Schilderen – Behangen – Invloed van lijnen en patronen

Behang

Effecten van patronen bij schilderen en behangen

Door het juist kiezen van bepaalde kleuren en het aanbrengen van behang, of schilderen in horizontale of verticale banen, vlakken en / of patronen, kan je de beleving van een ruimte beïnvloeden. Door een juiste keuze kan je een ruimte of kamer bijvoorbeeld hoger, lager, dieper, korter, smaller of breder laten lijken. Lees onderstaand tips over de effecten bij toepassen van vlakken in een horizontale of verticale afwerking.

Toepassing van kleur, effecten en patronen bij schilderen of behangen

Kleine patronen
Door één of meer wanden van een kamer met een behang met een klein patroon af te werken, zal de kamer groter, breder en ruimer lijken. Dit effect wordt versterkt door gebruik van lichte kleuren ten opzichte van neutrale kleuren op de overige wanden en het plafond.

Grote patronen
Bij keuze van een behang met een groot of grof patroon op een wand, zal die wand van de kamer de aandacht trekken. De ruimte waar dit wordt toegepast zal kleiner en korter lijken.

Horizontale strepen
Door aanbrengen van behang met horizontale strepen, of schilderen van een muur met horizontale banen, zal de ruimte lager lijken. Breng je de horizontale lijnen aan op een achterwand van een kamer, dan zal de kamer ook korter lijken. Het uiteindelijk effect wordt mede bepaald door de breedte van de banen / stroken.

Verticale strepen
Door toepassing van verticale banen op een muur zal een ruimte hoger lijken en door dit optisch verhogend effect ook wat smaller. Het effect is ook hier weer mede afhankelijk van de breedte van de banen en de keuze en zwaarte van de te kiezen kleur(en).

Donker plafond
Door het schilderen van het plafond in een donkere kleur, zal de ruimte lager lijken, maar ook breder. Dit kan wenselijk zijn als het een hoge ruimte betreft. Het effect kan nog eens extra versterkt worden door het leggen van een donkere vloer.

Donkere en lichte muren
Bij een kamer met een laag plafond, maar met voldoende lichtinval, kan het een overweging zijn de achterwand in een zelfde lichte kleur te schilderen als het plafond. De aangrenzende muren schilder je in een zwaardere of donkere tint. Door toepassen van een lichte kleur op de achterwand, zal de kamer hoger tonen.

Donkere achterwand
Door te kiezen voor een donkere kleur op de achterwand van een lange smalle kamer, zal de kamer minder diep tonen, omdat de achterwand als het ware op je af komt.

Effecten bij de vloerafwerking

Bij toepassing van het leggen van vloeren in de breedte of in de lengte van een kamer moet je met het volgende effect rekening houden.

Patroon – lijnen in de breedte
Door het leggen van een planken vloer, laminaat of een zachte vloerbedekking in een breedte patroon, zal de ruimte breder tonen, maar ook korter. Laat de keuze ook afhangen van het eventueel doorleggen van een zelfde vloerafwerking in aangrenzende ruimtes.

Patroon – lijnen in de lengte
Bij het leggen in een lengte patroon zal de ruimte langer en dieper lijken. De breedte van het patroon en de lichtinval in de ruimte zal dit effect mede beïnvloeden.

Tips
Twijfel je over het effect of het resultaat van het toepassen van een bepaald kleurgebruik, de vlakverdeling en / of het patroon; maak een schaaltekening en experimenteer met de ideëen en kleuren die je in gedachten hebt. Alhoewel dit op schaal getekend wordt, geeft dit al wel een aardig idee.

Informeer of laat je voorlichten bij een woninginrichtingzaak of een goede verf- en behangspeciaalzaak. Zo kom je wellicht op goede of nieuwe ideëen en toepassingsmogelijkheden. Zij hebben vaak staal- of fotoboeken van inrichtingen of voorbeelden van de verwerking van de producten.

2 gedachten over “Schilderen – Behangen – Invloed van lijnen en patronen”

  1. Ik wist niet dat door toepassen van een lichte kleur op de achterwand, de kamer hoger zal tonen! Mijn huisje is heel klein, en volgend jaar wil ik het eindelijk renoveren. Bedankt voor het advies! Ik zal ervoor zorgen dat ik het juiste behang kies om mijn woning visueel groter te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.