  Om de kwasten voor zeer lange tijd te bewaren én soepel te houden, zet je deze weg in een potje met lijnolie. Als je af en toe roert (tegen velvorming en indrogen) en controleert of de haren nog onder de lijnolie staan, heb je voor vele jaren soepele, goed bruikbare kwasten. Reinigen met terpentine, kwastenreiniger en/of kwastontharder hoeft dan niet, zodat je het milieu niet onnodig belast en goed werkbare kwasten houdt.

Gerelateerde artikelen
Schilderen – welke kwast of roller gebruiken
Gereedschap bij schilderen, lakken en beitsen
Alle artikelen op alfabet
Verf abranden, afföhnen of afbijten

Bron
Mobiele Verf Service

3 gedachten over “Bewaren van rollers en kwasten bij het schilderen”

 1. Beste Maria,

  Lijnolie wordt geperst uit lijnzaad.

  Een muisje is een kleine (10 cm) uitvoering van een vachtroller, vooral bestemd voor het uit(rollen) van muurverven.
  Als je de randjes en kantjes met een kwast besnijdt, krijg je min of meer- een zelfde structuur dan met de vachtroller als je dit na rolt met een muisje. De kwaststrepen werk je hiermee weg. Daarnaast is er goed met een muisje te werken achter b.v. de radiator of op smalle muuroppervlakten waar je met de grote roller niet uit de voeten kunt.

  Om te achterhalen welk type verf is toegepast het volgende:
  Schuren: gebruik je normaal schuurpapier en komt er -na reinigen- stof af, dan zal het alkyd zijn. Klontert het schuursel in het schuurpapier dan is het waarschijnlijk acryl, of
  Ga met een in spiritus of alcohol gedrenkte doek over de verf. Weekt de verf op/plakt deze/lost deze op/geeft deze af, dan betreft het een acrylverf. Gebeurd er niets, dan is het alkyd.

  Hoop dat het duidelijk is.

  Mvg – Sjaak

 2. Is lijnolie hetzelfde als lijnzaadolie?

  Wat is trouwens een ‘muisje’?

  Hoe kan je vooraf ontdekken of de vorige bewoners acrylverf of alkydverf hebben aangebracht?

  Dank voor de handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.